© David Matthiessen


The AGORA Pole de recherche sur le cancer, located in Lausanne on the campus of the CHUV (Centre hospitalier universitaire vaudois) within sight of Lake Geneva, specifically provides working and research space for 400 scientists and practitioners under one roof. The major focus was on a comprehensive, holistic concept to design communication and working spaces for the cancer research center.


© David Matthiessen


Existing visual connections on the site and to the landscape beyond were crucial for a cautious formulation and adaption of the building mass. Thus, the building’s sculptural character makes it easily recognizable within its surroundings and contributes to its autonomous presence.


© David Matthiessen


Connecting the most diverse requirements into an extremely heterogeneous and tight urban fabric places great demands on the architectural and programmatic concept. The decision to link to an existing building on the one side while creating a harmonious transition to nature on the other, informs the building’s structure without adversely affecting the site’s existing programmatic functions. Spatial qualities, directly perceived through daylight, proportion, and materiality, are equally visible in public areas and in the highly technical laboratories. Interdisciplinary as well as disciplinary communication are both central to successful research and are evident in the organization of the floor plans.


© David Matthiessen


In addition to the high quality of residence in the professional environment, communication plays a central role, both inside and outside. The Agora area, the public level of the cancer research center, connects the campus’s existing pathways to the laboratory and office levels via interconnected communication areas and informal workplaces. The internal organization of the programmatic areas offers the users a high level of flexibility to provide the necessary freedom for future changes. The Atrium, main entrance of the building, connects AGORA to the neighboring building Bu25 on the east side. This tempered volume offers public meeting points and enables exceptional events to take place.


© David Matthiessen


The building skin is designed to enhance daylight use in the depth of the building. In specific areas operable windows allow for natural ventilation. This provides for a better individual climate control. Daylight enhancement systems, optimized sunlight protection, the responsible management of natural resources in the construction and maintenance of the building, as well as the use of both renewable and existing energy systems on site are preconditions for a successful and sustainable working environment. They, together with ISREC’s own research goals, establish a future oriented image for the new facility.


© David Matthiessen


로잔의 아고라 암 연구센터 

로잔의 아고라 암 연구센터는 제네바 호수가 보이는 CHUV(로잔 대학 병원)의 캠퍼스에 위치하고 있으며 400명의 과학자와 실무자에게 작업 및 연구 공간을 제공한다. 암 연구센터에 소통 공간과 작업 공간을 설계하기 위하여 포괄적이고 전체적인 콘셉트에 주된 초점을 두었다.

대지와 풍경 너머에 대한 기존 건물과의 시각적인 연결은 신중한 공식화와 건물 매스 적용에 매우 중요했다. 따라서 건물의 조형적 특성은 주변 환경에서 건물이 쉽게 눈에 띄게 하고 자율적 존재가 되도록 한다.


© Stefan Behnisch


다양한 요구 조건을 이질적이고 조밀한 도시 구조에 연결하는 것은 중요한 건축적 콘셉트 중 하나였다. 한쪽은 기존 건물과 연결하되 다른 한쪽은 자연으로의 조화로운 전환을 만들기로 한 결정은 현장의 기존에 계획된 기능에 부정적인 영향을 주는 대신 건물의 구조를 알려준다. 일광, 비율, 물질성을 통해 직접 인식되는 공간적 특성은 공공 영역과 고도의 기술 연구소에서 동일하게 볼 수 있다. 학문적 의사소통은 성공적인 연구의 중심이며 평면도 구성에서 눈에 띈다.


© David Matthiessen


전문적 환경에서 수준 높은 주거의 질 이외에도 의사소통은 안팎에서 중심적인 역할을 한다. 암 연구센터의 공공 수준인 아고라 영역은 상호 연결된 소통 영역과 격식에서 자유로운 작업실을 통해 캠퍼스의 기존 경로를 실험실 및 사무실 수준과 연결한다. 프로그램 영역의 내부 구성은 미래 변화에 필연적인 자유를 만드는 높은 수준의 유연성을 제공한다. 건물의 정문인 아트리움은 아고라와 동쪽에 있는 빌딩인 Bu25를 연결한다. 이 축소된 볼륨은 공적 만남의 장소를 제공하고 이곳에서 이례적인 행사가 열릴 수 있다.


© David Matthiessen


건물 외피는 건물의 깊숙한 곳의 채광을 강화하도록 설계됐다. 특정한 영역에서 개폐 가능한 창문은 자연 환기를 가능하게 한다. 이것은 개별적 기후 조절을 제공한다. 일조 강화 시스템, 최적화된 햇빛 보호, 건물의 건설과 유지에서 자연 자원의 책임 있는 관리, 부지에서 재생 가능한 기존의 에너지 시스템의 사용은 성공적이고 지속 가능한 작업환경에 전제 조건이다. ISREC의 연구 목적과 함께 새로운 시설에 대한 미래 지향적인 이미지를 확립한다.




Architects BEHNISCH ARCHITEKTEN

Location Lausanne, Swizerland

Gross floor area 22,500㎡

Volume 93,000㎥

Completion 2018

Principal architect Stefan Behnisch

Project leader Cornelia Wust

Design team Heinrich Lipp, Natasa Bogojevic, Ioana Fagarasan, Michael Innerarity, Matthias Jager, Francois Servera, Dennis Wirth, Saori Yamane

Structural engineer ZPF Ingenieure AG

MEP engineer AZ Ingenieurs Lausanne SA

Electrical engineer Bering AG

Facade engineer Emmer Pfenninger Partner AG

Construction management Fehlmann Architectes SA

General contractor Steiner SA

Client Foundation ISREC

Photographer David Matthiessen, Stefan Behnisch




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 9월호(Vol. 460)에 게재 되었습니다.

The project was published in the September, 2019 issue of the magazine(Vol. 460).





'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

ELANCOURT MUSIC SCHOOL  (0) 2019.11.27
AGORA POLE DE RECHERCHE SUR LE CANCER  (0) 2019.11.22
KNUT COLLEGE ARCHITECTURE BUILDING  (0) 2019.09.26
NUS SCHOOL OF DESIGN & ENVIRONMENT  (0) 2019.06.28
ROSKILDE FESTIVAL FOLK HIGH SCHOOL  (0) 2019.06.27
MARLBOROUGH PRIMARY SCHOOL  (0) 2019.06.26


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기