ⓒ MasilWIDE(Yongsu Kim)


Text by Architect The site is the latest block to begin with among the migrants’ residences in Dongtan 2. On the front side of the street, there is a commercial facility and a midpoint of the apartment complex behind it. Far away, Dongtan Lake Park has a location feature. Commercial housing literally has to take into account both commercial and residential aspects. If the location condition to increase profitability is a ‘fixed effect’ on the ‘From external to internal’ basis, It can be defined as a ‘flowing effect’ in which the internal environment and architectural elements to enhance housing are carried out ‘From internal to external’.


ⓒ MasilWIDE(Yongsu Kim)


Access to the road is the most important part of the commercial component. The wall of the building was entirely used as a ‘window effect’ to emphasize cognition, located at the intersection of the inside. To increase accessibility by making a single difference in the floor of the 1F in line with the topography of the land. The second floor plans to have three rooms and two rooms. The plan was planned in a wide-spreaded plane and was designed in various formats to increase the rentability. Balcony in the corner section was planned to be utilized according to user characteristics for study, tea, and rest purposes under the concept of alpha-room. The plan was to place three rooms in a good location with a good southward direction, and to make up a minimum of flow and space. The third floor is occupied by the owner themselves. The number of residents will be three. The owner demanded the free separation of the living room and the kitchen. The open ‘frame’ was planned to open the wall of the kitchen space to communicate with the living room while separating the space with a single difference on the floor. Also, the corner window of the kitchen overlooks Dongtan Lake Park. The spatial feature of the main room is the small resting place next to the bedroom. Plan of a roof-window provides space for looking up at the sky and having a daily rest. The lower floor of the building was an open window frame image using glass materials, and the upper part was intended to be a window frame containing images of natural elements and warm houses using bricks and wood. And expect a ‘flexible effect’ that goes from inside to outside through these various windows. What if it’s nature, what if it’s a city? It would be a blessing in itself if it could bring the surrounding landscape inside our daily lives.


ⓒ MasilWIDE(Yongsu Kim)


ⓒ MasilWIDE(Yongsu Kim)


차경(借景)

이 대지는 동탄2신도시의 이주자택지 중 가장 늦게 시작하는 블록이다. 앞쪽 대로변에는 상업시설과 배후에는 아파트 단지의 중간지점에 위치하고 있고, 멀리 동탄 호수공원이 보이는 위치적 특징을 가지고 있다. 상가주택은 상업적인 부분과 주거적인 부분, 이 2가지를 고려해 볼 수 있다. 수익성을 높이기 위한 입지적 조건이 ‘외부에서 내부’로 진행되는 ‘고정된 영향’이라면 주거성을 높이기 위한 내부환경과 건축적 요소를 ‘내부에서 외부’로 진행되는 ‘유동적 영향’으로 정의할 수 있다. ‘유동적 영향’의 효과를 얻기 위해 ‘창’이라는 매개요소를 통해 내부와 외부관계에 접근한다.


ⓒ MasilWIDE(Yongsu Kim)


상업적 요소 중 도로의 접근성이 가장 중요한 부분이다. 단지 안쪽의 교차점에 위치하여 인지성을 강조하고자 상가의 벽면을 전부 ‘창의 효과’로써 유리 소재를 사용했고 대지의 지형에 맞춰서 상가층의 바닥을 단 차이를 두어 접근성을 높이고자 했다. 2층의 임대주택의 구성은 공간적으로 넓어 보이는 평면으로 계획하고 임대성의 회전률을 고려하여 다양한 형식으로 계획한다. 코너부분의 발코니는 알파룸 개념으로 서재, 차, 휴식 등의 용도로 사용자의 특성에 따라 활용하도록 계획했다. 남향의 방위가 좋은 위치에는 3룸을 배치하고 최소한의 동선과 공간으로 구성하고자 하였다. 건축주가 직접 거주하는 3층은 건축주의 요구에 따라 거실과 주방의 자유로운 분리했다. 바닥의 단차를 두어 공간을 분리하면서 주방공간의 벽체를 개방하여 거실과 소통할 수 있는 오픈된 ‘창틀’을 계획했다. 주방의 코너 창은 동탄 호수공원를 바라볼 수 있는 조망권을 고려한다. 안방에서의 공간적 특징은 침실 옆의 작은 휴식공간이다. 천창을 계획하여 하늘을 바라보고 하루 일상에서의 충전을 가질 수 있는 공간을 제공한다. 건물의 저층은 유리 소재를 사용하여 오픈된 창틀 이미지로, 상부는 벽돌과 나무를 사용하여 자연적인 요소와 따뜻한 주택의 이미지가 포함된 창틀로 부각시켰다. 그리고 이 다양한 창들을 통해 안에서 밖으로 진행되는 ‘유동적인 영향’을 기대한다. 자연적이면 어떠하고 도시적이면 어떠할까. 주변의 풍경을 그대로 담아 우리일상의 내부로 끌어 올 수 있다면 그 자체만으로도 축복일 것이다.


ⓒ MasilWIDE(Yongsu Kim)


ⓒ MasilWIDE(Yongsu Kim)


ⓒ MasilWIDE(Yongsu Kim)


ⓒ MasilWIDE(Yongsu Kim)










Architects   InPlus Construction + Joongki Nam

Location   Dongtansunhwan-daero, Hwaseong-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea 

Program   House 

Site area   286㎡ 

Building area   169.75㎡ 

Gross floor area   426.07㎡ 

Building scope   3F 

Building to land ratio   59.35% 

Floor area ratio   148.98% 

Design period   2018. 12 - 2019. 2 

Construction period   2019. 3 - 9 

Completion   2019. 10 

Principal architect   Joongki Nam 

Project architect   Jaekyu Lee 

Design team   Jung Son 

Structural engineer   General 

Mechanical & Electrical engineer   Sung-Ji ENC 

Construction   InPlus Construction   

Construction supervision   BNY 

Client   Jinhak Lee 

Photographer   MasilWIDE(Yongsu Kim)




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 12월호(Vol. 463)에 게재 되었습니다.

The project was published in the December, 2019 issue of the magazine(Vol. 463).






'Architecture Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

ASYMMETRIC DUPLEX HOUSE, CHANGWON  (0) 2020.02.26
PANGYO HOUSE  (0) 2020.02.18
CHA KYUNG  (0) 2020.02.11
ALCÁZAR DE TOLEDO  (0) 2020.02.07
LUXMARE HOUSES  (0) 2020.01.13
ZIGZAG HOUSE  (0) 2019.11.20


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기