ⓒ Rory Gardiner

At its best, faculty buildings that house schools of architecture and design—apart from serving functional needs of its occupants—strive to demonstrate and represent the pedagogical ambitions of the school itself. This is evident in the Bauhaus Building in Dessau that adopted the logic of industrial production; the open studio trays for crossdisciplinary collaboration in Harvard GSD; or the bar and front members rooms as a social condenser in the AA’s Georgian Terrace school. From the outset, it was clear that SDE intended to use the design and the completed building as a pedagogical tool for tackling the challenges of climate change in the tropics. 

ⓒ Rory Gardiner

Here, the focus was on creating a NET Zero energy building—that is to say, the building generates as much if not more energy that it consumes within its building footprint. The second ambition was to use the building as a living laboratory for learning and testing various technologies and architectural responses to the harsh tropical climate. Our design is a revalidation of the grammar of vernacular tropical architecture in Southeast Asia, namely that of the Malay House from which we find a large over-sailing roof, the loose accumulation of rooms to allow cross ventilation and the use of platforms to raise the building off the ground. 

ⓒ Rory Gardiner

Thus our response was to first employ a large over-sailing roof to protect rooms from the sun and at the same time use this large surface for the installation of 1,225 PV cells for energy generation. An open social plaza together with a circulation system that cuts across the different studios and classrooms is intended to generate chance encounters and foster social interaction. As study and work become increasingly collaborative and thus social in nature, these spaces compliment the four key learning spaces in the school. The first of these is the large and continuous open studio space designed to foster collaboration and instil curiosity in the work of others. 

ⓒ Rory Gardiner

The second is more contemplative in nature, designed as a series of smaller rooms surrounded by landscape to be used by researchers and masters level students. A central presentation space is highly visible from various approaches to the building and the design studios. It drops down to peer into the social plaza making design dialog a central activity of learning. The fourth learning space located behind the east and west curtain walls is intended for proto-typing and model making. 

ⓒ Rory Gardiner

Soft undulating perforated aluminium panels moderate the harsh western and eastern sun while remaining demountable to allow students and researchers to test various facade systems on the building itself. One of the key cultural and technological shifts in this NET Zero energy building is the way the building is cooled with the least amount of energy. 

ⓒ Rory Gardiner

This was achieved by using a hybrid system of cooling coupled with natural ventilation. The hybrid cooling uses a combination of tempered air (less energy intensive than conventional AC cooling) with ceiling fans. The resulting architecture is transparent, open, and comfortable, while at the same time requiring very little energy. As a whole the design is a revalidation of the grammar of tropical architecture that fuses new technologies and thinking about energy efficiency in the tropics.

ⓒ Rory Gardiner

NUS 디자인 환경 학교 

건축학과와 디자인학과가 있는 교수진 건물은 사용자의 기능적 요구 사항을 충족시키는 것 외에도 학교 자체의 교육적 야망을 보여주고 표현하려고 노력한다. 이것은 산업 생산의 논리를 채택한 데소(Dessau)의 바우하우스(Bauhaus) 건물에서 명백히 드러난다. 하버드 GSD의 학제 간 협력을 위한 오픈 스튜디오와 AA의 조지 안 테라스(Georgian Terrace) 학교의 사회적 융합을 위한 바 및 프론트 멤버 룸이 그 예이다. 

ⓒ Rory Gardiner

처음부터 SDE는 열대 기후 변화에 따른 과제를 해결하기 위한 디자인으로, 완성된 건물이 교육적으로 활용될 수 있도록 하고자 했다. 여기에서는 NET 제로에너지 건물을 만드는 데 중점을 두었다. 건물 내에서 소비하는 에너지를 더 많이 발생시키지 않으면서 에너지를 생성한다. 두 번째 목표는 건물을 거친 열대 기후에 대한 다양한 기술과 건축 반응을 학습하고 테스트하기 위한 살아있는 실험실로 사용하는 것이었다. 

