ⓒ Fernando Alda


The No Footprint House (NFH) is located in Ojochal, a small village at the edge of the vast tropical rain forests along the South Pacific coast of Costa Rica. Placed in a humid tropical climate, the building design responds to its surrounding habitat by passive climate control through natural ventilation and solar shading. The NFH is organized around a central service core, which includes all machinery, intelligence, closets, bathrooms, kitchen, and laundry area. The compression of utilities in one compact unit enables an open floor plan all around the core. Moreover, it contributes to the efficiency of the building in terms of assembly and maintenance. 


ⓒ Fernando Alda


Additional furniture pieces are “plugged” into the double-layered envelope, which is created by the vertical structural columns and the inclined outer facades. The inclination decreases direct impact of sunlight and precipitation, which protects the elevated floorplan from overheating and splashing water. Facade panels can be opened or closed individually in order to regulate views and exposure, augment or reduce air flows, create privacy and security. The operable panels convert interior into exterior spaces and play with the indoor-outdoor dynamic of tropical architecture.


ⓒ Fernando Alda


The house in Ojochal has been developed as a prototype for serial production, which is based on a larger toolbox of residential typologies. It was prefabricated in the Central Valley of Costa Rica and transported to the target location on one single truck. The process of making and inhabiting the prototype creates valuable experience to optimize the series, which will be available as of 2020. In its initial phase, the NFH comes in three different sizes that can be auto-configured with regards to structure, material finishes and the desired level of services: from “tiny” (36m2) to mid-size (81m2) and family home (108m2). Those typologies respond to the local market requirements, providing “attainable” (affordable and sustainable) homes for individuals as well as small and big families. Each building is configured from a catalogue of prefabricated components, the first of its kind in Central America. The selection of all elements and materials is based on a thorough investigation regarding origin, processing, and environmental performance. 


ⓒ Fernando Alda


Material options that form part of the NFH catalogue include structural wood and steel, different types of louvres and perforated panels for the facades, bamboo and wood ceilings, as well as mineral and synthetic finishes for walls and floors. They can be adjusted according to the specific needs of each client.
In Ojochal, the NFH-108 was built as a floating steel structure with wooden finishes. It is based on a structural grid size of 12 x 9 meters, which contains a combined living and dining area, two bathrooms, as well as a multifunctional “buffer” in-between the two bedrooms. Private rooms can be closed off through different layers of glass sliders and “curtain walls” in order to allow for changing degrees of spatial separation or social integration. The upper section of the building remains permanently open in order to assure unobstructed air flows and cross-ventilation. Panels of mosquito netting prevent insects from entering. The house is connected to the public water and energy grid, which is powered almost entirely by renewable resources in Costa Rica. Only water is heated locally through solar energy, which is harvested on top of the roof. Auto-sufficient configurations are available for off-grid locations, as well as a completely de- and remountable kit of parts. The NFH is designed to blend with its natural surroundings and to minimize the impact of construction on the environment. The project seeks for integral sustainability in terms of its environmental, economic, social and spatial performance.


ⓒ Fernando Alda


노 풋프린트 하우스


노 풋프린트 하우스는 코스타리카(Costa Rica) 남태평양 해안을 따라 있는 방대한 열대 우림 가장자리에 있는 작은 마을인 오조찰(Ojochal)에 위치하고 있다. 습한 열대 기후에 놓인 이 건물은 자연 환기와 일사 차폐를 통한 수동적 기후 조절에 의해 주변 서식지에 대응한다. 이 집은 모든 기계, 정보, 옷장, 욕실, 주방 및 세탁실을 포함하는 중앙 서비스 코어를 중심으로 구성된다. 하나의 작은 단위로 유틸리티를 압축함으로써 코어 주변부로 열린 평면(Open Plan)이 가능하게 됐다. 또한, 조립 및 유지관리 측면에서 건물의 효율성에 기여한다.
추가적인 가구들은 수직 구조 기둥과 경사진 외부 전면에 의해 만들어진 이중층 외피에 “플러그”된다. 이 경사는 햇빛과 강수의 직접적인 영향을 감소시켜 상승된 평면이 과열되고 물이 튀는 것을 막아준다. 전면 패널은 시야와 노출을 조절하고 공기 흐름을 증가 또는 감소시키며 프라이버시 및 보안을 만들기 위해 개별적으로 열거나 닫을 수 있다. 조작이 가능한 패널은 실내를 외부 공간으로 전환하고 열대 건축의 실내, 실외 역동성과 연동된다.


