ⓒ BoysPlayNice




Reconstruction of Baroque Rectory When the municipality of Vřesovice agreed with the Church on transferring the rectory and the parish estate to the municipal property, the Church wished that the village should not let the whole premises deteriorate but use it for a purpose. Therefore, since 2013 the main building of the refractory has been a primary school and two years later, a day care center with a kitchen and a dining room, which are also used by the primary school, was established on the ground floor of the two building wings. Our task was to reconstruct another part of the buildings into two classrooms and two vocational ones.




ⓒ BoysPlayNice




The need for the project, or the need for reconstruction, arose due to a requirement to expand the capacity of the school capacity, to save the rapidly decaying roof trusses of the Baroque complex and rectify the unsatisfactory state of its inner courtyard. The whole complex was built gradually, its various parts serving different purposes. They have been preserved in different conditions. Similarly, its reconstruction proceeds gradually, according to the needs of the municipality, its financial resources and the condition of the individual parts of the complex. This diversity, both operational and technical, has therefore logically become the main starting point of the reconstruction project. The project proposal emphasized the interconnection of individual parts so that their historical value as a complex should be preserved and so that the users of the school and the day care center should feel comfortable and free to use all its parts. Both newly implemented and original historical elements are intertwined, but they are clearly distinguishable from one another.




ⓒ BoysPlayNice




The historical parts are united by a classic plaster façade, a red roof of plain tiles, and copper plumbing elements. On the other hand, the simple cubic shape, smooth surface and distinctive colors characterize the new parts. Passages and interconnections of the buildings which were separated in the past, are accentuated. It brings playfulness to the complex not only with its colors, but also with new possibilities of operation and movement. Children are free to choose which entry to school and which color they will use. The project is strengthened by the interconnection of the existing classrooms in the rectory building and the new classrooms. In the past, the school economic facilities were situated on the ground floor of the rectory and the day care center on the ground floor in two additional wings. Reacting to that we placed the main facility of the school on the first floor, which, among other things, brought an opportunity to save the valuable Baroque roof and to make use of the situating of the complex at the foot of the slope of the church hill. Thanks to that, the new classrooms have a spacious terrace with a grass area, from where it is possible to enjoy lessons with a view of the Church of Sts. Peter and Paul.




ⓒ BoysPlayNice




The project has managed to give the great Baroque complex a new life. Although it is a building with the status of a national cultural monument, a completely modern, confident as well as sensitive, architectural approach was chosen for the reconstruction. As far as the needs of the school are concerned, the historical building had several limitations, so new architectural elements not only improved the conditions for the children and teachers but also transformed their time spent at school into an experience of the space.




ⓒ BoysPlayNice




바로크식 중정과 회랑, 그리고 원색으로 덧대어진 아이들을 위한 공간, 브제소비체 초등학교

바로크 양식의 재건   브제소비체(Vřesovice) 교회가 이전됨에 따라, 마을에 남아 있던 건물은 초등학교로 변화됐다. 현재는 두 건물 날개 측 1층에 현재까지도 초등학교에서 사용하는 주방과 식당이 있는 어린이집이 들어섰다. 건축가는 건물의 다른 부분을 두 개의 교실과 두 개의 직업학교로 재구성했다. 바로크 양식의 급속히 산화하는 지붕 트러스를 살리고 내부 안뜰을 학교 수용 능력에 맞게 재건축해야 한다는 요건으로 이 프로젝트의 필요성이 대두됐다. 전체 단지는 점진적으로 지어졌으며 다양한 부분들이 서로 다른 용도로 사용됐고, 다른 조건에서 보존되어 왔다. 재건축 또한 지방 자치 단체의 필요, 재정 자원 및 단지의 개별 부분의 조건에 따라 점진적으로 진행됐다. 따라서 운영 및 기술의 다양성은 논리적으로 재건 프로젝트의 주요 출발점이 되었다.




ⓒ BoysPlayNice




프로젝트 제안은 개별 부품의 상호 연결을 강조하여 역사적 가치를 보존하고 학교 및 어린이집 사용자가 모든 곳을 편안하고 자유롭게 사용할 수 있도록 하는 것이다. 새로 구현된 요소와 원래의 역사적 요소가 서로 얽혀 있지만 명확히 구별할 수 있게 설계됐다.




ⓒ BoysPlayNice




역사적 부분은 고전적인 석고 파사드, 평탄한 기와의 붉은 지붕, 구리 배관 요소들로 통일되어 있다. 반면 단순한 입방체, 매끄러운 표면 및 독특한 색상이 새로운 증축 부분의 특징으로 작용한다. 과거에 분리되었던 건물들은 통로로 연결된다. 색채뿐만 아니라 새로운 프로그램의 가능성을 가지고 단지에 장난스러움을 가져다 준다. 아이들은 어느 학교에 들어갈지, 어떤 색을 사용할지 자유롭게 선택할 수 있다. 과거의 학교는 어린이집이 딸린 1층짜리 건물이었다. 이를 따라 학교의 주요 시설을 1층에 배치했는데, 그 중에서도 바로크 양식의 지붕을 살리고 교회 언덕의 경사지 기슭에 있는 부지를 활용했다. 덕분에 새 교실들은 잔디밭이 있는 널찍한 테라스를 갖추고 있어 세인트 피터와 폴 성당 조망과 함께 수업을 즐길 수 있게 됐다.




ⓒ BoysPlayNice





이 프로젝트는 바로크양식을 보전하면서도 현대적이고 섬세한 건축물로 재탄생했다. 이전의 학교 건축물에서는 몇 가지 한계를 가지고 있었기 때문에 새로운 건축적 요소들은 아이들과 교사들의 교육환경을 개선할 뿐만 아니라 학교에서 보내는 시간을 공간의 경험으로 바꾸어 놓았다.




ⓒ BoysPlayNice


ⓒ BoysPlayNice


ⓒ BoysPlayNice











SECTION






2nd FLOOR PLAN







Architects   PUBLIC ATELIER + FUUZE

Location   Vřesovice, Czech Republic 

Program   Educational facility 

Project area   (Reconstructed buildings) 950m2 / (Courtyard) 490m2 / (Classroom's terrace) 300m2 

Principal architect   (Public Atelier) Jiří Markevič, (FUUZE) Jaroslav Sedlák 

Engineer   Zdeněk Opletal, Dana Opletalová 

Construction period   2016 - 2018 

Completion   2019 

Client   The Municipality of Vřesovice 

Photograpner   BoysPlayNice




'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

BAEGOT LIBRARY  (0) 2021.03.18
PULP  (0) 2021.03.17
ELEMENTARY SCHOOL VRESOVICE  (0) 2021.01.26
NEW LECTURE CENTER VŠPJ  (0) 2021.01.25
CCA POTTERY WORKSHOP  (0) 2020.12.15
CCA EDU-BRIDGE  (0) 2020.12.14


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기