© (Studio graysome)Junhwan Kim

 

The name B382 was inspired by B612, the name of the asteroid in which the little prince lives in Saint-Exypéry’s novella. This house is a residential space for the rural life of the client, who has kept countless memories and time while moving several times within the city and living an apartment life. The architect wanted to gift a small and cozy “asteroid” where the little prince lives in the novella to the elderly couple, who were feeling the excitement and fear of a new beginning in a strange place.

 

© (Studio graysome)Junhwan Kim

 

The site also included a river site to the north side. Consequently, there were legal restrictions, and since the south side adjoined the foot of Cheonggyesan mountain, it had a rather disadvantageous aspect in terms of southern light. To solve these environmental constraints, the architect placed a mass that gradually becomes smaller along the east-west axis. The mass naturally continues from the entrance of the site through the front door to a secret garden.

 

© (Studio graysome)Junhwan Kim

 

As for the house, three rectangular masses formed along the shape of the site are combined in different sizes, and as the relationship between the land and the house varies, a complementary relationship between the interior and exterior is established. The crown-shaped roof that joins these forms into one continues with the ridges of the mountains in the distance, allowing it to permeate into the surrounding background, and as it encircles the two terraces with different directions, it makes it exist as a space that fully embraces the scenery of the mountain, garden and river.

 

© (Studio graysome)Junhwan Kim

 

The programs of the interior space were planned so that most aspects of their lives could take place on the first floor, considering the residential environment of the elderly couple. The second floor was planned as a small and cozy space with a guest room and a small living room. On the first floor, there is a utility room with spacious storage as well as a supplementary kitchen, and the study for the husband faces the garden along with the bedroom with a bathroom and dressing room.

 

© (Studio graysome)Junhwan Kim

 

Furthermore, the living room surrounded by three sides of tall windows that profoundly embrace the hillside scenery is a space where the couple can relax while looking at the colorful lights and landscape, and this openness can extend to the kitchen. The interior staircase, which includes the bathroom, is the boundary that separates the master bedroom, living room, front door, kitchen and second-floor guest room, and the corridor on the second floor connects the two rooftop terraces each provided on the east and south sides, allowing the free circulation between the exterior and interior.

 

 

© (Studio graysome)Junhwan Kim

 

노부부를 위한 소행성을 닮은 아늑한 주택, 하우스 B382

B382는 생텍쥐페리 소설 속 어린 왕자가 사는 B612 소행성의 이름에서 영감을 얻어 지어진 이름이다. 이 집은 도시에서 여러 번의 이사와 아파트 생활을 겪으면서 수많은 추억과 시간을 간직한 건축주의 전원 생활을 위한 주거공간이다. 건축가는 낯선 곳에서의 새로운 시작의 설렘과 두려움까지 느끼고 있는 노부부에게 소설 속 어린 왕자가 사는 작고 아늑한 “소행성”을 선물하고자 했다.

 

 

© (Studio graysome)Junhwan Kim

 

부지의 북쪽으로는 하천이 흐르고 있다. 이러한 이유로 법규상의 제약이 있었으며 남쪽으로는 청계산 기슭에 접해 있어서 남향 채광에서 다소 불리한 면을 가진 곳이다. 건축가는 이러한 환경적 제약을 해결하기 위해 동서축을 기준으로 차츰 작아지는 매스를 배치했다. 매스는 부지의 입구에서부터 현관을 지나 자연스럽게 비밀스러운 정원으로 이어진다. 집은 대지의 형태에 따라 늘어선 세 개의 직방형 매스가 각각 다른 크기로 조합되어 있는데, 땅과 집의 관계가 다양해지면서 내외부의 상호 보완적인 관계가 형성된다. 이 형태들을 하나로 묶는 왕관 형태의 지붕은 멀리 있는 산의 능선과 이어져서 주변 배경 속에 스며들게 만들며, 서로 다른 방향을 가지는 두 개의 테라스를 에워싸며 산과 정원, 하천의 풍경을 고스란히 받아들이는 공간으로 존재하도록 만든다.

 

 

© (Studio graysome)Junhwan Kim

 

내부공간의 프로그램은 노부부의 주거 환경을 고려하여 대부분의 생활을 1층에서 이루어지도록 계획됐다. 2층은 게스트룸과 작은 거실을 가진 아담한 공간으로 계획됐다. 1층에는 여유로운 수납을 가지는 다용도실과 보조 주방이 있고, 남편을 위한 서재는 욕실과 드레스룸이 달린 침실과 더불어 정원과 마주한다. 또한, 산자락의 풍경을 그대로 받아들이는 세 면의 높은 창으로 둘러싸인 거실은 다채로운 채광과 풍경을 바라보며 쉴 수 있는 공간이며, 이러한 개방감은 주방까지 확장될 수 있다. 화장실을 포함하는 내부 계단은 건물 중앙에서 안방과 거실, 현관, 주방, 2층 게스트룸을 구분하는 경계이며, 2층의 복도는 동쪽과 남쪽에 각각 마련된 두 개의 옥상 테라스를 이어져 외부와 내부를 자유로이 순환하도록 만든다.

 

1st FLOOR PLAN
2nd FLOOR PLAN

 

Architect    Moku Architects
Location    Nakchon-gil, Seojong-myeon, Yangpyeong-gun, Gyeonggi-do, Republic of Korea
Program    Residental facility
Site area    391.00㎡
Building area    112.55㎡
Gross floor area    149.93㎡
Building scope    2F
Building to land ratio    28.79%
Floor area ratio    38.35%   
Design period    2019. 5 - 7
Construction period    2020. 3 - 8
Completion    2020
Principal architect    Junghoon Mok, Jungho Mok
Project architect    Junghoon Mok
Construction    Moku Architects
Photographer    (Studio graysome)Junhwan Kim

 

해당 프로젝트는 건축문화 2021년 1월호(Vol. 478)에 게재 되었습니다.

The project was published in the January, 2021 issue of the magazine(Vol. 476).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

CASA MI, ZURICH LAKE  (0) 2021.03.08
THE GARDEN HOUSE IN THE CITY  (0) 2021.03.05
HOUSE - B382  (0) 2021.03.04
PATIO HOUSE  (0) 2021.02.05
RESIDENCE. B_GARDEN  (0) 2021.02.03
GER HOUSE  (0) 2021.02.02


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기