ⓒ Fernando Alda


Ojochal에 있는 집은 주거 유형학의 더 큰 도구상자를 기반으로 한 연속 생산을 위한 원형으로 개발되었다. 그것은 코스타리카의 센트럴 밸리(Central Valley Of Costa Rica)에서 조립식으로 제작되어 목표 위치로 하나의 트럭에 의해 운송되었다. 원형(Prototype)을 제작하고 입주시키는 과정은 2020년부터 사용할 수 있는 시리즈를 최적화하는 귀중한 경험을 만들어낸다. 초기 단계에서 구조, 재료 마감재 및 원하는 서비스 수준과 관련하여 자동 구성할 수 있는 세 가지 다른 크기를 제공한다.(작은 크기(36㎡)에서 중간 크기(81㎡) 및 가족 주택(108㎡)까지.) 이러한 유형화는 현지 시장 요구 사항에 부응하여 개인 및 소규모 가족을 위한 이룩할 수 있는 (저렴하고 지속 가능한) 가정을 제공한다. 


ⓒ Fernando Alda


각 건물은 중미 지역에서 최초의 조립식 부품 카탈로그로 구성되어 있다. 모든 요소와 재료의 선택은 원산지, 가공 처리 및 환경 성과에 대한 철저한 조사를 기반으로 한다. 재료 옵션에는 구조용 목재 및 강철, 다양한 유형의 루버 및 외벽의 대나무 및 목재 천공 패널뿐만 아니라 벽과 바닥의 광물과 합성 마감재가 포함된다. 이는 각 건축주의 특정 요구에 따라 조정할 수 있다.
Ojochal에서는 노 풋프린트 하우스-108이 나무로 마감된 떠있는 철 구조로 지어졌다. 거실과 식당이 결합된 12m X 9m의 구조 그리드를 기반으로 하며, 욕실 2개, 침실 2개 등의 다기능 버퍼(Buffer)를 갖추고 있다. 개인실은 유리 슬라이더와 커튼 월의 여러 층을 통해 폐쇄되어 공간 분리나 사회통합의 정도를 변화시킬 수 있다. 건물의 상부는 방해받지 않는 공기 흐름과 교차 환기를 보장하기 위해 영구적으로 열린 상태로 있다. 모기장 패널은 곤충의 출입을 막는다. 이 집은 공공 용수 및 에너지 시설망과 연결되어 있으며, 이 시설은 거의 전적으로 코스타리카의 재생 가능한 자원에 의해 가동된다. 물만이 지붕 위에서 확보되는 태양 에너지를 통해 국부적으로 가열된다. 이러한 자동화된 구성은 그리드 외의 위치에서 사용할 수 있을 뿐만 아니라 완벽하게 탈부착 및 재장착이 가능한 키트이다. 이 집은 자연 환경과 조화를 이루고 환경에 미치는 영향을 최소화하도록 설계되었다. 이 프로젝트는 환경적, 경제적, 사회적 및 공간적 성과 측면에서 완전한 지속 가능성을 추구한다.




FLOOR PLAN




Architects   A-01

Location   Ojochal, Province of Puntarenas, Costa Rica 

Site area   1,000㎡ 

Building area   108㎡ 

Lead architect   Oliver Schütte / A-01 

Design team   José Pablo González, Mauricio Rodríguez, Misael Rodríguez, Ronald Carvajal Soto / A-01 

Typology research   Marije van Lidth de Jeude / A-01 

MEP engineering   Pablo Mora / Consost 

Structural design   Rafael Cañas / Ingeniería Cañas 

Construction   Hernán Mora / SLO Studiolocal 

Documentary   Soren Pessoa, Valeria Romero / Manduca Audiovisual 

Marketing   Luuc van Wezel 

Photographer   Fernando Alda  



해당 프로젝트는 건축문화 2019년 3월호(Vol. 454)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Mar, 2019 issue of the magazine(Vol. 454).




'Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

House 3  (0) 2019.05.31
M16 HOUSE  (0) 2019.05.30
NO FOOTPRINT HOUSE  (0) 2019.05.27
SINSAJAE  (0) 2019.05.24
NOSTALGIA  (0) 2019.05.23
FIVE-STORY HOUSE  (0) 2019.05.22


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기