ⓒ Sun Namgoong




Located in Giljik-ri, Ganghwa Island, Ger House is a weekend house for client who does business in Incheon. The house site is an area where fields are cleared and developed as residential areas, and is located at the highest point on gentle slopes. The client wanted to build it as small as a national life house of less than 100 square meters.




ⓒ Sun Namgoong




All rooms and living rooms are on the south side, except for the red clay Korean dry sauna that enters from the outside. Each room is placed on the left and right sides of the living room and kitchen. At the beginning of the plan, the architect wanted to set the first floor at 100㎡ and the second floor at an attic not included in the total floor area to make up for the insufficient area, but due to regulations, he changed his plan to a small two-story house instead of an attic. In these small houses, the shape of the roof was a very important factor. The roof of Ger house is not a roof that is tilted in a particular direction like a simple gable roof. The four-sided walls are tilted to the center to emphasize the living room, which is the center of the space, and a skylight is installed there to make the central space even brighter through natural lighting. The living room, which overlooks the south garden, where the client has carefully cultivated, creates a cozy atmosphere with a high level of openness and light coming through the skylight. The interior is finished in white, making the shade of light that changes over time stand out.




ⓒ Sun Namgoong




On the southern side of the tree, the wooden floor of the traditional Korean house (toenmaru) is located in the shape of a house. Roofs without eaves in the form of buildings increase the risk of leakage at the top of windows, so large windows in the south are located inside the wooden floor (toenmaru). The red clay room followed the classical way of heating the room by removing firewood from the furnace, and wood-patterned tiles were used. The chimney has a concise form along the shape of the building, and serves as a point by dropping shadows o n the back of the plain building.




ⓒ Sun Namgoong




After the structure of the building was erected, People in the neighborhood called it ‘Mongolian tents’. The ger, a traditional Mongolian residential form, is a space where people live around an opening in the center, and there are many similarities to the structure of this house. The architect named it the ger house. The client said that the apartment with a much larger floor space was rather frustrating after completion, and that he almost lived there.




ⓒ Sun Namgoong




몽골 텐트를 닮은 지붕과 따뜻한 빛이 스미는 거실을 가진 강화도의 작은 주말주택, 게르 하우스

강화도 길직리에 위치한 아담한 주택, 게르 하우스(Ger House)는 인천에서 사업을 하는 건축주를 위한 주말주택이다. 집터는 밭을 정리해서 주택지로 개발을 한 지역으로 완만한 경사지의 가장 높은 곳에 위치한다. 건축주는 100m² 이하의 국민생활주택 수준으로 작게 짓기를 원했다.




ⓒ Sun Namgoong




외부에서 들어가는 황토 찜질방을 제외하고 모든 방과 거실이 남쪽에 있다. 거실과 주방을 중심으로 좌우에 각 실이 붙어서 배치되어 있다. 건축가는 계획 초기에 1층을 100m²로 맞추고, 2층은 연면적에 포함되지 않는 다락으로 계획해 부족한 면적을 충당할 수 있는 공간을 만들고자 했지만, 규제로 인해 다락 대신 소규모 2층 주택으로 계획을 변경했다. 이러한 소규모 주택에서 지붕의 형태는 아주 중요한 요소였다. 게르 하우스의 지붕은 단순한 박공지붕처럼 특정 방향으로 치우친 지붕이 아니다. 공간의 중심이 되는 거실이 강조되도록 4면의 벽이 기울어져 중앙으로 모이고, 그곳에 천창을 설치하여 자연채광을 통해 중심공간이 더욱 빛난다. 건축주가 정성껏 가꾼 남쪽의 정원을 바라볼 수 있는 거실은 높은 층고의 개방감과 천창을 통해 들어오는 빛으로 아늑한 분위기를 만든다. 내부는 흰색으로 마감되어, 시간에 따라 변하는 빛의 음영을 더 도드라지게 만든다.




ⓒ Sun Namgoong




적삼목으로 포인트를 준 남쪽 면은 전통적인 한옥의 툇마루가 집에 맞는 형태로 자리한다. 건물 형태 상, 처마가 없는 지붕은 창문 상단에 누수 위험을 높이기 때문에 남쪽의 큰 창들은 툇마루 안쪽에 위치한다. 황토방은 아궁이에 장작을 떼서 방을 덥히는 고전적인 방식을 따르며, 목재 무늬의 타일이 사용됐다. 굴뚝은 건물의 형태를 따라 간결한 형태를 가지고, 밋밋한 건물의 후면에 그림자를 떨어뜨리며 포인트 역할을 하고 있다.




ⓒ Sun Namgoong




건물의 골조가 세워진 후, 지나다니던 동네 사람들은 ‘몽골텐트’라고 불렀다고 한다. 몽골의 전통 주거 형태인 게르는 중앙의 개구부를 중심으로 생활하는 공간인데, 이 집의 구조와 닮은 점이 많았다. 건축가는 게르 하우스로 이름을 지었다. 건축주는 완공이 되고는 평수가 훨씬 큰 아파트가 오히려 답답하다며 거의 이곳에서 살고 있다는 후담이다.




ⓒ Sun Namgoong








SECTION






1st FLOOR PLAN







Architects   ATELIERJUN

Location   Ganghwadong-ro, Gilsang-myeon, Ganghwa-gun, Incheon, Republic of Korea 

Program   Residential 

Site area   774m²

Building area   99.59m² 

Gross floor area   99.76m² 

Building scope   2F 

Building to land ratio   12.87% 

Floor area ratio   12.89% 

Completion   2020. 5 

Principal architect   Junsang You 

Project architect   Junhyung Lee 

Structural engineer   Laim 

Mechanical engineer   MK Chunghyo 

Electrical engineer   MK Chunghyo 

Construction   Junryul Park 

Client   Junryul Park 

Photographer   Sun Namgoong





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 12월호(Vol. 475)에 게재 되었습니다.

The project was published in the December, 2020 issue of the magazine(Vol. 475).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

PATIO HOUSE  (0) 2021.02.05
RESIDENCE. B_GARDEN  (0) 2021.02.03
GER HOUSE  (0) 2021.02.02
HOUSE OF DISTANCE  (0) 2021.01.18
KITASENRI HOUSE  (0) 2021.01.13
GOLGOTA  (0) 2021.01.08


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News














위로가기