ⓒ Kyung Roh




Extensions of public elementary and middle school gymnasiums were at their peak. The Seoul city government chose the design competition method, and other regions such as Gyeonggi province were constructing through design service bidding. Yangmyeong Elementary School Gymnasium and Meal Service Facilities in Seoul was also selected in a design competition, and unlike now, it was a proposal that arranged all programs on the first floor. I wondered why all gyms had to be on the second or third floor. If the gym could be on the first floor to communicate with the school yard, or be half-buried underground, its volume could be reduced and the roof could be used as a garden or playground. With such simple thought, I submitted a one-story plan, and it was fortunately selected. That was the end for the one-story gym. I am now standing in front of a two-story gym that I have (re)designed. The journey that I started to avoid the typicality of a ‘gym above a piloti (cafeteria)’ ended with that typicality. It would be a long story to tell, but to make it short, the reality of the school that had to make more use of its school grounds could not be ignored. Each person had their own logic, but no one could win or be happy with logic. I intensely agonized with the Office of Education and school officials, created a counterproposal that would leave no regrets, fought in the field, and the result of all the processes.




ⓒ Kyung Roh




The school grounds were about 5 meters higher than the road. Children were mainly attending school through the wooden stairs installed by occupying the green buffer zone between the school and the road. At the design competition stage, I planned to make minor changes to this wooden staircase, but when the working design actually began, the school and the office of education thought of a separate plan to form a new main entrance by tunneling through the retaining wall near the school yard from the road. If left untouched, the gym that I designed and the school would have been ruined. I refined the tunnel-type new main entrance, and connected it to the gymnasium mass. The new main entrance that curves round only to one side is a design that reflected the direction more children walk in when attending and leaving school.




ⓒ Kyung Roh




The gym was planned to honestly reveal the volume of the building with only one material of bricks. To that extent, the color and texture of the bricks were important, so the conclusion was made to use bricks that were separately made to order by a brick company just for this project. This would have been impossible without the consideration of the school, who completely trusted the intention of the designer. Although the dream of a one-story gymnasium had faded, the cafeteria was arranged in a rectangular way facing the school yard, and the largest possible window was placed (it was almost entirely redesigned during the meal service consulting meeting because of circulation and efficiency). The mass of the second floor gym, which protrudes 3 meters nearer than the cafeteria, will serve as a shade and rain shelter. Due to the COVID-19 situation, the gym is not yet being used properly. Currently, I am spending my days feeling excited yet anxious, more than anything, to see how the children will take the newly created main entrance and this simple brick lump, if they would like them, and in what kind of image they will remain in the memories of their elementary school days in the future.   Text: Youhong Kim




ⓒ Kyung Roh




양명초등학교 새로운 정문과 연결되는 체육관 겸 급식소

공립 초, 중학교의 체육관 증축공사가 한창이었다. 서울시는 설계공모 방식을 택하고 있었고, 경기도 등 다른 지역은 설계용역 입찰을 통해 지어지고 있었다. 서울의 양명초 체육관 및 급식시설도 설계공모로 진행되었고, 지금과는 다르게 모든 프로그램을 1층으로 배치한 안으로 당선되었다. 왜 모든 체육관이 2층이나 3층에 있어야 하는지 의문이었다. 체육관이 운동장과 소통하며 1층에 있거나 반쯤 땅 아래 묻혀서 볼륨을 줄이고 지붕을 정원이나 놀이터로 활용할 수도 있을 텐데. 그런 단순한 마음으로 1층으로 된 계획안을 제출했고, 운 좋게도 당선이 되었다. 그리고 1층짜리 체육관은 거기까지였다. 지금 나는 내가 (다시)설계한 2층짜리 체육관 앞에 서 있다. ‘필로티(급식실) 위 체육관’이라는 전형성만큼은 피해보자고 시작한 여정이 그 전형성으로 끝맺게 되었다. 풀어내면 긴 이야기지만 결론을 말하자면 교정을 조금이라도 더 활용해야 하는 학교의 현실을 무시할 수 없었다. 모두가 각자의 논리가 있었지만, 논리로는 아무도 승자가 될 수 없고 아무도 행복해지지 않는다. 교육청과 학교 관계자들과 치열하게 고민했고, 후회 없을 만큼 대안을 만들었고, 현장에서 싸웠으며, 그 모든 과정의 결과물이 지금의 체육관이다.




