© Woosang Yang


The site of Juk-dong YEHAUS is a combination of two lots of land. There are commercial residential buildings gathered on the opposite side of the frontal road, detached houses on the left and right, and the eastern rear is at the western corner of a detached housing complex that adjoins the mountains. 


© Woosang Yang


When planning this building, the matters to consider were; determining the location and size of the interior parking lot and the barbecue area’s volume, how the relatively wide yard will be experienced, and how the level difference between the road as well as the level difference within the site will be utilized. 


© Woosang Yang


First, the position of the yard was set to the south corner in order to procure orientation and visibility, and the main building was made to receive the southern light as much as possible by arranging it longways in the north-west side. Furthermore, the parking lot that serves as an entrance was perpendicularly linked, and the barbecue area was attached so that it could be actively experienced with the yard and the water space. 


© Woosang Yang


The circulation that leads to the staircase from the main entrance can be seen as the main axis of the entire house, and from the moment of entrance through the front door between the barbecue area and the parking lot to the living room, the yard was made to be slightly exposed but not at one glance. 


© Woosang Yang


The exceptional two-story high living room space is the main space of this house, and both the interior and exterior can be viewed from it. 


© Woosang Yang


By placing a low wall on the side of the yard, where there is a 1-meter height difference with the main road, privacy was secured. In addition, in order to prevent a sense of oppression from the road as well, the wall was set back inwards from the property line and placed, and by landscaping in-between, a good environment was made to be provided for passersby around the house. 


© Woosang Yang


As a result, a border that can be nicely fused with the surrounding environment, which is neither too open nor too closed, was created.


© Woosang Yang


죽동 YEHAUS

죽동 YEHAUS의 대지는 두 필지를 하나로 합친 것으로 전면도로 건너편에는 상가 주택이 모여 있고, 좌우로는 단독주택이, 동쪽 후면은 산에 면해 있는 단독주택 단지의 서측 모서리에 있다. 


© Woosang Yang


이 건물을 계획할 당시 고려할 사항은 실내 주차장과 바비큐장 볼륨의 위치와 크기를 정하는 것과 상대적으로 넓은 마당을 어떻게 경험하게 할지, 또, 도로와의 레벨, 대지 내의 레벨 차이를 어떻게 이용하는가였다. 


© Woosang Yang


먼저 향과 시야 확보를 위해 마당의 위치를 남측 모서리로 정했고, 메인 건물을 북서측에 길게 배치하여 남향 빛을 최대한 받을 수 있게 하였다. 또, 입구의 역할을 하는 주차장을 직각 방향으로 연결하였고, 바비큐장을 마당과 수공간과 적극 경험할 수 있도록 덧붙여 계획했다. 


© Woosang Yang


대문에서 계단실에 이르는 동선이 집 전체의 주된 축이라 할 수 있는데, 바비큐장과 주차장 사이의 현관으로 진입하여 거실에 이르기까지 마당은 살짝 드러나지만 한눈에 들어오지 않게 하였다. 


© Woosang Yang


예외적인 2개 층 높이의 거실 공간은 이 집의 주된 공간으로 집 안과 밖 전체를 조망할 수 있다. 큰 도로와의 1m의 높이 차가 나는 마당 쪽에서는 높지 않은 담장을 두어 프라이버시를 확보할 수 있게 해주었다. 


© Woosang Yang


아울러 도로 측에서도 위압감을 주지 않도록 담장을 대지 경계선에서 안쪽으로 후퇴시켜 배치하였고, 그 사이에는 조경을 두어 집 주변을 지나는 행인에게도 좋은 환경을 제공하도록 하였다. 


© Woosang Yang


결과적으로 너무 개방적이지도, 너무 폐쇄적이지도 않은 주변 환경에 잘 녹아들 수 있는 경계를 만들 수 있었다.


ELEVATION

DIAGRAM

FLOOR PLAN



Architects YEHA ARCHITECTS

Location Juck-dong, Yuseong-gu, Daejeon, Republic of Korea 

Program Detached House 

Site area 584.60㎡ 

Building area 254.91㎡  

Gross floor area 394.98㎡  

Building scope 2F 

Building to land ratio 43.60% 

Floor area ratio 67.56% 

Design period 2016. 3 - 5 

Construction period 2016. 5 - 2017. 3

Completion 2017. 3 

Principal architect Hanmook Cho 

Project architect Hanmook Cho Design team Hyeyeong An, Hyunah Cho 

Structural engineer Dahn Engineers & Consultants Inc. 

Mechanical engineer Samin Engineering 

Electrical engineer Joeun Electricity

Construction Hansu Sin 

Photographer Woosang Yang




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 5월호(Vol. 456)에 게재 되었습니다.

The project was published in the May, 2019 issue of the magazine(Vol. 456).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

SCOPE  (0) 2019.07.23
Sayulita House  (0) 2019.07.18
JUCKDONG YEHAUS  (0) 2019.07.05
SMALL WOODEN PAVILION  (0) 2019.07.02
HOUSE DOROTHY  (0) 2019.06.19
GUGI-DONG RESIDENCE  (0) 2019.06.18


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기