ⓒ Moreno Maggi




New headquarters for the Regional Agency for Prevention, Environment and Energy The ARPA building in Ferrara explores the relationship between form and performance, that makes it the first hybrid public building in Italy. It houses the Regional Agency for Environmental, and is located in a particular climatic context. We are just outside the city of Ferrara, whose climate oscillates between two extremes: hot and humid in the summer, cold and damp in winter.

The roofing consists in a series of 112 chimneys that have a twofold function: controlling light distribution, and enhancing natural ventilation. The chimneys work differently in summer and in winter. In the summertime, the chimney effect expels air in the upper part of the building, thus avoiding the buildup of heat, whereas in winter, they work like greenhouses: accumulating solar heat that gets pumped back inside the building. This entire process is cost-free, and needs no technological add-ons.

The implemented climate strategies turn the building into a bioclimatic filter that aims at an annual consumption below 100 Kwh/㎡ for both heating and cooling. This is possible thanks to the combination of active and passive bioclimatic strategies and technical systems. Passive strategies include natural ventilation.




ⓒ Moreno Maggi




The creation of internal courtyards, in both the new and the existing building, generates a microclimate that can lower the temperature through sunlight control, vegetation and non-mineral surfaces. It makes for better air extraction and movement thanks to the stack effect, as the creation of openings in the facade and roof.

All this is ensured by pressure switch-controlled automatic openings. About 300㎡ of photovoltaic panels are placed on some of the shafts on the roof, which are optimally oriented to maximize solar energy efficiency.

The whole building – starting from its shape – is designed to minimize the use of technical systems. In any case, most of the energy required for their operation comes from renewable sources.

The new building is entirely made of wood with an on-site dry construction system. Wood allows the building to integrate perfectly into the surrounding vegetation-rich landscape typical of the Po Valley area. Staggered vertical listels with varying thickness are then fixed along the horizontal direction of the framework, thereby adding movement to the facade.




ⓒ Moreno Maggi




아르파 빌딩

보존, 환경 그리고 에너지를 위한 지역환경에너지청의 새 건축물 페레라 지역은 덥고 습한 여름과 춥고 습한 겨울이 있는 이곳만의 특정한 기후적 맥락을 가진 곳이다. 이곳에 세워진 아르파빌딩은 지역환경에너지청 건물이며, 이탈리아의 첫 번째 하이브리드 공공 건물이기도 하다. 건물은 페레라의 도심에서도 조금 떨어진 곳에 위치한다.

건축물은 태양빛의 분산을 조절하고, 자연 통풍을 높이기 위하여 112개의 굴뚝을 가진 지붕으로 디자인 됐다. 지붕의 굴뚝들은 여름과 겨울에 다르게 작동하는데, 여름에는 굴뚝의 상단 부에서 공기를 방출시키고, 열이 축적되는 것을 방지한다. 반면 겨울은 굴뚝에 설치된 태양열 에너지를 축적 시켜 온실과 같은 작용하도록 만든다. 이런 에너지를 축적하고 방출하는 데에는, 비용이 전혀 들지 않으며, 기술적인 추가사항을 만들 필요가 없었다.

도입된 기후 전략들은 보온과 냉방 모두를 위한 연간 소비량을 100Kwh/㎡ 이하로 목표하는 생물과 기후의 필터로서 건물을 전환시켰다. 능동적이고 수동적인 생물 기후적 전략들과 기술적 시스템들의 조합 덕에 가능했다. 수동적 전략들은 자연 통풍을 포함한다.




ⓒ Moreno Maggi




새로운 건물과 기존 건물에 내부 정원을 창조함으로써 햇빛 조절, 초목 그리고 비 광물 표면들을 통해 온도를 낮춰주는 미기후가 생성된다. 이는 파사드 개방구와 지붕의 창조에 의한 굴뚝 효과 덕에 더 나은 공기 추출과 활동을 가능케 한다. 이 모든 것은 압력 전환 조절 자동 개방구에 의해 보장된다. 약 300㎡의 광전지 판넬들은 태양 에너지의 효율성을 키울 수 있는 최적의 방향으로 건물의 지붕 위에설치됐다. 건축물의 형태부터 건물의 모든 부분은 기술적 시스템들의 활용을 최소화하기 위해 의도적으로 설계된 것이다. 어떠한 경우라도 에너지의 대부분은 재생에너지로부터 만들어진다.

건축물은 나무로만 만들어졌는데, 현장 건식 건설 시스템을 통해 만들어졌다. 나무라는 자재는 초목이 풍부한 주변 포 밸리 지역의 전경과 건축물이 어울리도록 만들어준다. 일정하지 않은 지붕의 높낮이와 다양한 두께의 수직적 테두리들은 이후 골조의 수평 방향을 따라 파사드에 율동감을 부여한다.






SKETCH





Architects Mario Cucinella Architects

Location Ferrara, Italy 

Project year 2006 - 2018 

Gross floor area 5,000㎡

Management Giulia Floriani, Eugenio Roncacci 

Design team Mario Cucinella, Michele Olivieri, Giulio Desiderio, Chiara Tomassi, Francesco Barone, Caterina Maciocco, Antonella Maggiore, Giulio Pisciotti, Luca Stramigioli, Alessio Rocco, Debora Venturi / Model makers_Natalino Roveri, Yuri Costantini, Andrea Genovesi 

Structural engineer Tecnopolis S.p.A. 

Wooden structure SWS Engineering 

Bioclimatic analysis TIFS Ingegneria 

Electrical engineer Tecnopolis S.p.A. 

Construction Montelaghi S.p.A. 

Supplier Wood_Novello Ambiente S.p.A. / Fixtures_Base S.p.A. 

Rendering Engram studio 

Client Arpa Ferrara 

Photographer Moreno Maggi





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 3월호(Vol. 466)에 게재 되었습니다.

The project was published in the March, 2020 issue of the magazine(Vol. 466).




'Architecture Project > Office' 카테고리의 다른 글

PARK ADHOCRACY  (0) 2020.05.25
VIERTEL ZWEI IN VIENNA  (0) 2020.05.13
ARPAE BUILDING  (0) 2020.05.12
SPECTRIS INNOVATION CENTRE  (0) 2020.04.13
MK BUILDING  (0) 2020.04.07
WASHINGTON FRUIT & PRODUCE CO. HEADQUARTERS  (0) 2020.04.06


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기