ⓒ Sun Namgoong




27.9mx19.7m Site The Youth Hope Lighthouse Center project is one that accommodates three independent programs, including a career experience support center, counseling center and nurturing foundation for the youth, at the space where a pergola rest area was situated within the Suwon Youth Cultural Center site. The rectangular site with a width of 27.9m and a length of 19.7m, which corresponds to the area of one floor of the program, did not allow the opportunity fro a free building arrangement, and as a consequence, the shape of the site determined the shape of the building. A noteworthy point was the urban nature of the location of the site. The site faced a plaza to the south and a park to the west, and it was connected to the park of the residential area across the street through the pedestrian overpass to the east. Based on this, we proposed a building that can define the south plaza along with its existing peripheral buildings, and at the same time function as the entrance to the west park as well as a road that connects the east and west parks.




ⓒ Sun Namgoong




Elevation of the Plaza + Entrance of the Park The building was designed as a form that has two layers of elevation that allows each of them to be independent but also separated or attached depending on the circumstances. While the elevation at the building side is limited to the role of defining the building's interior space, which is at its rear, the elevation to the outside of the building, in other words at the city side, was given the role of defining the urban exterior space that it faces, or specifying the personality of the building in relation to the urban space. Since the city side facade at the building's south is clearly separated from the building, it functions as an elevation that completes the form and landscape of the plaza space, and as as an elevation only for the plaza. While a landscape homogeneity was procured by finishing the building with the same type of stone as a the buildings around the plaza, an ornamental personality was also provided to the space by restructuring a classical language of pillars and wales as a modern pattern. Part of the building's east elevation to the city side was separated from the building, thus we aimed for it to symbolically express the entrance of the park by forming a two-story high entrance door. However, during the building's construction, the pillar at the southeast corner was removed because it would narrow the adjoining passageway. It is a shame that the entrance of the park was not physically completed for due to this.




ⓒ Sun Namgoong




Architectural Shading The city side elevation was also given the role of controlling the environment of the interior and exterior space of the building, and this was because it was necessary to introduce differentiated solar control devices depending on the direction since the building faces the open space in all directions. The south side of the building was planned to have a 2.6m deep balcony between the two layers of facades, allowing the balcony's floor to serve as a horizontal shading, and for the east and west sides of the building, the 50cm deep pillars, which are elements of the city side facade, were designed to act as a vertical shading by attaching the two layers of facades together. The facade at the north side, which does not require a separate solar control device, was proposed in a form with a single wall.




ⓒ Sun Namgoong




30cm Wale The horizontal wale of the city side facade at the south side of the building hides balcony floors that have different shapes on each level, and as the balconies are arranged in a vertical or diagonal direction, they emphasize the main entrance of the building through the spaces in between, or form a series of continued spaces in a diagonal direction between the balcony of the lowest and highest floors. The balcony floors accommodate different functions on each level. On the first floor, it is a connecting road between parks with a arcade-type form that includes an architecturalized bench, and it simultaneously functions as a shelter that replaces the existing pergola, and on the second floor, it is a shared exterior rest area of the building, and it is also used as a balcony-type seat toward the central outdoor stage during performance events. On the third floor, it is divided into two resting areas dedicated to the counseling visitors or staff, and on the fourth floor, it is used as a common resting area in the form of a terrace open to the sky. For the thickness of the wale, 30cm was proposed as a size that determines the waterproof, structural, etc. performances of the balcony floor hidden behind it as well as the proportion of the elevation of the plaza as a facade element, and satisfies the contradicting requirements.




ⓒ Sun Namgoong




수원청소년희망등대센터

27.9mx19.7m 대지 청소년희망등대센터 프로젝트는 수원청소년문화센터 부지 내 퍼골라 쉼터가 자리잡았던 공간에 청소년을 대상으로 하는 진로체험지원센터와 상담센터, 육성재단 등 독립된 세 개의 프로그램을 수용하는 작업이다. 프로그램의 한 개 층 면적에 해당하는 가로 27.9m, 세로 19.7m의 직사각형 대지는 자유로운 건물 배치 기회를 허락하지 않았으며, 이에 따라 대지의 형상이 곧 건물의 형태를 결정하였다. 주목한 점은 대지의 입지가 가진 도시적 위상으로, 대지는 남측으로 광장을, 서측으로 공원을 마주하고 있으며, 동측으로는 육교를 통해 대로 건너 편 주거지역의 공원과 연결되어 있다. 이를 근거로 하여 광장 주변의 기존 건물과 함께 남측 광장을 정의하는 한편, 서측 공원의 입구인 동시에 동,서측 공원 간 연결로로서 기능할 수 있는 건물을 제안하였다.




