ⓒ Mattias Hamrén




About 100 years has passed since renowned Swedish architect Ferdinand Boberg designed the Gasworks of Stockholm. A prestigious project with powerful architecture of brick and granite, but also of delicate embellishment. Today the production of gas has vacated the premises and the Gasworks are becoming the cultural centre of one of Europe’s largest urban developments: The Stockholm Royal Seaport. The two large gasometers still dominate the cityscape and at their base, as part of the Gasworks linear and productionbased structure, the new Bobergskolan has been neatly fitted, designed to be a comprehensive school for 900 students from the ages of six to 15.

The school consists visually of three buildings, one of which an old workshop building. A fourth volume is hidden beneath the school yard, connecting the entire school on a souterrain level. The facades are clad in an expressive grey brick and has numerous details and patterns, reflecting the expressive brick ornamentation of the Gasworks’ existing buildings. A large part of Bobergsskolan is situated below ground, in a steep slope, where the school bridges the difference in level between the Gasworks and Hjorthagen.




ⓒ Mattias Hamrén




Care has been given organising the schools functions to create security and calm. Older and younger students have separate buildings and entrances but meet in the dining hall which is placed centrally between the buildings. The old workshop building is home to the school library, a room full of history and stories in more than one aspect. The school is divided into more private settings, habitats, where groups of 90 students have their abode. These smaller entities in the larger school consist of a variety of rooms, with a larger flowing space at its core, connecting to rooms of different sizes, functions and character.

Bobergsskolan is a complex building full of contrasts; high/low, solid/void, transparent/opac, old/new. It is a rich experience to move through the school with its both intimate and grand spaces. The transparency and connectivity between different stories and galleries create a sense of control and security, while peek-a-boo windows and side lights create secure spaces through a more discreet overview. The students of the school have the possibility to choose route, see who’s approaching, and get a sense of the room they are entering. Architecture and interior architecture liaise to generate belonging and legibility by using details, patterns and materials unique to Bobergsskolan.




ⓒ Mattias Hamrén




Bobergsskolan is designed to be sustainable building, with layout, spaces, natural light and interiors with long lasting qualities. The school is also certified by the Sweden Green Building Council as an Environmental Building with Gold rating and assessed in three areas; energy, indoor environment and building materials. The energy standard of the building is equal to a passive house. In addition to this the requirements of The Stockholm Royal Seaport have been met. In 2009 the Stockholm City Council decided that the area would be designed with an environmental profile, pushing boundaries where possible, to become a model of sustainable urban development.




ⓒ Mattias Hamrén




학교가 된 가스공장, 보베르크스코란 학교 스웨덴의 유명한 건축가 페르디난드 보베르크(Ferdinand Boberg)가 스톡홀름의 가스공장(Gasworks)을 디자인한지 약 100년이 지났다. 벽돌과 화강암으로 이루어진 강력한 건축물뿐만 아니라 섬세한 장식으로 유명한 프로젝트다. 오늘날 가스 생산은 점점 가동이 중단되고 스톡홀름 로얄 항구(Stockholm Royal Seaport)의 가스공장은 유럽 최대 도시 개발의 하나인 문화 중심지가 되었다. 두 개의 대형 가스 계량기는 여전히 도시 전경과 지역의 랜드마크로 자리하고 가스공장의 선형 및 생산 기반 구조의 일부로서, 새로운 보베르크스코란(Bobergskolan) 학교가 지어졌다. 또한, 6세에서 15세까지의 900명의 학생들을 위한 종합 학교로 설계되었다.

학교는 3개의 건물로 구성되어 있으며 그중 하나는 오래된 작업장 건물이다. 학교 운동장 아래에 지하도에서 전체 학교를 연결해주는 숨겨진 네 번째 공간이 있다. 외관은 영롱쌓기 방식의 회색 벽돌로 마무리 되어있으며 가스공장의 기존 건물의 벽돌 영롱쌓기를 반영한 많은 세부 사항과 패턴이 있다. 보베르크스코란 학교의 상당 부분은 가파른 경사의 지하에 위치하고 있으며 이 학교는 가스공장과 호르타겐(Hjorthagen)의 경사 차이를 연결한다.




