© Alessandra Chemollo

Corte Bertesina is a project where environmental, social and agricultural values intersect: an 8-hectare forest which encloses vegetable gardens and farmland, a social farm, an agricultural food processing center and shop, a bed and breakfast, a visitor’s center for educational activities and residences. Its construction process has been a virtuous experience shared by clients, designers and builders, where the use of innovative building methods and adaptive reuse allowed the project to reach objectives in sustainability, resource management and energy efficiency. 


© Alessandra Chemollo


Located on the outskirts of Vicenza and only 3km from Piazza dei Signori, Corte Bertesina is a typical, rural, nineteenth century Venetian courtyard connected to a 17-hectare country estate with certified organic gardens of vegetables, grains and fodder. The gardens are protected inside a vast area planted in 2001 with trees native to the Po Valley: an oak forest, hornbeams, elms, maples, medium shrubs and hedges which today act as a refuge and nesting ground for local wildlife. 


© Alessandra Chemollo


Since 2010, the estate also functions as a social farming center, offering job opportunities to young people with Down  Syndrome. The objective of the project has been to regenerate and complete the existing building core with the intention of developing new functional relationships: cultural and educational activities for the enhancement of the forest landscape, social farming activities through the involvement of young people with Down Syndrome, collaboration with local social cooperatives, preparation and sale of agricultural products, residences, bed and breakfast. 


© Alessandra Chemollo


Additionally, the project aims to intervene into the natural context as lightly as possible, absorbing from the surroundings visual, energetic and wellness potential for its future inhabitants. The concept of sustainability was a driving force behind the social intentions of the project, encompassing the wellbeing of its users, the choice of building materials and construction techniques, and energy production and use. The space of the historic courtyard is defined on the south edge by a long, linear wall in local stone built using traditional methods. 


© Alessandra Chemollo


The wall acts as a “filter” between public, social functions that occur in the courtyard and the private programs of the new residences. A ‘barchessa’, an open building historically used to house livestock and hay, can be found in the courtyard. Water emerges from spouts along the “barchessa” and travels through stone channels running the length of the wall, programmatically also acting as a filter and separator. 


© Alessandra Chemollo


The new residential volumes are articulated linearly: light structures, hinged onto a stone wall which sits on a large, underground floor conceived to house the residents’ vehicles. A visual connection with the exterior landscape, the sun’s orientation and the control of natural ventilation are the main factors that informed the design solution. The roof covering is shaped to control natural light and maximize its photovoltaic potential: it produces 60 KW of energy, enough to support the court’s agricultural activities and a heat pump air conditioning and heating system for the buildings, all linked by a geothermic ring. On the southeast, a simple volume clad in irregular larch planks completes the courtyard: it holds the cultural center, dedicated to the education and appreciation of the surrounding wooded landscape. 


© Alessandra Chemollo


Its glass wall guides the visitors’ attention towards the outdoor scenery and a network of trails inside the woodland. The “barchessa” and historic buildings contain the bed and breakfast, gathering spaces for the social farm, food preparation areas and market spaces for the sale of the agricultural goods produced on-site.


© Alessandra Chemollo


베르티나 정원 

베르티나 정원(Corte Bertesina)은 환경, 사회 및 농업 가치가 교차하는 프로젝트이다. 채소밭과 농지를 둘러싼 8헥타르의 숲, 농산물 가공 센터와 상점, BnB(Bed & Breakfast), 교육 활동을 위한 방문자 센터 및 기숙사로 구성된다. 건설 과정은 혁신적인 건축 방법 및 재활용으로 프로젝트의 지속 가능성, 자원 관리 및 에너지 효율성 등의 목표를 달성할 수 있었으며 이는 건축주, 설계자 및 시공자에게 공유한 유익한 경험이었다. 


© Alessandra Chemollo


비첸차(Vicenza)외곽에 위치한 시뇨리 광장(Piazza dei Signori)에서 불과 3km 떨어진 곳에 위치한 Corte Bertesina는 야채, 곡물 및 사료로 유명한 유기농 정원이 있는 17헥타르 규모의 시골집과 연결되는 전형적인 시골의 19세기 베네치아식 안뜰이다. 이 안뜰은 2001년 포 골짜기(Po Valley)의 토종 나무가 심어진 광대한 지역 안에 있다. 즉, 야생 동물 보호 구역과 그들의 보금자리의 역할을 하는 참나무, 뿔비, 느릅나무, 관목, 그리고 울타리 등이 있다. 2010년 이래로 이 대지는 사회 농가의 중심지이기도 하며 다운증후군 젊은이들에게 일자리를 제공하고 있다. 


