ⓒ Shai Gil

A Toronto family required a new four-season residence to replace their existing 1930s structure on a west-facing peninsula with the goal of maximizing outdoor living and entertaining. An interlocking plan allows for indoor spaces to support a central outdoor living space as a weather protected microclimate extending seasonal use. The definitively modern structure is designed to cascade and hovers over the grade, to blend with the landscape, and to have a quiet presence from the water.


ⓒ Shai Gil

The project was developed around the goal of enhanced outdoor living and social gathering. A rectangular plan is carved to create interlocking outdoor terrace and courtyard spaces featuring an expansive and levitating lake deck and screened porch. Extensive flat roofs recall warmer latitude mid-century precedents and float outward to frame the quintessential Canadian shield horizon. The greater plan has a clear singularity with its opaque outer shell retaining the intimacy and humility of cottage vernacular. At the heart of the design is a central courtyard, featuring a uniquely clefted rock, curated to speak to the power of its place as well as its affinity to the project’s design parti. A large screened porch has three sides of retractable insect screen - wide open or bug-free - dependent on season. The plan is divided into three east-west program bars with public living placed on the south west, private living on the north east, framing the outdoor living space in between. A ‘sharkfin’ clerestory roof captures morning light to internal rooms.


ⓒ Shai Gil

The site’s orientation is south and west, collecting warmth, light and views throughout the day. The building sits low on the land and steps along its length to connect with the landscape. The building sits quietly back from the water behind a stand of archetypal pines. The flat roof bungalow shelters both indoor and outdoor living spaces and presents two dominant relationships based on orientation - transparent and open to the south west, opaque and protected to the north east. The main living and eating areas backstop the length of the outdoor space and is oriented directly to a view of the spring and fall equinox sunsets which disappear precisely into an open channel between two islands at the far side of the lake. A bar of bedrooms is located along the private portion of the site opening out to a southern lagoon, affording east morning light and oblique lake views. 


ⓒ Shai Gil

The residence is designed to take advantage of passive heating and cooling orientations and to create a shelter outdoor microclimate. Deep overhangs and large glazed areas on the south and west were modeled to protect from solar build up in summer and allow for heating gains in winter. North and East faces are heavily opaque, minimally articulated, and highly insulated to protect from winds and heat loss. Operable windows on all sides are designed for cross ventilation and passive cooling. Concrete radiant floor heating contributes to energy conservation and creates a heat sinks through the day and night. A high efficiency boiler, HRV, and convection wood stove reduce overall energy consumption. A taught envelope design, R-35 roof, and low-E glazing maximize performance. The building reuses the clearing of the existing structure and careful tree protection minimizes tree loss. 


ⓒ Shai Gil

The clients wished to remain connected with the land and to dwell outdoors as much as possible to help achieve greater health and wellness. The design focused on these goals - a low and stepping siting, large percentage of operable windows, maximized wood finishes and cladding, simple bold exterior, sheltered space within the building roofs, and solar modeling. All elements conspire to create fluid indoor/outdoor spaces and greater connection with nature. The project strives to embraces outdoor living and extend it through the seasons. In doing this it generates a formal response driven by the site and a clear client driven goal creating highly social and healthy outdoor space. In doing this it develops and reconciles the building’s formal language with the requirements of the site and orientation. It provides clean lines, abundant light, and connection with nature while achieving a humble and contextual form that harmonizes with its context.


ⓒ Shai Gil

매니투웨빙 호숫가 주택

토론토의 한 가족은 실외에서의 생활과 여가를 극대화하려는 목적으로 서향의 반도에 있는 1930년대 구조를 바꾼 새로운 4계절용 거주지가 필요했다. 연동 계획을 통해 실내 공간은 계절적 사용을 확장하고 미기후를 보호하여 중앙 야외 생활 공간을 지원할 수 있다. 현대적 구조는 작은 폭포처럼 물이 떨어지고 단계를 맴돌며 풍경과 혼합되고 물로부터 고요한 모습을 갖도록 디자인되었다. 


