ⓒ Ivo Tavares Studio


This House is located in a very typical urban plot of Guimaraes outskirts, with very densified construction. Privacy and altimetric asymmetry are the main concerns of this specific intervention zone. Therefore we established a dialogue between this duality, building around pro-grammatic voids, exogenous or endogenous. The exogenous voids surround the social areas, enlarging the space and emphasizing the views. The endogenous voids surround the private areas. They are constricted by the upper volume, set in the higher level of this plot, sustained by a Shear Wall.


ⓒ Ivo Tavares Studio


This volume only has one entrance geometrically defined by a triangle shape. This option allows us to control the light and emphasizes the relation with the surrounding constructions. The Shear Wall, that starts at lower level of the project, dices the all levels of the plot ending tangent with the pool. It represents the memory of the upper volume rotation. We choose to clad the main volume with Wood, assembled in a diagonal system, like a nest, containing the private areas of the house. The natural aging process of the wood, over time, will get closer to the concrete colour, both in?uencing each other.


ⓒ Ivo Tavares Studio


까사 에이

이 집은 매우 밀집된 건물들이 있는 기마랑이스 교외 특유의 도시 지대에 위치하고 있다. 프라이버시와 비대칭적인 고도는 이곳의 주요한 문제였다. 이에 따라 우리는 계획적으로 외재되거나 내재된 보이드 주위로 형성되는 두 특성 간의 대화를 성립시켰다. 외재적 보이드는 사회적 영역들을 감싸며 공간을 확장시키고 경관을 강조시킨다. 내재적 보이드는 개인 영역들을 감싼다. 그들은 이 대지의 고층에 고정된 상단 용적에 의해 제한되며 내진벽에 의해 지탱된다. 


ⓒ Ivo Tavares Studio


이 용적은 기하학적으로 삼각형으로 정의되는 오직 하나의 입구를 보유하고 있다. 이 선택은 우리가 빛을 조절할 수 있게 해주고, 주위 건축물들과의 관계를 강조한다. 본 프로젝트의 아래층에서부터 시작되는 내진벽은 수영장과 접하여 끝나는 대지의 모든 층고를 분할시킨다. 이는 상단 용적의 회전하는 모습을 나타낸다. 우리는 주요 용적에 집의 개인 영역들을 포함시키면서 이곳을 마치 둥지처럼 대각선 체제로 결집하는 목재로 덮었다. 시간이 갈수록 목재가 자연스럽게 노화 되어감에 따라 콘트리트의 색에 가까워질 것이며, 이는 두 소재 서로에게 영향을 줄 것이다.




Architects REM’A

Location Guimaraes, Portugal

Building area 220m2㎡

Gross floor area 450m2㎡

Principal architect Romeu Ribeiro, Jose Pedro Marques

Completion 2019

Collaboration Andre Novais

Engineering Fortunato & Paulo, Engenharia

Construction Construcoes Bairro do Sol, LDA

Photographer Ivo Tavares Studio



해당 프로젝트는 건축문화 2019년 9월호(Vol. 460)에 게재 되었습니다.

The project was published in the September, 2019 issue of the magazine(Vol. 460).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

HAN’S VILLA  (0) 2019.12.13
CASA A  (0) 2019.11.19
MANO  (0) 2019.11.12
LIPTON THAYER BRICK HOUSE  (0) 2019.10.10
A hillside house adds an earthy twist to village residence construction  (0) 2019.09.30
CT HOUSE  (0) 2019.09.27


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기