ⓒ Studio texture on texture

The three generations have settled and lived in Gugi-dong for a long time. For the son, the existing house was a space with the memories of the schooldays to the son, and for the couple, it was a space where the peripheral natural landscape was enjoyed as well as a space that brought the stability of life. A pleasant change occurred to this family. The grown up son found a companion, and they had an upcoming wedding. The decision to demolish the existing house and build a new house was made for the son’s couple who became new family members, the owner couple who needed a cozy space and for the aged mother. The project underwent with the two families (the owner couple and the soon-to-be married son’s couple). The consideration for each other and amongst families became a power that enriched the house. 

ⓒ Studio texture on texture

The shared space was planned through the process of freely gathering and mediating between the opinions of the families, and the individual spaces were planned by reflecting the tastes of each household. Thus, the plan was made while picturing the change of welcoming a new family, as well as picturing the family’s appearance that will gradually change after five, ten years. The site is located at the slope of the Bukhansan. The formation and placement of the individual rooms were the most important to make it possible for the landscape, where the summit of Bukhansan is stretched out, to be enjoyed from as many spaces as possible. With the arrangement of the building placed in an L-shape, the exterior space is divided into the outer yard and courtyard. The outer yard is used as the large family’s wide parking space as well as an entrance space. Also, the courtyard, which is connected to the living room, dining room and kitchen, etc., is a resting space of the family and a play space for the pet dog. 

ⓒ Studio texture on texture

In order to form the necessary spaces for the family of three generations, the utilization of the volumes from the basement level to the third floor above ground had to be maximized. When entering the front door, there is a staircase going down to the basement and two entrances into the house. The basement level is used as an amusement space such as the home bar, gym, etc., and it was planned so that when guests visit, they can enter directly to the basement without passing through the house. In the basement level, two sunken areas were planned. A deck was installed in one to allow resting, and since the other adjoins the road, bamboos were planted, blocking visual interferences while creating a green scenery in the streetscape at the same time. Furthermore, through such sunken spaces, the problem of lighting and ventilation, which are flaws of basements, could be solved. 

ⓒ Studio texture on texture

The second floor was planned as the owner’s household as well as the mother’s space, and the third floor was planned as the space of the newly wed son’s couple. A small living room and kitchen space were prepared in the space of the newly married couple to independent use. By planning the individual spaces on the second to third floors as rooms made up of bathrooms and dress rooms, the independence of the private spaces of each household were made to be procured. Corridor-type dress rooms were placed at the entrance side of the rooms, and the spaces for the beds were deeply arranged from the entrance, constituting stable and wellorganized personal spaces. In this house, which is constituted of four 19- to 23-pyeong (62.8m² to 76.0m²) stories, there are four bedrooms, two living rooms, two kitchens, six bathrooms as well as the family’s amusement space. In the amusement space in the basement, there is a home bar where various alcoholic beverages are displayed, an exercise area where a ping pong table and fitness machines are installed, as well as a karaoke machine and drums. Although the designing process was complicated since diverse spaces, each of different characteristics, had to be included, the house that was completed through the process of organizing the various opinions and contents became simple and concise. This house, made up of several households, contains various lifestyles. Over time, the members and lifestyle of the families will change once again, and they will grow old along with a house that can be a good background even in new situations.

ⓒ Studio texture on texture

구기동 3대가 사는 집

3대는 오랜 시간 구기동에 자리를 잡고 살았다. 기존의 주택은 아들에겐 학창시절의 기억이 담긴 공간이자, 부부에겐 주변 자연 경관을 즐기며 생활의 안정을 가져다 준 공간이다. 이런 가족에게 즐거운 변화가 생겼다. 성장한 아들의 반려자가 생기고, 결혼식을 앞두고 있었다. 새 식구가 된 아들 부부, 안락한 공간이 필요한 건축주 부부, 연로하신 어머니를 위해 기존의 주택을 허물고 새로운 집을 짓기로 했다. 프로젝트는 두 세대(건축주 부부와 예비 아들부부)와 함께 진행했다. 가족 간, 서로에 대한 배려가 집을 풍성하게 만드는 동력이 되었다. 공유하는 공간은 가족들의 의견을 자유롭게 수렴하고 조율하는 과정을 통해 계획했고, 개별의 공간은 각 세대별 취향을 반영하여 계획을 진행했다. 이렇듯 새로운 가족을 맞이하는 변화, 그리고 5년, 10년 뒤에 점차 변해갈 가족의 모습을 그리며 계획했다. 대지는 북한산 산자락에 위치한다. 북한산 봉우리가 펼쳐지는 경관을 최대한 많은 공간에서 즐길 수 있도록 하기 위한 개별 공간의 구성과 배치가 가장 중요했다. ‘ㄱ’자로 놓인 건물의 배치로 외부 공간은 바깥마당과 안마당으로 나뉜다. 바깥마당은 대가족의 넓은 주차공간과 진입공간으로 쓰인다. 그리고 안마당은 거실 및 식당, 주방 등과 연결되는 가족의 휴식공간이자 반려견의 놀이공간이다.