ⓒ Sun Namgoong




광장의 입면+공원의 입구 건물은 서로 독립적이나 상황에 따라 분리되거나 맞붙을 수 있는 두 겹의 입면을 가진 형태로 고안되었다. 건물측 입면은 등지고 있는 건축내부공간 정의에 역할이 한정된 반면, 건물 바깥측, 즉 도시측 입면은 마주하는 도시외부공간을 정의하거나 도시공간에 대해 건물의 성격을 규정하는 역할이 부여되었다. 건물 남측의 도시측 입면은 건물로부터 명확히 분리되어 광장 공간의 형태와 경관을 완결짓는, 오직 광장을 위한 입면으로서 기능한다. 광장 주변 건물과 같은 계열의 석재로 마감되어 경관적 동질성을 확보하는 한편, 기둥과 띠장이라는 고전적 언어를 현대적 패턴으로 재구성하여 공간에 장식적 성격을 부여하였다. 건물 동측의 도시측 입면은 그 일부가 건물로부터 분리되어 두 개 층 높이의 문주를 구성함으로써 공원의 입구를 상징적으로 표현하도록 의도하였으나, 건물 시공 중 인접 통행로의 폭이 좁아진다는 이유로 남동측 코너 기둥이 삭제되었으며, 이로 인해 공원의 입구를 형태적으로 완결짓지 못한 사실은 아쉬움으로 남는다.




ⓒ Sun Namgoong




건축화 차양 도시측 입면은 건축내외부공간의 환경을 조절하는 역할 또한 부여받았는데, 이는 건물이 사방으로 열린 공간에 면해 있어 향에 따라 차별화된 일사조절 장치를 도입할 필요성이 있었기 때문이다. 건물 남측은 두 겹의 입면 사이에 깊이 2.6m 발코니를 두어 발코니 바닥이 수평차양 역할을 하도록 계획되었으며, 건물 동,서측은 두 겹의 입면을 서로 맞붙여 도시측 입면구성요소인 깊이 50cm 기둥이 수직차양 역할을 하도록 고안되었다. 별도의 일사조절 장치가 필요하지 않은 북측 입면은 단일 막의 형태로 제시되었다.




ⓒ Sun Namgoong




30cm 띠장 건물 남측 도시측 입면의 수평 띠장은 뒤에 층별로 형태가 다른 발코니 바닥을 숨기고 있으며, 발코니는 수직 또는 대각 방향으로 배치되어 사이공간을 통해 건물의 주출입구를 강조하거나 최하층과 최상층 발코니 사이에 사선 방향으로 연속되는 공간을 구성한다. 발코니 바닥은 층별로 다른 기능을 수용하는데, 1층은 건축화된 벤치를 포함하는 아케이드의 형태로 공원 간 연결로인 동시에 기존 퍼골라를 대신하는 보호 쉼터로서 기능하며, 2층은 건물의 공용 외부휴게공간인 동시에 공연행사 시 광장 중앙의 야외무대를 향한 발코니형 객석으로 활용된다. 3층은 상담방문객 또는 직원 전용으로 분리된 두 개의 휴게공간으로, 4층은 하늘로 열린 테라스 형태의 공용 휴게공간으로 이용된다. 띠장의 두께는 뒤에 숨은 발코니 바닥의 방수체, 구조체 등으로서 성능과 입면구성요소로서 광장의 입면의 비례를 결정하며, 상충된 요구조건을 충족하는 치수로서 30cm가 제시되었다.




ⓒ Sun Namgoong


ⓒ Sun Namgoong








FACADE DIAGRAM


SECTION



1st FLOOR PLAN





Architects   a.s.k Architects & Partners

Principal architects   Inho Cho(Kangwon National University)

Location   Ingyedong, Paldalgu, Suwonsi, Gyeonggido, Republic of Korea

Site area   550m²

Building area   503.03m²

Gross floor area   1,700.19m²

Building scope   B1, 4F

Height  17.8m

Structure   RC

Exterior finish   Golden yellow, ceramic tile

Interior finish   Golden yellow, painted wall

Structure engineering   신기술구조엔지니어링

Mechanical engineering   Daekyeong engineering Co,. LTD.

Electrical engineering   Daekyeong engineering Co,. LTD.

Constuct   Jangan Co,. LTD.

Design period   2017. 7 - 2018. 4

Construct period   2018. 6 - 2019. 8

Client   Suwon

Photographer   Sun Namgoong




'Interior Project > Education' 카테고리의 다른 글

SUWON YOUTH CULTURE CENTER  (0) 2020.07.01
WINDSOR BILINGUAL KINDERGARTEN  (0) 2020.04.14


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기