ⓒ Adrià Goula




Patio house sits on a gently sloping site located in Coves Noves, a small urbanisation on the north-east coast of Minorca’s island, Spain. The plot has great views over the Mediterranean Sea, but unfortunately has also a 10-storey hotel shooting up in the horizon; an old relic from times when landscape integration meant less. Because of this visual obstacle and since the neighbour’s house is only a few meters away from our plot, we decided to intentionally direct the views in specific directions. Thus, the house plays with solid and glazed walls that frame undisturbed views towards the sea, forest and garden while hiding the massive hotel construction and isolating itself from neighbours. The villa’s position on a hilltop gives it remarkable views, however it also exposes it to the strong wind from the north.




ⓒ Adrià Goula




The house was rotated so all rooms could enjoy clear sea outlooks avoiding the hotel. A square was removed from the core of the pentagon to let more daylight into the house and create interesting visual connections. This void became a south-oriented patio protected from the strong northern wind. Three of its sides are built up by large sliding glass doors that connect both visually and physically the opposite zones of the garden making it possible to gaze at the sea through the ground floor. The fourth wall of the patio is removed forming a north-south axis of outdoor interconnected spaces: terrace - dining - patio - swimming-pool area. Two sliding windows inclosing the indoor/outdoor dining space allow a flexible control of natural ventilation and wind protection. From autumn to spring the patio captures the heat of the sun resulting in a warm and inviting space, while in the summer the same place can be covered and turned into a large porch with a soft breeze from cross ventilation.




ⓒ Adrià Goula




The facade finishings take strong references from local fisherman’s architecture with whitewashed walls and navy blue or deep green shutters. Nonetheless, the large scale of our aluminium sliders in pastel turquoise colour give the composition a clear contemporary character. The deployé shutters block the sun during daytime and secure the house when it is closed for the season. The grainy plaster of the outer walls creates an interesting contrast with the inclined frames around the large windows, were a smooth treatment enhances the sharp edges of its leaning roofs. The back side of the house has a completely different language where smaller squared windows, flush with the outer facade, remind of a more domestic scale.




ⓒ Adrià Goula




Indoors, a combination of light colours and high ceilings with changing inclinations reflect and magnify the abundant daylight that comes through the generous windows. Large sliding glazings and continuous white marble floors dilute the limits between interior and exterior spaces. The use of the same local marble throughout the house, including the cladding of bathroom, kitchen walls and stairs, give the house a fresh look. Only few elements, such as the pool, the stair railing or the kitchen furniture, break the all white tones by introducing small turquoise details that link back to the shutters outside.




ⓒ Adrià Goula




집 한가운데 교차와 조절을 위한 중정, 메노르카 섬의 파티오 하우스

스페인 메노르카 섬 북동쪽 해안의 작은 도시인 코브스 노베스에 세워진 파티오 하우스는 완만하게 경사진 부지에 있다. 이 대지는 지중해의 멋진 전망을 가지고 있지만, 풍경을 해치는 10층짜리 호텔이 파티오 하우스가 세워진 곳에서 가까운 거리에 있었다. 따라서 특정 전망을 향해서 집이 배치됐다. 이렇게 파티오 하우스는 거대한 호텔 건물을 뒤로하고, 이웃과는 적절하게 단절되면서도 바다, 숲 등을 향한 넓은 전망을 제공한다.




ⓒ Adrià Goula




중심의 오각형 평면에 비워진 정사각 모양의 파티오(중정)은 집 내부에 많은 일광이 침투할 수 있도록 도와주며, 방과 방 사이에서 흥미로운 시각적 연결을 만들어낸다. 또한, 거센 북풍을 차단하기도 한다. 대형 슬라이딩 유리문으로 만들어진 3면은 바다를 바라볼 수 있는 공간과 연결된다. 내부 중정의 한쪽 면은 테라스로 이어지며, 중정-주방-수영장 간의 상호 연결된 공간을 만들어낸다. 실내 및 실외 식사 공간을 둘러싸는 두 개의 슬라이딩 창호는 자연스러운 환기 작용을 일으키고, 바람으로부터 내부 공간을 보호한다. 중정은 이 지역의 비교적 따뜻한 가을부터 봄까지는 따뜻하고 여유로운 공간을 만들고, 여름에는 교차 환기를 통해 부드러운 바람이 부는 큰 현관으로 사용될 수도 있다.




ⓒ Adrià Goula




외관 마감에는 흰색 벽, 네이비 블루, 짙은 녹색의 차양 등 현지의 건축 양식이 사용됐다. 연한 청록색의 대형 미닫이로는 현대적인 분위기의 공간을 전개시킨다. 또한, 슬라이딩 도어를 사용하여 낮에는 태양을 차단하는 등 계절에 따라 집의 상태를 조절할 수 있다. 거친 석고의 외벽은 창문 주변의 경사진 프레임과 대조를 이루며 지붕의 모서리를 더 날카롭게 보이게 한다. 작은 사각형의 창문은 외부 정면과 같은 높이로 되어있고, 안락한 분위기를 풍긴다. 실내는 밝은 색상과 높은 천장이 어우러져 넓은 창문을 통해 들어오는 풍부한 일광이 반사되고 확대된다. 대형 슬라이딩 문과 흰색 대리석 바닥은 내부 공간과 외부 공간의 경계를 흐리하게 만든다. 이 외에도 수영장, 계단 난간 등 몇 가지 요소만 연한 청록색의 디테일한 디자인 요소가 사용되어 있어, 단조로울 수 있는 흰색의 분위기를 더욱 풍부하게 만들어 준다.




ⓒ Adrià Goula








SECTION






1st FLOOR PLAN







Architects   NOMO STUDIO

Location   Minorca, Spain 

Site area   360m²

Program   House 

Principal architect   Alicia Casals 

Project architect   Alicia Casals 

Project team   Karl Johan Nyqvist, Noelia de la Red, Mario García, Marina Miró, Jordi Sarda, Maria Andanova 

Structural engineer   Laura Guitart 

Construction   Juan Mora SA 

Client   Private 

Photographer   Adrià Goula






해당 프로젝트는 건축문화 2020년 12월호(Vol. 475)에 게재 되었습니다.

The project was published in the December, 2020 issue of the magazine(Vol. 475).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

THE GARDEN HOUSE IN THE CITY  (0) 2021.03.05
HOUSE - B382  (0) 2021.03.04
PATIO HOUSE  (0) 2021.02.05
RESIDENCE. B_GARDEN  (0) 2021.02.03
GER HOUSE  (0) 2021.02.02
HOUSE OF DISTANCE  (0) 2021.01.18


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기