ⓒ Mattias Hamrén




보안과 평화로움을 위한 학교 기능 구성에 주의를 기울였다. 저학년과 고학년 학생들은 별도의 건물과 출입구가 있지만 건물 중앙에 위치한 식당에서 만난다. 오래된 작업장 건물에는 학교 도서관이 있으며, 여러 가지 면에서 역사와 이야기로 가득 찬 곳이다. 학교는 90명의 학생 그룹들이 거주하는 공간, 더 많은 사적 환경, 기숙사 등으로 나누어져 있다. 더 큰 학교에서 이러한 작은 개체들이 다양한 방으로 구성되어 있으며 학교의 핵심으로서 넓은 유동 공간과, 다양한 규모, 기능 및 특성을 갖춘 방들과 연결되어 있다.

보베르크스코란 학교는 높음/낮음, 꽉 찬 공간/빈 공간, 투명/불투명, 과거/신규의 대조 효과를 이용한 복잡한 건물이다. 사적인 공간과 넓은 공간이 함께하는 학교를 다니는 것은 풍부한 경험을 가져다준다. 다양한 스토리와 갤러리들 사이의 투명성과 연결성은 제어 및 보안 감각을 생성하는 반면, 작은 창과 측면 조명은 보다 신중한 검토를 통해 안전한 공간을 만든다. 학교의 학생들은 경로를 선택하고, 누가 다가오는지 확인하고, 그들이 들어오는 방을 알아볼 수 있다. 건축 및 인테리어는 보베르크스코란 학교에게 고유의 디테일, 패턴 및 재료를 사용하여 일체감과 뚜렷함을 연결시켜주었다.

보베르크스코란 학교는 레이아웃, 공간, 자연 채광 및 인테리어들이 오래 지속 가능한 건물로 설계됐다. 또한, 스웨덴 그린빌딩협회에 의해 세 가지 영역 에너지, 실내 환경, 건축 자재에 대하여 골드 등급의 환경 빌딩으로 인증받았다. 이는 패시브(Passive) 주택과 같다. 2009년 스톡홀름 시의회는 이 지역을 지속 가능한 도시 개발의 모델로 만들기 위해 가능한 한 경계를 넓히면서 환경적인 인지도와 함께 설계했다.




ⓒ Mattias Hamrén


ⓒ Mattias Hamrén


ⓒ Mattias Hamrén


ⓒ Mattias Hamrén


ⓒ Mattias Hamrén


ⓒ Mattias Hamrén


ⓒ Mattias Hamrén


ⓒ Mattias Hamrén


ⓒ Mattias Hamrén


ⓒ Mattias Hamrén


ⓒ Mattias Hamrén


ⓒ Mattias Hamrén










SECTION



1st FLOOR PLAN







Architects   MAX ARKITEKTER

Location   Stockholm, Sweden 

Site area   6,600m²

Gross floor area   10,150m²

Design period   2013 - 2017 

Construction period   2017 - 2019 

Completion   2019 

Principal architect   Anna Areskough 

Design team   Anna Areskough, Kim Joung-Min Jonsson, Caroline Olsson 

Interior architect   Caroline Olsson 

Engineering   ELU Konsult AB 

Landscape design   Cedervall arkitekter AB 

Collaborator   Projit AB Client SISAB, Skolfastigheter I Stockholm AB 

Photographer   Mattias Hamrén





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 3월호(Vol. 466)에 게재 되었습니다.

The project was published in the March, 2020 issue of the magazine(Vol. 466).




'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

HANA RECYCLED NURSERY SCHOOL  (0) 2020.09.24
SEONGJA ELEMENTARY SCHOOL  (0) 2020.06.25
BOBERGSSKOLAN SCHOOL  (0) 2020.06.22
INTERNATIONAL SCHOOL OF DEBRECEN  (0) 2020.06.22
THE HEIGHTS BUILDING  (0) 2020.06.22
VIENNA WEST HIGH SCHOOL  (0) 2020.06.22


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기