© Paul Riddle


The redevelopment brief for Marlborough School was extremely challenging. In addition to requiring a large primary school with over 2,500m² of external play areas, the local authority’s brief also called for a new commercial building (offices/ retail) and a pedestrian link to be provided across this constrained urban site. The challenge was therefore how to achieve a significant increase in density within the 80x40m footprint whilst also creating a fitting replacement for a Victorian School which has previously stood on the site since 1878. 


© Paul Riddle


Massing constraints posed by a 10 storey apartment block to the east contrasted with a 5 storey blank party wall to the west resulted in a stepped section across the site establishing a series of cascading ‘garden terraces’ offering a rich diversity of external play areas accessed directly from classrooms. The school is organised around this vertical section starting with the youngest pupils at ground (3-5y) through to the junior pupils at the top (9-11y). 


© Paul Riddle


The stepped section allows larger communal spaces to be created underneath where the Main Hall and Multi-Use Space form the social heart of the school lined with oak panelling and bathed in light from two central rooflights. This ambitious scheme warranted extensive dialogue with the Local Planning Authority. The design was developed to ensure the proposed massing and robust masonry detailing with characteristic stone banding would serve to compliment both the original school and the wider local context with the green glazed brick and circular windows referencing the polychromy of the 1911 Michelin Building nearby. 


© Paul Riddle


The building takes on an expressive civic role with a rich palette of materials that seamlessly blend modern robust detailing with the historic local context. In contrast to the Victorian school which had stood behind foreboding brick boundary walls, the new building seeks to engage with the public realm with a welcoming a community entrance and  playground gates. Several of the historic keystones and plaques from the original school were rebuilt into the new facade to preserve the legacy of Marlborough School. The commitment to providing high quality outdoor learning and play areas on this constrained urban site presented a significant challenge. The landscaping offers a diverse range of environments which stimulate the social benefits of incorporating nature in the city as well as promoting exercise and sport. 


© Paul Riddle


The planting and biodiversity strategy was developed with Landscape Architects Macgregor Smith and seeks to maximise the opportunity for habitat creation and species diversity. Inclusion of nature and ecology has been integral throughout the external ‘playdecks’ which include raised tree planters and productive garden areas to support the school’s ‘growing club’. The building adopts a low energy passive approach to minimise running costs and future maintenance. Classrooms are naturally ventilated and arranged alongside the cascading roof terraces. Generous floor-toceiling heights promote passive single sided ventilation and allow daylight to penetrate deep into the plan to reduce reliance on internal lighting. The classrooms also feature exposed concrete soffits to exploit the inherent cooling benefits of the superstructure’s thermal mass.


© Paul Riddle


말보로 초등학교

말보로 초등학교 말보로(Marlborough) 학교의 재개발은 매우 어려웠다. 2,500㎡가 넘는 외부 학습 및 놀이 공간이 있는 훨씬 더 큰 초등학교를 필요로 하는 것 외에, 지방 당국은 새로운 상업 건물(사무실, 소매점)과 보행자 연결을 제공할 것을 요구했다. 이 모든 것은 80mx40m의 제한된 부지 내에 수용되어야 했다. 따라서 핵심 과제는 어떻게 이 제한된 도시에 상당한 밀도의 증가를 달성하면서 또, 원래의 빅토리아 시대 건물에 적합한 시민적이고 지속 가능한 대체 건물을 만들 것인가 하는 것이었다. 


