© Studio Graysome(Junhwan Kim)


The site is placed inside a housing complex that was developed as a collective housing area and is located in a direction confronting a large apartment complex where the residents moved in almost at the same time, and the house was built for a family of four; the owner couple and their two children. It was built on a site that is close to a triangle as it becomes narrower towards the north side, with a mixed construction where the first and second floors are built as reinforced concrete structures, and the third floor as a heavy timber structure. 

© Studio Graysome(Junhwan Kim)


For the procurement of sunlight, the building was obliquely arranged so that two sides of the building could face the south side while securing the southern space as much as possible. The first and second floors, which were made with a reinforced concrete structure, were built in a simple cubic form of 6300*6300*6300. This can be seen as an architectural act that is completely different to the complex principle of the third floor’s heavy timber structure. 

© Studio Graysome(Junhwan Kim)


Unlike rational architectures made of concrete, which is one of the representative materials of contemporary architecture, architectures of wooden structures, which particularly react due to various factors, can be seen as an irrational architectural act in modern architecture. However, we contemplated the new possibilities of modern architecture within the conflicts of traditional architectural methods and contemporary architectural methods and proceeded to the work of architecturalizing the contrarieties. 

© Studio Graysome(Junhwan Kim)


When entering the front door along the west wall, the image of the space can be associated with the scent of cedar. On the first floor, there is the living room and kitchen, where there is a large window that is open towards the front yard, and this space gains openness as it pierces to the ceiling of the second floor. The natural light that enters from the large window on the south side weaves the space as one and presents a three-dimensional sense of space to the narrow house. Ascending to the second floor through the staircase that faces the front door, there is the couple’s bedroom, bathroom and dress room centering on the corridor. At the end of the hallway is a void space, and this space is connected to the living room on the first floor since a small bookcase and desk were planned instead of a handrail.

© Studio Graysome(Junhwan Kim)


Furthermore, at the same time, it acts as a role of three-dimensionally dividing the space along with the square window in the couple’s bedroom. For the third floor, with the children’s room, bathroom, tatami space and attic, an eco-friendly design was focused on according ti the requirements of the owner, who considers the living environment of the children. The cedar and cypress wood materials used on the third floor, as trees of Japan’s Ibaraki Prefecture, were built without using other materials such as nails, adhesives, etc., as all members were not prepared by the factory pre-cut method but with a frame-type construction method, where they are fitted by the hands of a local carpenter in Ibaraki. 

© Studio Graysome(Junhwan Kim)


In addition, in order to secure storage, which is also a problem of a narrow house, a storage space of around 1.5-pyeong (4.96m²) was arranged in the third-floor attic space, and a storage space was also planned at the lower part of the tatami room to solve the problem. In most cases, the structure, form, width and volume of the space is determined by the furnitures and objets owned by the resident when designing a narrow house. There are also many cases where the positions of openings of the building are determined by the arrangement of the furniture. We wanted to express the space’s diversity and sense of dimension by using a reasonable form of a cube, while embracing these physical constraints. This building, although it is a small-scaled narrow house, can be seen as the first step of seeking new possibilities of house construction, as a building where lucidity and tenacity of concrete coexists with the irregularity and flexibility of wood, in context with the current situation, where sustainability is required.

© Studio Graysome(Junhwan Kim)


도로시하우스(동천동 협소주택)
대지는 주택단지로 개발되어진 단지 안에 자리하며 비슷한 시기에 입주가 시작된 대형 아파트 단지와 대치되는 방향에 위치하며 건축주 부부와 아이둘, 4인 가족을 위해 만들어진 집이다. 1, 2층은 철근콘크리트 구조이고 3층은 중목구조로 지어진 혼합구조로 북측으로 갈수록 좁아지는 삼각형에 가까운 대지에 지어졌다. 일조량 확보를 위해 최대한 남측 공간을 확보하면서 건물의 두 면이 남쪽을 향할 수 있도록 비스듬히 배치하였다. 

