ⓒ Changmook Kim (PROM TO)




Recycling of an Abandoned Facility: Wastewater Treatment Facility to a Nursery School   The Banwol Hana Nursery School, located at the junction of a factory area and residential area, is the result of the recycling of a wastewater treatment facility. In the past, the target facility \ had been abandoned for a long time after it had stopped working. The large underground structures that played a major role were not fully revealed until the design process began. The wastewater treatment plant consisted of an underground wastewater tank and management layer, a ground management section, and an equipment area protruding from underground. Some of the above-ground and management sections were removed and the remaining parts were recycled into the nursery school. The machinery room of the wastewater treatment plant is now a teacher’s room and a text production room, and part of the management floor was made into an entrance hall and underground parking lot. The chemical warehouse has been transformed into a staircase connecting the ground floor and the underground area. The substructure was completed by adding the frames for the elevator installation and underground parking ramp to the existing structure. The structure of the ground management area was used as a part of the framework that constitutes the nursery school.




ⓒ Changmook Kim (PROM TO)




Structural Limitations: Restructuring the Domain   The use of the existing structures also acts as obstacles in which the newly created results must be constructed within the framework of the existing structures. To work within these constraints, the system was rebuilt through the division and rearrangement of areas using the existing structures. After classifying the area of the daycare center that needs to be protected from the harsh surroundings, the area where the building can be built, and the area that will be the external space, the characteristics of each space were defined and the center was reconstructed in the area of the building. The entire daycare center, a cross-shaped building and three external areas with different characteristics, began to appear. The system of the nursery school was put in place by arranging nurseries, services, and walkways around the play room at the center of the building because of the traits of the structure. Each room was designed to have a relationship with an external space through windows of various heights and shapes.




ⓒ Changmook Kim (PROM TO)




멈춰진 폐수처리장의 변신, 반월하나 어린이집

폐기된 시설의 재활용: 폐수처리시설을 어린이집으로   공장지역과 주거지역의 접점에 위치하는 반월하나 어린이집은 폐기된 폐수처리시설을 재활용하여 만들어졌다. 과거 지역주민들이 사용하던 시설은 작동을 멈춘 후 긴 시간 방치되어 있었고, 특히 주된 역할을 하던 거대한 지하구조물은 설계가 시작되고 나서야 그 모습을 온전히 드러냈다.


폐수처리시설은 지하의 폐수조와 관리층, 지상의 관리시설과 지하로부터 돌출된 설비시설로 이루어져 있었다. 그중 지상의 설비시설과 관리시설의 일부는 철거되고, 남은 부분은 어린이집으로 재활용됐다. 폐수처리시설의 기계실은 교사실 및 교재제작실로, 관리층의 일부는 출입홀 및 지하주차장으로 그 역할이 바뀌었고, 약품창고는 지상과 지하를 이어주는 계단실로 탈바꿈됐다. 그리고 엘리베이터 설치를 위한 구조물과 지하주차장 경사로를 기존 구조물에 덧대어 하부구조가 완성됐으며 지상 관리시설의 구조물은 어린이집을 구성하는 뼈대의 일부분으로 쓰였다.




ⓒ Changmook Kim (PROM TO)




구조적 한계: 영역의 재구성   기존 구조물의 활용이라는 조건은 새롭게 만들어지는 결과물이 기존 구조물의 틀 속에서 구성되어야 하는 장애물로 작용하기도 한다. 이런 제약조건을 위해 기존 구조물의 질서를 이용한 영역 구분 및 공간 재배열을 통해 새롭게 재구축됐다.


주위의 열악한 환경으로부터 보호받아야 하는 어린이집의 특성 상 전체영역, 건물이 들어설 수 있는 영역과 외부공간이 될 수 있는 영역은 구분된 후 각각의 외부공간으로 나뉘고, 영역에 맞게 프로그램이 재구성됐다.


전체 어린이집은 십자 형태의 건물과 성격이 다른 세 개의 외부공간으로 구성된다. 건축물의 형태의 특성상 구심점이 되는 부분의 유희실을 중심으로 어린이집의 공간들이 나타나며, 각각의 실들은 다양한 높이와 형태의 창을 통해 외부공간과 관계를 가진다.




ⓒ Changmook Kim (PROM TO)


ⓒ Changmook Kim (PROM TO)


ⓒ Changmook Kim (PROM TO)


ⓒ Changmook Kim (PROM TO)


ⓒ Changmook Kim (PROM TO)








SECTION




1st FLOOR PLAN





Architects   SoEWon Architects Group, JEMI Architecture Design LAB

Location   Yeongtong-ro, Hwaseong-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea 

Program   Nursery School 

Site area   1,790.00m²

Building area   491.88m²

Gross floor area   1,518.58m²

Building scope   B1, 2F 

Building to land ratio 27.48% 

Floor area ratio   40.86% 

Principal architect   Sunghyo Choi 

Project architect   Choongho Kim 

Design team   Kyungha Jeon 

Structural engineer   Seoulstructure ENG 

Mechanical engineer   Taein MEC 

Electrical engineer   Taein MEC 

Client   MAYOR Hwaseong-si 

Photographer   Changmook Kim (PROM TO)




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 8월호(Vol. 471)에 게재 되었습니다.

The project was published in the August, 2020 issue of the magazine(Vol. 471).




'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

YANGMYEONG ELEMENTARY SCHOOL GYMNASIUM  (0) 2020.11.04
HANA RECYCLED NURSERY SCHOOL  (0) 2020.09.24
SEONGJA ELEMENTARY SCHOOL  (0) 2020.06.25
BOBERGSSKOLAN SCHOOL  (0) 2020.06.22
INTERNATIONAL SCHOOL OF DEBRECEN  (0) 2020.06.22
THE HEIGHTS BUILDING  (0) 2020.06.22


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기