© Liqin Lin


Hexi Village Kindergarten is amongst the aided construction projects earmarked for kindergartens in disaster-wrecked Ya’an funded by One Foundation, a Shenzhen-based charity. The site sits at the center of the mountainside village west of the valley, opposite which is the eastside partition of precipitous mountain that directs one’s eyes to the expansive south. 


© Liqin Lin


It is also characterized by a clear distinction in height, with the northern and western parts overlooking the southern and eastern ends, as well as by terrace fields in endless tiers. The headwind against the project is about fitting a sizable pre-schooling structure (9 classes in total) in a relatively cramped space. Moreover, the architect attempts to avail this aided construction project to augment the insufficient activity spaces in the village, improve the activity amenities for kids and reshape the village image, for the ultimate purpose of optimizing the village conditions in all respects. 


© Liqin Lin


The site-specific feature determines the terrace-based strategy of making full use of the rooftop terraces to place main activity places on higher flat roofs. The building massing is enclosed to produce two fitting plots – entrance concourse and central courtyard. The former constitutes a public space for parent and villager gatherings, while the latter works in tandem with the natural terraces, building rooftops and spacious activity corridors to round up an activity-rich, cross-integrated open space that unfolds itself, in architectural form, to the valley. A small, theatre-like grandstand, as a southward extension of the central courtyard, connects the music room. 


© Liqin Lin


which can be transformed to a stage with infinite possibilities if the sliding door opened. The spacious activity corridor is joined by vertical passages in the west of the central courtyard, looking out on the valley. The facade of the activity room, immediately adjacent to the corridor, is integrated with an alcove for games and storage space, making a quasi-exterior extension of the activity space. 


© Liqin Lin


The vestibule connects rooftops of multiple terraced buildings. The second floor weaves the activity corridor with the “floating” library in a circuit, giving kids convenient access to shuttle between public spaces of corridor, terrace and library, while also being immersed in the magnificence of the valley. The library, as a white “prototype house”, at the courtyard center, gives expression to the nexus of the place as an icon of the kindergarten and even the whole village by projecting a sharp formal and chromatic contrast against the unorderly surroundings. Dislocated openings and protruding window massing reduce the bulkiness of a public building, hiding the architectural scale between harmonization and conflict.


© Liqin Lin


헥시 빌리지 유치원
헥시 빌리지 유치원 재난으로 고통받는 Ya’an 지역의 유치원 중 하나인 헥시 빌리지 유치원은 심천에 기반을 둔 자선 단체인 원 재단(One Foundation)이 후원하는 건설 프로젝트 중 하나이다. 대지는 계곡의 서쪽에 있는 산 중턱 마을에 자리 잡고 있다. 반대편에는 광대한 남쪽으로 눈을 향하게 하는 험한 산의 동쪽 부분이 있다. 이 광경은 또한 끝없이 펼쳐진 계단식 들판뿐만 아니라 남쪽과 동쪽 끝이 내려다보이는 북쪽과 서쪽 부분의 아주 분명한 높이차가 특징이다. 


© Liqin Lin


이 프로젝트가 맞닥뜰인 장애물은 상대적으로 비좁은 공간에 상당한 규모의 유치원 구조물(총 9개의 교실)을 짓는 것이었다. 게다가 건축가는 마을의 불충분한 활동 공간을 보강하고 어린이들을 위한 활동 편의 시설을 개선하며, 마을 이미지를 재구성하기 위해 이 건설 프로젝트를 이용하여 모든 면에서 마을 조건을 최적화하는 궁극적인 목적을 위해 노력했다. 대지의 특정 기능은 옥상 테라스를 최대한 활용하여 높고 평평한 지붕에 주요 활동 장소를 배치하는 테라스 기반 전략을 쓸 수 있게 한다. 건물 구획은 입구의 홀과 중정을 위한 2개의 터로 둘러싸여 있다. 


© Liqin Lin


입구 쪽 홀은 부모님과 마을 모임을 위한 공공 공간으로 구성하고, 중정은 자연 테라스와 연계하여 계곡까지 건축물 형태로 펼쳐지는 많은 활동이 가능하도록 하였다. 또한, 상호 통합되어 펼쳐져 있는 열린 공간을 조성하기 위해 옥상과 넓은 활동 통로를 배치하였다. 이 통로는 계곡이 내려다보이는 중정 서쪽의 수직통로로 연결된다. 복도에 바로 인접한 활동실의 입면은 게임 및 보관 공간의 벽감과 통합되어 활동 공간의 준 외부 확장을 이루게 한다. 


© Liqin Lin


현관은 여러 계단식 건물의 옥상을 연결한다. 2층은 활동 통로를 우회로의 “떠있는” 도서관과 엮어서 아이들에게 복도, 테라스 및 도서관의 공공 장소 사이를 왕복하는 데 편리하게 접근할 수 있게 하면서 계곡의 장엄함에 집중한다. 안뜰 중앙에 있는 흰색의 “원형 집”인 이 도서관은 비 순응적인 환경에 대해 예리하게 형식적이며 반음계의 대비를 보여줌으로써 유치원과 심지어는 마을 전체의 아이콘으로 장소의 연결을 표현한다. 탈구된 개구부와 돌출된 창 매스는 공공 건물의 부피를 줄여 조화와 갈등 사이의 건축적 규모를 숨긴다.

SECTION


AXONOMETRIC

FLOOR PLAN



Architects ATELIER Y

Location Hanyuan, Ya‘an, Sichuan Province, China 

Program Kindergarten 

Site area 2,860m2㎡ 

Building area 2,488㎡ 

Completion 2017 

Design team Xiao Yiqiang, Zou Yanting, Xiao Yizhi, Yin Shi, Yang Yuanjing, Lin Hankun, Huang Yongjia

Partner Sichuan Branch, Beijing Tongcheng Fanhua Construction Engineering Consulting Co., Ltd.

Construction Sichuan Xingtiandi Construction Engineering Co., Ltd. 

Photographer Liqin Lin



해당 프로젝트는 건축문화 2019년 4월호(Vol. 455)에 게재 되었습니다.
The project was published in the Apr, 2019 issue of the magazine(Vol. 455).






'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

ROSKILDE FESTIVAL FOLK HIGH SCHOOL  (0) 2019.06.27
MARLBOROUGH PRIMARY SCHOOL  (0) 2019.06.26
WANDERING IN TERRACE GARDEN  (0) 2019.06.25
HANGZHOU HAISHU SCHOOL OF FUTURE SCI-TECH CITY  (0) 2019.06.19
School in Doorn  (0) 2019.03.26
CORTE BERTESINA  (0) 2019.01.25


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기