ⓒ Studio texture on texture

3대의 가족에게 필요한 공간을 구성하기 위해 지하 1층부터 지상 3층까지의 용적을 최대한 활용해야 했다. 현관에 들어서면 지하로 내려가는 계단과 집안으로 들어가는 두 개의 입구가 있다. 지하 1층은 홈 바와 운동실 등의 유희공간으로 이용하는데, 외부 손님들이 방문할 경우 집안을 통하지 않고 바로 지하 1층으로 진입할 수 있도록 계획했다. 지하 1층에는 두 곳의 선큰을 계획했다. 한 곳은 데크를 설치하여 쉴 수 있도록 했으며, 다른 한 곳은 도로에 접해 있기에 대나무를 심어 시각적 간섭을 차단하는 동시에 가로에 녹색 풍경을 만들어 주었다. 또한, 이러한 선큰 공간을 통해 지하 공간의 단점인 채광과 환기 문제를 해결할 수 있었다.

ⓒ Studio texture on texture

2층은 건축주 세대와 어머님의 공간으로, 3층은 신혼인 자녀부부의 공간으로 계획되었다. 신혼 부부의 공간은 독립적인 사용이 가능하도록 작은 거실과 주방 공간을 갖추었다. 2-3층의 개인공간은 욕실 및 드레스 룸으로 구성된 방으로 계획해 세대별 사적 공간의 독립성을 확보하도록 했다. 방의 출입 측에는 복도식 드레스 룸을 배치하고, 침대가 놓이는 공간은 입구로부터 깊숙하게 배치하여 짜임새 있고 안정된 개인공간으로 구성했다. 19-23평의 4개 층 바닥으로 구성된 이 집에는 4개의 침실, 2개의 거실, 2개의 주방, 6개의 화장실, 그리고 가족의 유희 공간이 있다. 지하의 유희 공간에는 다양한 주류가 전시된 홈바와, 탁구대와 피트니스 기구가 설치된 운동 공간, 노래방 기기와 드럼도 있다. 서로 다른 성격의 여러 공간이 담겨야 했기 때문에 설계하는 과정은 복잡했지만, 다양한 의견과 내용들을 정리하는 과정을 통해 완성된 집은 단순하고 간결해졌다. 여러 세대로 구성된 집에는 다양한 생활 방식이 담겨 있다. 그리고 시간이 지나 가족의 구성원과 생활 방식은 다시금 변화할 것이며, 새로운 상황에서도 좋은 배경이 될 수 있는 집으로 함께 나이 들어갈 것이다.

1st FLOOR PLAN



Architects  SEOGA ARCHITECTS

Location Gugi-dong, Jongno-gu, Seoul, Republic of Korea   

Program Detached house   

Site area 236.32㎡   

Building area 85.83㎡   

Gross floor area 296.40㎡  

Building scope B1, 3F   

Project architect Sangho Jeong   

Construction Reinforced concrete   

Photographer Studio texture on texture


해당 프로젝트는 건축문화 2019년 4월호(Vol. 455)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Apr, 2019 issue of the magazine(Vol. 455).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

SMALL WOODEN PAVILION  (0) 2019.07.02
HOUSE DOROTHY  (0) 2019.06.19
GUGI-DONG RESIDENCE  (0) 2019.06.18
TIANJIN BINHAI BAY FORTUNE CENTER VILLA SAMPLE ROOM  (0) 2019.06.14
TRANE  (0) 2019.06.12
M4  (0) 2019.06.07


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기