ⓒ Kyung Roh




교정은 도로보다 5m 가량 높다. 교정과 도로 사이에 있는 완충 녹지를 점용하여 설치한 목재 계단을 통해 주로 아이들이 등교하고 있었다. 설계공모 단계에서는 이 목재 계단을 조금 손보는 정도로 생각하고 있었는데 막상 실시설계를 시작하고 보니, 학교와 교육청에서는 도로에서 운동장 쪽의 옹벽에 터널을 뚫어 신설정문으로 만드는 안을 따로 생각해두고 있었다. 내버려두면 내가 설계하는 체육관도 학교도 망가질 터였다. 터널 형식의 신설 정문을 다듬고, 체육관의 매스와 연결시켰다. 한쪽으로만 둥글게 꺾여 들어오는 신설 정문은 등하교 시 더 많은 아이들이 다니는 방향을 그대로 반영한 디자인이다.




ⓒ Kyung Roh




체육관은 벽돌 한 가지 재료만으로 건물의 볼륨이 더욱 솔직하게 드러나는 것을 의도했다. 그만큼 벽돌의 색상과 질감이 중요했는데, 한달 반 가까운 시간을 들여 결국 이 프로젝트만을 위해 벽돌업체에서 따로 주문생산 하는 것으로 마무리되었다. 설계자의 의도를 전적으로 신뢰해준 학교 측의 배려가 아니었다면 불가능한 일이었다. 비록 1층 체육관의 꿈은 사라졌지만 식당만큼은 운동장에 면하여 장방형으로 배치하고 가능한 큰 창을 두었다(급식 컨설팅 회의 과정에서 동선과 효율성의 이유로 전면 재설계가 될 뻔하였다). 식당보다 3m 가깝게 돌출된 2층 체육관의 매스는 식당에 그늘과 비가림의 역할을 해줄 것이다. 코로나사태로 인해 아직 체육관은 제대로 사용을 못하고 있다. 아이들은 새로 생긴 정문과 이 단순한 벽돌 덩어리를 어떻게 받아들일지, 좋아해 줄는지, 훗날 초등학교 시절의 추억에서 어떤 배경으로 남을지, 설레기도 하지만 무엇보다 떨리는 마음으로 지내는 요즘이다.   글: 김유홍




ⓒ Kyung Roh






SECTION





1st FLOOR PLAN






Architects   Architecture Lab BOUM

Location   Jungang-ro, Yangcheon-gu, Seoul, Republic of Korea 

Program   Educational 

Site area   24,493.70m²

Building area   933.39m²

Gross floor area   1,616.62m²

Building scope   B1, 2F 

Building to land ratio   10.21% 

Floor area ratio   30.45% 

Design period   2018. 4 - 12 

Construction period   2019. 1 - 2020. 1 

Completion   2020 .1 

Principal architect   Youhong Kim 

Project architect   Youhong Kim 

Design team   Dain Chae 

Structural engineer   DONG A Structure Engineering 

Construction   Awon Development co.,ltd. 

Client   Seoul Metropolitan Office of Education 

Photographer   Kyung Roh




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 9월호(Vol. 472)에 게재 되었습니다.

The project was published in the September, 2020 issue of the magazine(Vol. 472).




'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

YANGMYEONG ELEMENTARY SCHOOL GYMNASIUM  (0) 2020.11.04
HANA RECYCLED NURSERY SCHOOL  (0) 2020.09.24
SEONGJA ELEMENTARY SCHOOL  (0) 2020.06.25
BOBERGSSKOLAN SCHOOL  (0) 2020.06.22
INTERNATIONAL SCHOOL OF DEBRECEN  (0) 2020.06.22
THE HEIGHTS BUILDING  (0) 2020.06.22


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기