ⓒ Ivo Tavares Studio




The “Caminhos do Romântico” territory in the city of Porto, Portugal has unique characteristics, mixing bourgeois houses with popular housing, interspersing gardens full of camel trees and other exotic species and with backyards but also several examples of industrial archeology. An important part of these routes is made through paths that have markedly rural characteristics, with high walls of the old farms and by the fountains and old community washing tanks. Our intervention is located in one of these routes, more specifically in the route that goes from Golgota to Massarelos, comprising points such as the Faculty of Architecture of the University of Porto, the ‘Casa da Agustina Bessa-Luís’ and other bourgeois houses and workers houses. The whole set is surrounded by a dense patch of green and the Douro River, in the background, is an omnipresent element. 




ⓒ Ivo Tavares Studio




The primitive house, which was completely in ruins, was recovered using the techniques and conventional architectural language of the original historical period. The extension of the building was made at a lower level, taking advantage of the terraces, using wood and concrete, clearly demarcating the addition and the original in chronological terms. All the walls of the perimeter were recovered, as well as the retaining walls of the terraces, as well as the garden, the existing species were preserved and others were incorporated according to the specificity of the place. The pool was designed in such a way as not to modify the orography. The overall result has proved to be quite harmonious, with the new elements added being practically invisible to anyone traveling through the ‘Caminhos do Romântico’. The ground extends over three terraces facing east with a building with four floors destined to the most private area. Given the small size of this building, it was proposed to expand the area by introducing two new elements: a volume to extend the housing area and a swimming pool. 




ⓒ Ivo Tavares Studio




The new volume includes areas for more public use such as the entrance hall, kitchen, living room and pool support facilities. It appears perpendicularly to the existing building and consists of two floors, extending to the east, following and relating to several levels with the terraces on the lground, thus distributing different uses such as different living areas, paths, etc. This intervention managed to reconcile the needs of a large family with the conditions resulting from the recovery of the built heritage, respecting the specificity of the place and the Municipal Master Plan itself. The solution found - the coupling of a body made of wood and glass - allows to expand the living area of the building while preserving the integrity of the pre-existence and without coming into conflict with it, while allowing full and effective communication with the garden . The choice of wood makes it possible, in some way, to eliminate the weight of the relatively extensive expansion that had to be carried out, and to differentiate the contemporary intervention from the 19th century building.




ⓒ Ivo Tavares Studio




19세기 저택을 개조하여 만들어진 포르투의 주택, 골고타

포르투갈의 포르투에 있는 “카민호스 두 로망티코” 대지는 부르주아 주택과 인기 있는 주택, 낙타 나무 및 기타 이국적인 종으로 가득한 정원과 뒷마당이 섞인 독특한 특징을 가지고 있으며 근대 산업의 산물도 주변에 분포되어 있다. 이 집 주변의 길은 오래된 농장의 높은 벽과 분수대 및 오래된 지역의 세척 탱크가 있는 농촌 특성이 뚜렷한 경로를 통해 만들어진다. 진입로는 이러한 경로들 중 하나, 특히 골고타에서 마사렐로스로 가는 경로에 위치하며, 그리고 다른 부르주아 주택과 노동자 주택과 같은 지점들로 구성되어 있다. 대지 전체가 울창한 녹지로 둘러싸여 있고, 배경의 두로(Douro)강은 편재된 요소이다. 




ⓒ Ivo Tavares Studio




완전히 폐허가 된 기존의 집은 이전 시대의 기술과 전통 건축 언어를 사용하여 복원됐다. 증축은 낮은 층에서 나무와 콘크리트를 사용하여 테라스를 통해 이루어졌으며, 증축과 원형을 연대순으로 명확히 구분하였다. 주변의 모든 벽과 테라스의 옹벽, 정원, 기존의 것을 보존하고 장소의 특수성에 따라 다른 것들이 통합되었다. 수영장은 지형을 크게 수정하지 않는 방식으로 설계됐다. 공용 공간은 동쪽을 향한 3개의 정원에 맞닿아 있으며, 가장 사적인 공간은 4층 규모 건물에 배치되어 있다. 이 건물의 작은 크기를 감안할 때, 두 가지 새로운 요소를 도입하여 면적을 확장했다. 




ⓒ Ivo Tavares Studio




새로운 공간에는 현관, 주방, 거실 및 수영장 지원 시설과 같은 더 많은 공용 공간이 포함된다. 이는 기존 건물과 수직으로 연결되며 동쪽으로 확장된 2층으로 이루어져 있다. 테라스와 연결된 계단을 따라 생활 공간, 길 등이 연계되어 있어 다양한 용도로 사용된다. 이러한 개입은 대가족이 원하는 공간을 만족시키면서 이 장소가 가진 특수성과 이 지역의 기본계획 내에서 건축유산을 회복하는 조건과 조화를 이뤘다. 발견된 해결책(나무와 유리로 만든 몸체의 결합)은 기존의 무결성을 보존하고 충돌하지 않으면서 정원과 완전하고 효과적인 의사 소통을 가능하게 하고 건물의 거실 공간을 확장했다. 목재의 선택은 어떤 식으로든 필연적이었던 상대적으로 광범위한 증축의 무게를 줄이고 19세기 건물과 현대적인 개입을 구별할 수 있게 했다.




ⓒ Ivo Tavares Studio


ⓒ Ivo Tavares Studio


ⓒ Ivo Tavares Studio


ⓒ Ivo Tavares Studio







SECTION





1st FLOOR PLAN






Architects   Floret Arquitectura

Location   Porto, Portugal 

Program   House 

Gross floor area   600m²

Principal architect   Adriana Floret 

Project architect   Adriana floret 

Design team   José Carlos Dias, Ana Simões, Maria d’Orey, Andrea Correia, Marta Moraes 

Engineer   Ncrep e ASL 

Construction   CS - Construtora 

Photographer   Ivo Tavares Studio




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 11월호(Vol. 474)에 게재 되었습니다.

The project was published in the November, 2020 issue of the magazine(Vol. 474).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

HOUSE OF DISTANCE  (0) 2021.01.18
KITASENRI HOUSE  (0) 2021.01.13
GOLGOTA  (0) 2021.01.08
SAMYANG GOLDEN HOUSE  (0) 2021.01.05
U House  (0) 2020.12.31
House in the forest  (0) 2020.12.30


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기