© Studio Graysome(Junhwan Kim)


철근콘크리트 구조로 이루어진 1층과 2층은 6,300x6,300x6,300의 단순한 큐브 형태로 지어졌는데, 3층의 중목구조가 갖는 복잡한 원리와는 완전히 다른 건축적 행위라 할 수 있다. 현대건축을 대표하는 재료 중 하나인 콘크리트의 합리적인 건축과는 달리, 다양한 요인에 의하여 까다롭게 반응하는 목구조 건축은 어떻게 보면 현대건축에 있어서 비합리적인 건축적 행위라고 말할 수도 있을 것이다. 

© Studio Graysome(Junhwan Kim)


그러나 전통적인 건축수법 현대적인 건축수법의 상충되는 부분 안에서 현대건축의 새로운 가능성에 대해서 고민하였고 모순점을 건축화하는 작업을 진행했다. 서쪽의 담을 따라 현관을 들어서면  삼나무의 향기로 공간의 이미지를 연상할 수 있다. 1층에는 앞마당을 향해 열려 있는 큰 창을 가진 거실과 주방이 있으며 이 공간은 2층 천장까지 관통해 개방감을 갖는다. 남쪽의 큰 창으로 유입되는 자연광은 공간을 하나로 엮고, 협소주택에 입체적인 공간감을 선사한다. 현관과 마주하는 계단실을 통해 2층으로 올라가면 복도를 중심으로 부부침실과 욕실, 드레스 룸이 있다. 복도의 끝에는 보이드 공간이 있는데, 이 공간에는 난간 대신 작은 책장과 책상이 계획되어 1층 거실 공간과 연계된다. 또, 동시에 부부침실에 있는 정사각형 창문과 함께 공간을 입체적으로 분할하는 역할을 한다. 

© Studio Graysome(Junhwan Kim)


아이방과 욕실, 다다미 공간과 다락이 있는 3층은 어이들의 거주 환경을 고려하는 건축주의 요구에 따라 친환경 설계에 중점을 두었다. 3층에 쓰인 삼나무와 편백 목재는 일본 이바라키현의 나무로, 모든 무재가 공장 프리컷 방식이 아닌 이바라키 현지 목수의 손으로 끼워 맞추는 가구식 결구에 의해 못이나 본드 등의 재료를 사용하지 않고 지어졌다. 또, 협소주택의 과제이기도 한 수납을 확보하기 위해 3층 다락공간에 1.5평 정도의 수납공간을 마련하였으며, 다다미실 하부에도 수납 공간을 계획해 문제를 해결했다. 

© Studio Graysome(Junhwan Kim)


협소주택을 설계할 때 그 공간의 구조와 형태, 넓이와 부피는 거주자가 소유하고 있는 가구와 오브제에 의하여 정해지는 경우가 대부분이다. 또, 가구의 배치에 의해 건축물의 개구부 위치가 정해지게 되는 경우도 많다. 이러한 물리적인 제약을 수용하면서 큐브라는 합리적인 형태를 사용해 공간의 입체감과 다양성을 표현하고자 했다. 이 건물은 작은 규모의 협소주택이지만 콘크리트의 명료함과 강인함, 목재의 불규칙성과 유연함이 공존하는 건축물로 지속가능성이 요구되는 현재 상황에 맞는, 주택건축의 새로운 가능성을 모색하는 첫걸음이라 할 수 있다. 


SECTION



1st FLOOR PLAN




Architects MOKU DESIGN LAB.
Location Gogi-ro, 139beon-gil, Suji-gu, Yongin-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea 
Program House 
Site area 200m² 
Building area 39.96m² 
Gross floor area 107.49m²
Building scope 3F 
Principal architect Junghoon Mok, Jungho Mok 
Photographer Studio Graysome(Junhwan Kim)


해당 프로젝트는 건축문화 2019년 4월호(Vol. 455)에 게재 되었습니다.
The project was published in the Apr, 2019 issue of the magazine(Vol. 455).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

JUCKDONG YEHAUS  (0) 2019.07.05
SMALL WOODEN PAVILION  (0) 2019.07.02
HOUSE DOROTHY  (0) 2019.06.19
GUGI-DONG RESIDENCE  (0) 2019.06.18
TIANJIN BINHAI BAY FORTUNE CENTER VILLA SAMPLE ROOM  (0) 2019.06.14
TRANE  (0) 2019.06.12


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기