ⓒ BoysPlayNice




The wing reconstruction area and the new lecture room VŠPJ(College of Polytechnics) is a modern concept of rapidly developing education center located in northeastern corner of the lot, which was originally perceived as a farmyard. The place of the new building is strictly symmetrical, markedly triangular, thus for a construction seemingly disadvantageous. The authors from the studio Qarta architektura changed the disadvantage to an advantage by using the shape and by a link up to the existing block they gained compact space for a large span construction.




ⓒ BoysPlayNice




Roundness of the corner contributes to integration of a mass into a complex context; the offset façade is another trace of a new shape, creating a transition space. Inside a super elevated hall is amphitheatrical seating for 333 students. Thanks to the steepness of the stands the arena offers excellent visibility as well as pure acoustics. Tribunes have underpass, the space under them will be used for social events. Connecting presentation hall leads to a classical element of higher education “alchemistic workshop”, represented today by multimedia laboratory “virtual factory”.




ⓒ BoysPlayNice




In contrast to the auditorium is a reconstruction of the original part of the historical pentagon, which was formally a court with a prison. Strictness, firm order, rigidity and oppressive atmosphere were clearly evident at the beginning of the undertaking and the authors were fully aware, that the premises will newly serve young people with open mind on their way to higher education. The motto became a colorful, inspiring and non-conforming environment, preserving the historical footprint. The traditional materials are in a visible, original form; the industrial character is fully linked to the auditorium. A sole chapter was the discovery and the engagement of historical footprints, return of the original ceramic floor or stone sills with traces of bars, which make for a great experience in the interior.




ⓒ BoysPlayNice




The new auditorium of VŠPJ is modern concept of dynamic contemporary architecture with industrial elements in a minimalist style in direct contrast to the original site and its newly reconstructed part of northeastern wing. Whole area is easy to navigate and today, thanks to the enlightened leadership of the institution, is open not only to students and educators, but also to its surroundings, fully in accordance with the philosophy of the modern college VŠPJ.



ⓒ BoysPlayNice




현대적이고 창의적인 감각으로 새롭게 재정비된 체코의 옛 정치범수용소, 이흘라바 폴리텍 대학교의 강의실 

이 프로젝트는 체코 이흘라바의 VŠPJ(폴리텍 대학교) 건물의 재정비와 새 강의실의 증축 작업이다. 먼저, 새 강의실의 증축은 대학교의 부지의 북동쪽 구석에 있는 빈 공터가 사용됐다. 새로운 강의실은 빠르게 발전하는 교육 공간이자, 현대적인 콘셉트를 지닌 건물이다. 대학교의 원래 건물은 대지 안에서 완전한 대칭을 이루고 있었는데, 증축을 위한 삼각형 형태의 부지는 까다로운 시공 조건을 가지고 있었다. 건축가들은 오히려 형태적인 단점을 장점으로 승화시켜 기존 블록과의 연결을 통해 소형 공간을 확보했다.




ⓒ BoysPlayNice




둥근 모서리는 강의실 매스는 복잡한 주변 맥락 안에서 통합되며, 돌출된 파사드는 새로운 형태가 되어, 또 다른 흔적으로 전이 공간을 만들어낸다. 높은 천장을 가진 새로운 강의실 내부에는 333명의 학생을 위한 대강의실이 마련되어 있다. 내부 공간의 경사로 인해 강의실은 넓은 시야와 깨끗한 음향이 제공된다. 연단 아래에는 별도의 공간이 있는데, 모임을 위한 공간으로 사용된다. 강당과 연결된 복도를 따라가면 오늘날 멀티미디어 실험실인 “가상 공장”으로 대표되는 고등교육을 위한 곳들이 원래의 대학 건물인 고전적인 요소들과 이어진다.




ⓒ BoysPlayNice




새로운 강의실과는 대조적인 모습의 원래 대학교는 이전에 체코의 정치범을 수용하는 감옥이자 법원이던 곳이다. 이러한 역사적 건물은 오각형 형태이며, 부분적으로 재건되기도 했다. 건축가들은 이러한 공간을 처음 방문했을 때, 엄격하고, 확고한 질서와 경직되는 느낌, 억압하는 분위기를 느꼈고, 이 재정비 프로젝트를 통해 이 건물이 높은 수준의 교육을 받게 될 공간이자, 열린 마음을 가진 현 시대의 젊은이들을 위해 새롭게 사용될 공간으로 재탄생되기를 바랐다. 재정비 작업은 역사적인 자취를 보존하면서도 다채롭고 영감을 주면서 개성있는 환경을 만드는 것을 중점으로 진행됐다. 기존 건축물에 남아있는 고전적인 재료 요소들은 눈에 잘 띄는 독창적인 형태를 띄고 있었고, 덧대어지면서 강당과 완전히 연결된다. 유일한 회의장은 기존의 건축물 양식의 세라믹 바닥과 철창의 흔적이 있는 돌 문틀 등 역사적인 자취가 남아있는 곳이자, 인상적인 내부 공간을 경험할 수 있는 곳이다.


이렇게, VŠPJ의 새로운 강의실은 원래 부지 및 북동쪽 동의 재건축된 부분과 직접 대조되며, 현대 산업적인 느낌을 갖춘 역동적인 현대 건축물이다. 또한, 대학교의 영역은 접근 가능하여, 학생과 교직자 뿐만 아니라 주변 환경에도 개방되어 있다.




ⓒ BoysPlayNice


ⓒ BoysPlayNice


ⓒ BoysPlayNice


ⓒ BoysPlayNice


ⓒ BoysPlayNice


ⓒ BoysPlayNice










SECTION






2nd FLOOR PLAN







Architects   QARTA ARCHITEKTURA

Location   Jihlava, Czech Republic 

Design period   2016 - 2017 

Completion   2019 

Building area   1,800m²

Gross floor area   3,675m²

Principal architect   Jiří Řezák, David Wittassek 

Project architect   Jiří Řezák, David Wittassek, Pavel Fanta, Lukáš Němeček 

General contractor   Podzimek a synové / Zbyněk Šťastný 

Client   Vysoká škola polytechnická Jihlava 

Photographer   BoysPlayNice




'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

PULP  (0) 2021.03.17
ELEMENTARY SCHOOL VRESOVICE  (0) 2021.01.26
NEW LECTURE CENTER VŠPJ  (0) 2021.01.25
CCA POTTERY WORKSHOP  (0) 2020.12.15
CCA EDU-BRIDGE  (0) 2020.12.14
YANGMYEONG ELEMENTARY SCHOOL GYMNASIUM  (0) 2020.11.04


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기