© Alessandra Chemollo


이 프로젝트의 목표는 새로운 기능적 관계를 개선하기위한 의도로 기존 건물의 중심부를 재건하고 완성하는 것이다. 숲의 경관을 향상시키는 문화 및 교육 활동, 다운증후군 젊은이들의 참여를 통한 사회 농업 활동, 협력 사회 협동 조합, 농산물, 주거, BnB 및 판매 등의 프로그램이 들어간다. 또한이 프로젝트는 가능한 자연 환경에 적게 개입하여 미래의 거주자들에게 주변환경의 자연 경관과, 활력 그리고 웰빙의 잠재력을 주고자 한다. 지속 가능성의 개념은 거주자의 웰빙, 건축 자재 및 건축 기술의 선택, 에너지 생산 및 사용을 포함하여 프로젝트의 사회적 의도에 대한 추진력이었다. 


© Alessandra Chemollo


역사적인 안뜰의 공간은 남쪽의 모서리에 전통적인 방법을 사용하여 지어진 지역 석재의 길고 선형적인 벽으로 정의된다. 벽은 안뜰에서 발생하는 공공, 사회적 기능과 새로운 거주지의 사립 프로그램 사이의 “필터” 역할을 한다. 역사적으로 가축과 건초를 수용하기 위해 사용된 ‘바치사(barchessa)’가 안뜰에 있다. 물은 “바치사”를 따라 뿜어져 나오고 벽의 길이 변을 통해 흘러 이동하며, 프로그램적으로도 필터와 분리막 역할을 한다. 새로운 주거 공간은 선형으로 연결되어 있다. 


© Alessandra Chemollo


거주자의 차량을 위한 공간은 지하층에 있는 돌 담 위에 힌지의 가벼운 구조로 되어있다. 외부 조경, 태양의 방향 및 자연 환기 제어와 관련된 시각적 연결은 설계 솔루션에 대한 정보를 제공하는 주요 요소이다. 지붕 덮게는 자연광을 조절하고 광전위를 극대화하기 위해 형성되었다. 이는 이곳의 농업 활동을 지원하기에 충분한 60KW의 에너지를 생성하고, 지열로 연결된 건물의 냉난방 시스템으로 모두 연결되어 있다. 남동쪽에 불규칙한 낙엽송 널빤지의 단순한 볼륨이 안뜰을 완성한다. 


© Alessandra Chemollo


그곳은 주변의 숲이 우거진 풍경을 감상하고 교육하는데 전념하는 문화 센터가 있다. 그 유리벽은 숲 속의 산책로와 야외 경관을 구경하는 방문객들의 관심을 이끈다.“ 바치사”와 역사적인 건물에는 BnB와, 사회적 농장을 위한 모임 장소, 음식 준비 공간, 그리고 현장에서 생산된 농산물의 판매를 위한 시장 공간을 포함한다.


DIAGRAM


SECTION


FLOOR PLAN


DETAIL




Architect TRAVERSO-VIGHYARCHITETTI

Location Strada Bertesina, 270, Vicenza, Italy 

Building area 2,258㎡ 

Completion 2017

Principal architect Giovanni Traverso, Paola Vighy 

Design team Lucia Angelini, Cristina Baggio, Chiara Cavalieri, Stefania Dal Bianco, Giulio Dalla Gassa, Giulia Maria d’Arco, Aurelia                          arzano, Grace Rome 

Structural design Loris Frison 

Electrical, Mechanical design Gruppo SIA 

Client Azienda Agricola Tapparo 

Photographer Alessandra Chemollo




해당 프로젝트는 건축문화 2018년 11월호(Vol. 450)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Sep, 2018 issue of the magazine(Vol. 450).




'Architecture Project > Education' 카테고리의 다른 글

HANGZHOU HAISHU SCHOOL OF FUTURE SCI-TECH CITY  (0) 2019.06.19
School in Doorn  (0) 2019.03.26
CORTE BERTESINA  (0) 2019.01.25
YANG’S SCHOOL RURAL LIBRARY AND BOOKSTORE  (0) 2019.01.23
Returning the Green  (0) 2019.01.10
XIAO JING WAN UNIVERSITY  (0) 2019.01.07


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기