ⓒ Koichi Torimura

This residence overlooking the city of Matsumoto with its famous castle and the beautiful mountain ridgeline beyond was designed for the mother of lead architect Hitoshi Saruta and guided by memories of his own childhood in Matsumoto. The house frames its sweeping views in a way that constantly reveals fresh discoveries in the changing color of the sky, the movement of the clouds, the mood of the mountains, and the shifting seasons. 

ⓒ Koichi Torimura

Although the windows at first appear randomly placed, they are in fact carefully designed so that their varied sizes, depths, heights, finishes, and shapes present a diverse sequence of scenes whether the viewer is sitting or standing. The barnacle shape of the bay windows serves to heighten this framing effect, as well as to create a striking exterior appearance and deepen the shadows inside. 

ⓒ Koichi Torimura

Because the structure follows the V-shape of the property, the broad plain occupied by Matsumoto and its neighboring cities is visible from anywhere inside. There are no windows on the side of the house facing the road due to privacy concerns, but many on the opposite side facing the landscape.  Natural light therefore comes exclusively from one direction, which increases contrasts in the lighting and, together with the placement of the windows, results in a strongly shadowed spatial structure. 

ⓒ Koichi Torimura

A separate building houses a music room for playing piano. Throughout both buildings, the minimalist interiors feature exposed wood framing arranged in the kaburazuka style, with beams radiating from a central hub. The design evokes Matsumoto’s traditional buildings yet is unique thanks to the varied angles of the roof, achieving a free and bold interior. 

ⓒ Koichi Torimura

M4

유명한 성곽과 그 너머의 아름다운 산등성이로 마쓰모토시를 내려다보는 이 저택은 건축가 사루타 히토시의 어머니를 위해 마쓰모토에서의 어린 시절의 추억을 바탕으로 설계되었다. 이 집은 변하는 하늘의 색, 구름의 움직임, 산의 기분, 변화하는 계절에 대한 새로운 발견을 끊임없이 드러내고자 했다. 창은 다양한 크기, 깊이, 높이, 마감 및 모양으로 세심하게 설계되었다. 

ⓒ Koichi Torimura

돌출된 창의 모양은 프레임 효과를 높일 뿐만 아니라 두드러진 외관을 만들고 내부의 그림자를 깊게 하는 역할을 한다. 또한, 이 집의 구조는 대지의 V자형을 따르고 있기 때문에 마츠모토와 그 주변 도시가 차지하고 있는 넓은 평야가 내부 어디에서나 보인다. 이 디자인은 마쓰모토의 전통적인 건물들을 떠올리게 하지만, 다양한 각의 지붕으로 인해 독특하며 자유로운 느낌을 주며, 과감한 인테리어가 현대적으로 결합되었다.

ⓒ Koichi Torimura

ⓒ Koichi Torimura


Architecture company CUBO design architect 

Location Matsumoto-city, Nagano, Japan

Program Residence 

Site area 469.92㎡

Gross floor area 283.84㎡ 

Completion 2017. 12 

Architects Hitoshi Saruta, Tomonori Takauchi, Masanori Kanetani 

Structure Wood 

Photographer Koichi Torimura


해당 프로젝트는 건축문화 2019년 4월호(Vol. 455)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Apr, 2019 issue of the magazine(Vol. 455).




'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

TIANJIN BINHAI BAY FORTUNE CENTER VILLA SAMPLE ROOM  (0) 2019.06.14
TRANE  (0) 2019.06.12
M4  (0) 2019.06.07
House 3  (0) 2019.05.31
M16 HOUSE  (0) 2019.05.30
NO FOOTPRINT HOUSE  (0) 2019.05.27


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기