ⓒ Shai Gil

야외 생활과 사회적 모임을 증진하려는 목적으로 프로젝트를 개발했다. 연동형 야외 테라스, 널찍하고 공중을 떠다니는 호수와 가려진 현관이 특징인 안뜰 공간을 만들어내기 위하여 직사각형 계획을 조각했다. 광범위하고 평평한 지붕은 따뜻한 위도라는 20세기 중기의 선례를 상기시키고 전형의 캐나다 방어 지평선을 구성하기 위해 바깥에서 부유한다. 이 훌륭한 계획에는 작은 집의 양식의 친밀함과 겸손을 함유한 불투명한 겉껍질이라는 분명한 특이점이 있다. 디자인의 심장에 중앙 안뜰이 존재하고 독특하게 갈라진 바위를 특징으로 한다. 그리고 장소의 힘과 프로젝트 디자인의 기본 설계에서 친밀감에 대해 말하도록 큐레이터 된다. 가려진 커다란 현관에는 계절에 따라 오므릴 수 있는 방충망이 세 면에 있다. 방충망은 넓게 열리거나 곤충이 없도록 만든다. 계획은 동-서 프로그램 바는 서남쪽에 위치한 공공 생활 공간, 동북쪽에 있는 개인적 생활 공간, 그 사이에 있는 야외 생활공간 세 가지로 나뉜다. ‘샥스핀’ 클리어스토리 지붕은 아침 햇살을 방 안으로 들어오게 한다.


ⓒ Shai Gil

대지의 방향은 남쪽과 서쪽이며 하루 종일 따뜻함과 빛, 경치를 모은다. 건물은 땅 위에 낮게 자리 잡고 있으며 풍경과 연결하기 위해 그 길이를 따라 움직인다. 건물은 원형 소나무 스탠드 뒤에 있는 물에서 조용히 뒤로 물러나 있다. 평평한 지붕 방갈로는 실내와 실외 생활 공간 모두를 보호하고 투명하고 개방적인 남서쪽과 불투명하고 보호된 동북쪽을 바탕으로 두 가지 지배적 관점을 보여준다. 주 생활 공간과 식사 공간은 실외 공간의 길이를 보조하고 호수의 먼 곳에 있는 두 개의 섬 사이에서 열린 채널로 사라지는 봄과 가을의 일몰 전망을 향해 있다. 침실의 바는 남쪽 석호를 향해 뻗어있는 대지의 사유 부분을 따라 위치한다.


ⓒ Shai Gil

거주지는 수동식 냉난방 방향을 활용하고 피난처 바깥의 미기후를 형성하기 위하여 설계됐다. 남쪽과 서쪽에 있는 깊은 내물림과 유리를 끼운 커다란 공간은 여름에 태양열 증대를 방지하고 겨울에 난방효과를 높이기 위해 만들었다. 북쪽과 동쪽 면은 매우 불투명하고 최소로 연결되며 바람과 열 손실을 막기 위하여 절연된 상태이다. 모든 측면에 사용할 수 있는 창문들은 환기와 수동 냉방을 위해 설계됐다. 콘크리트 복상 바닥 난방은 에너지 보전을 할 수 있고 밤낮으로 열 흡수원을 만들 수 있다. 고효율 보일러 HRV는 대류 목재 난로로 전반적인 에너지 소비를 감소시킨다. 외피 설계, R-35 지붕과 로이유리는 성능을 극대화한다. 건물은 존재하는 구조의 잔재를 재사용하고 신중한 나무 보호는 나무 손실을 최소화한다. 


ⓒ Shai Gil

고객은 늘 땅과 연결되어 있으면서 건강과 행복을 얻기 위해 가능한 한 많이 야외에서 머물기를 원했다. 설계는 다음과 같은 목표에 중점을 뒀다. 낮은 단계적 대지, 사용 가능한 창문의 높은 비율, 나무 마감재와 클래딩의 최대화, 단순하고 굵은 외피, 건물 지붕 안에 보호된 공간과 태양열 모델링 등이 그것이다. 모든 요소들은 유동적인 실내외 공간을 만들고 자연과의 연결을 증진시키기 위해 모의한다. 프로젝트는 야외 생활을 수용하고 계절 내내 그것을 확장하기 위해 노력한다. 이러한 과정에서 매우 사회적이고 건강한 외부 공간을 만들려는 명백한 고객의 주도적 목표를 개발한다. 이를 통해 부지 및 방향의 요구 조건과 함께 건물의 형식적 언어를 개발하고 조화롭게 한다. 깨끗한 선, 풍부한 빛 그리고 자연과의 연결을 제공하면서 맥락과 잘 어울리는 겸손하고 맥락적인 형태를 만든다.


SITE PLAN



Architect MJMA

Location Township of McKellar, District of Parry Sound, Ontario, Canada

Gross floor area 255.11㎡

Completion 2018. 7

Design team Ted Watson, Leland Dadson, , Jeremy Campbell, Darlene Montgomery, Luis Arredondo, Aida Vatany

Structural engineer Blackwell

Landscape architect MJMA

Interior design MJMA

Photographer Shai Gil




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

House in Serra do Cipo  (0) 2019.08.14
Private House in Permata Hijau  (0) 2019.08.13
Lake Manitouwabing Residence  (0) 2019.08.12
JEJUZIP DUMOGONG  (0) 2019.08.05
CHEONGRANGJAE  (0) 2019.08.02
AP HOUSE  (0) 2019.07.31


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기