ⓒ Rory Gardiner

디자인을 통해 동남아시아의 토속적인 열대 건축물을 다시 검증하고자 했다. 즉, 말레이 하우스(Malay House)의 큰 고가 지붕, 교차 통풍을 위한 방의 느슨한 집의 집적과 건물을 지상에서 끌어올리기 위한 플랫폼의 사용과 같은 것이다. 따라서 먼저 태양으로부터 방을 보호하기 위해 큰 고가 지붕을 사용하는 동시에 에너지 생성용 1,225개의 PV셀 설치를 위해 넓은 표면을 사용하였다. 

ⓒ Rory Gardiner

서로 다른 스튜디오와 교실을 가로지르는 순환 시스템과 함께 개방된 광장은 기회를 창출하고 사회적 상호작용을 촉진시키기 위한 것이다. 연구와 작업이 점점 더 협업을 통해 이루어지는 것이 본질적으로 사회에 자리 잡게 됨에 따라 이 공간은 학교의 네 가지 핵심 학습 공간을 보완한다. 그 중 첫 번째는 협업을 촉진하고 다른 사람들의 작품에 호기심을 심어 주기 위해 고안된 크고 지속적인 열린 스튜디오 공간이다. 

ⓒ Rory Gardiner

두 번째는 좀더 사색적인 공간으로, 그것은 자연 경관으로 둘러싸인 작은 방으로 설계되어 연구원들과 석사 학생들이 사용할 수 있다. 중앙의 발표 공간은 건물과 디자인 스튜디오로 향하는 다양한 접근에서 매우 잘 보이는 곳이다. 그것은 사회적 광장으로 내려가 디자인에 대한 대화를 나누는 것을 학습의 중심활동으로 만들어 준다. 

ⓒ Rory Gardiner

동서측 커튼월 뒤에 위치한 네 번째 학습 공간은 프로토타이핑과 모형 제작을 위한 것이다. 부드러운 천공 알루미늄 판넬은 거친 서쪽과 동쪽의 태양광을 완화하는 동시에 학생과 연구자가 건물 자체의 다양한 전면 시스템을 시험할 수 있도록 분리 가능한 상태를 유지한다. 

ⓒ Rory Gardiner

이 NET 제로에너지 건물의 주요 문화와 기술 변화를 보여주는 것 중 하나는 최소한의 에너지로 건물을 냉각시키는 것이다. 이는 자연환기와 결합된 하이브리드 냉각 시스템을 사용함으로써 달성되었다. 하이브리드 냉각은 천장 팬과 완화된 공기(기존 AC 냉각에 비해 에너지 집약도가 낮다)를 조합한 것이다. 

ⓒ Rory Gardiner

결과적으로 건축물의 구조는 투명하고, 개방적이며, 편안한 동시에 매우 적은 에너지를 필요로 하게 되었다. 전체적으로 그 디자인은 열대 건축 기술을 재확인하는 것으로, 새로운 기술을 융합하고 열대 지역의 에너지 효율에 대해 생각하는 것이다. 


Architect MULTIPLY ARCHITECTS + SERIE ARCHITECTS + SURBANA JURONG

Location 8 Architecture Dr, Singapore

Program University

Lead architects Serie Architects,Multiply Architects, Surbana Jurong 

Sire area 8,500㎡

Completion 2019 

Manufacturers Hunter Douglas Architectural 

Photographer Rory Gardiner


해당 프로젝트는 건축문화 2019년 4월호(Vol. 455)에 게재 되었습니다.
The project was published in the Apr, 2019 issue of the magazine(Vol. 455).




'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

NUS SCHOOL OF DESIGN & ENVIRONMENT  (0) 2019.06.28
ROSKILDE FESTIVAL FOLK HIGH SCHOOL  (0) 2019.06.27
MARLBOROUGH PRIMARY SCHOOL  (0) 2019.06.26
WANDERING IN TERRACE GARDEN  (0) 2019.06.25
HANGZHOU HAISHU SCHOOL OF FUTURE SCI-TECH CITY  (0) 2019.06.19
School in Doorn  (0) 2019.03.26


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기