© Paul Riddle


동쪽의 10층짜리 아파트 블록에 의해 형성된 거대한 제한 조건은 서쪽 공터의 5층짜리 벽과 대조적으로, 그 부지를 가로질러 많은 외부 놀이 공간을 제공하는 계단식 ‘가든 테라스’를 구축하는 결과를 낳았다. 이 학교는 이러한 단면을 중심으로 가장 어린 학생(3-5살)부터 초등학생(9-11살)까지 구성된다. 계단식 단면은 두 개의 중앙 천창으로 빛을 받으며 학교의 사회적 심장부를 형성하는, 참나무로 된 홀 아래에 더 큰 공용 공간을 만들 수 있도록 한다. 이 야심 찬 계획은 지역 당국과의 폭넓은 대화가 있었기에 가능했다. 이 설계는 독특한 매스와 석조 밴딩으로 디테일된 원래 학교와 근처의 1911 미쉐린(Michelin) 빌딩의 녹색의 유약 벽돌 및 원형 창문의 맥락을 사용하여 기존 학교, 그리고 넓게는 근처의 맥락 모두를 보완하는 역할을 할 수 있도록 발전되었다. 


© Paul Riddle


이 건물은 역사적인 지역적 맥락과 현대적 견고함을 잘 조화시키는 풍부한 재료들로 표현적인 시민의 역할을 하고 있다. 벽돌로 된 경계 벽 뒤에 서 있던 빅토리아 시대 학교와는 대조적으로, 이 새 건물은 마을 입구와 운동장 입구를 통해 공공의 영역과 교류하려고 한다. 원래의 학교의 몇몇 역사적인 종석과 명패를 말보로 학교의 유산을 보존하기 위해 새롭게 재구성했다. 이 제한된 도시에서 양질의 야외 학습과 놀이 공간을 제공하겠다는 약속은 큰 도전이었다. 조경은 도시에 자연을 통합하고 운동과 스포츠를 장려하는 사회적 혜택을 자극하는 다양한 환경을 제공한다. 생물다양성 전략은 조경가 맥그리거 스미스(Macgregor Smith)와 함께 발전시켰으며, 서식지 생성과 종의 다양성을 위한 기회를 극대화하기 위한 것이었다. 자연과 생태계의 포함은 학교의 ‘성장하는 클럽’을 지원하기 위해 양성된 나무 경작지와 생산적인 정원 지역을 포함하는 외부 ‘놀이 데크’ 전반에 걸쳐 필수불가결한 것이었다. 건물은 낮은 에너지 및 수동적(패시브) 접근법을 채택하여 운영 비용과 향후 유지보수를 최소화한다. 교실은 자연 환기가 되며 계단식 지붕 테라스를 따라 배치된다. 바닥에서 천장까지의 높은 층고는 수동적인 단면 환기를 촉진하고 내부 조명에 대한 의존도를 줄이기 위해 일광이 깊이 침투할 수 있도록 계획했다. 또한 교실은 상부구조 열용량의 냉각 이점을 활용하기 위한 노출 콘크리트 바닥으로 되어 있다.


SITE PLAN


SECTION


FLOOR PLAN


Architects DIXON JONES

Location Draycott Avenue, Chelsea, London, UK 

Program Primary School 

Site area 4,095m² 

Gross floor area 5,670m² 

Completion 2017 

Principal architect Paul Jolly 

Manufacturers Milliken, Nora, Schüco, Trespa, Specialist Sports Products Ltd, Forticrete, Wilotekt-Plus, Freshfield Danehill

Yellow, Covering Chile, Sentica, Michelmersh Holdings, Meteon, London Wall, Laylines, Cast Stone, Axter

Structure Waterman Structures 

M&E Arup Contractor Mace 

Client The Royal Borough of Kensington & Chelsea 

Photographer Paul Riddle



해당 프로젝트는 건축문화 2019년 4월호(Vol. 455)에 게재 되었습니다.
The project was published in the Apr, 2019 issue of the magazine(Vol. 455).





'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

NUS SCHOOL OF DESIGN & ENVIRONMENT  (0) 2019.06.28
ROSKILDE FESTIVAL FOLK HIGH SCHOOL  (0) 2019.06.27
MARLBOROUGH PRIMARY SCHOOL  (0) 2019.06.26
WANDERING IN TERRACE GARDEN  (0) 2019.06.25
HANGZHOU HAISHU SCHOOL OF FUTURE SCI-TECH CITY  (0) 2019.06.19
School in Doorn  (0) 2019.03.26


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기