ⓒ Jinbo Choi




This project started with a donation from a Christian entrepreneur. As a Christian, I was grateful for just being able to participate. I had a number of discussions with my mentor pastor about the determining the site as well as the construction method. Proposals that add to the school's forest, or in the form of a memorial hall on the rooftop floor of a building that is planned for extension were the subjects of review. The final decision was made after an overall review including the symbolism as a starting point of workshops to continue to enter the forest in the future and the accessibility of students as well as general pottery students.


The existing earthwork retaining wall that had to be maintained functioned as a limiting factor of the pottery workshop's overall scale as well as a form regulating factor. The scale was determined by adapting the relationship between the frontality and the three existing buildings. By utilizing the level difference of the land, a second-floor deck and entrance that will be used in the extension and link from the second floor to the forest in the future were planned. Furthermore, the overall space was planned by making the process of leading to the entrance of the second-floor deck from the right-angle corner entrance into a short architectural promenade. The view from the central hall was aimed to be divided into three types. The window overlooking the forest was placed taking into account the sunlight coming through the leaves and branches in the morning. The west window considers the opening towards the central outdoor courtyard as well as the opening to the sky and is also a facade element.


For the interior finish, the property of the raw material was made to be revealed as it is in order to harmonize with the process of pottery. Today's appearance, such as the selection of the final finishing materials, the upgrade of hardware, and glass and windows, is the result of the efforts and hard work of the site manager and school officials. It was one of the various efforts made to prevent any leakage in the use of donations while considering the increase in construction costs.




ⓒ Jinbo Choi




중앙기독학교 도예공방, 석성나눔의 집 4호

한 기독사업가의 기부금으로 시작된 프로젝트이다. 기독신앙인으로서 참여할 수 있다는 사실만으로 감사했다. 멘토이신 목사님과 부지 선정, 건축 방식에 대해 여러 논의를 했다. 교내 숲, 증축 예정 건물의 옥상층에 기념관 형식으로 추가하는 안 등이 검토 대상이었다. 최종 결정은 숲으로 연이어 들어설 공방들의 시작점이라는 상징성과 학생들과 일반도예 수강생들의 접근성 등에 대한 종합적인 검토 후 결정되었다.


존치해야 하는 기존 토목 옹벽은 도예공방 전체 규모의 제한요소이자 형태 규정요소로 작용했다. 정면성과 기존 세 건물과의 관계를 순응하면서 규모를 정했다. 대지 레벨 차를 활용하여 향후 2층에서 숲 쪽으로 확장 연계에 활용될 2층 데크 및 출입구를 계획했다. 그리고 직각 모서리 입구에서 2층 데크 출입구에 이르는 과정을 짧은 건축적 산책로로 설정하여 전체 공간 계획을 하였다. 중앙홀에서 바라보는 뷰는 3가지로 분리하려고 했다. 숲을 바라보는 창은 오전에 나뭇잎과 가지들 사이로 들어오는 햇빛을 고려한 것이다. 서측 창은 수평으로 보이는 중앙 외부 마당으로의 열림과 하늘을 향한 열림을 의도한 입면 요소이기도 하다.


내부 마감은 도예 과정과 호흡하기 위하여 원재료의 물성을 그대로 보여주기로 했다. 최종 마감재 선택, 하드웨어, 유리와 창호의 업그레이드 등 지금의 모습은 현장 소장, 학교 측 관계자의 노력의 결과물이라 생각한다. 공사비의 증가를 고려하면서도 기부금 활용에 누수가 없도록 하기 위한 다방면의 노력 중에 하나였다.




ⓒ Jinbo Choi


ⓒ Jinbo Choi







SKETCH





SECTION





1st FLOOR PLAN






Architects   HSPLAN ARCHITECTS

Location   70, World cup-ro, Yeongtong-gu, Suwon-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea 

Use   Education facility 

Site area   44,431.0㎡

Built area   138.75㎡ 

Total floor area   222.88㎡ 

Floor   2F 

Structure   Reinforced concrete 

Exterior finish   Exposed concrete, Low-e glass 

Architect   Kyunghoon Kim 

Design team   Seungil Baek, Chounghyun Lee, Jungsuk Suh, Sumin Yu 

Construction   Central construction 

Photographer   Jinbo Choi




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 10월호(Vol. 473)에 게재 되었습니다.

The project was published in the October, 2020 issue of the magazine(Vol. 473).




'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

CCA POTTERY WORKSHOP  (0) 2020.12.15
CCA EDU-BRIDGE  (0) 2020.12.14
YANGMYEONG ELEMENTARY SCHOOL GYMNASIUM  (0) 2020.11.04
HANA RECYCLED NURSERY SCHOOL  (0) 2020.09.24
SEONGJA ELEMENTARY SCHOOL  (0) 2020.06.25
BOBERGSSKOLAN SCHOOL  (0) 2020.06.22


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기