ⓒ Masao Nishikawa


An apartment complex whose gardens seamlessly connect with the city 

For years, the city of Tachikawa functioned primarily as a suburb of Tokyo, but recent redevelopment around the main train station has transformed it into a modern urban area. Perhaps due to the influence of these redevelopment projects, the atmosphere on the old residential streets outside the new district changes to a disorderly mix of apartment complexes and parking lots. Neither district offers a particularly pleasant environment.


ⓒ Masao Nishikawa


The surroundings of Kenzanso are no exception, with rental apartments in oversupply. My approach to providing yet another such building was not to pursue economic efficiency but rather to offer what people really want from their living environment: pleasant public spaces with abundant greenery and warm elegance. 


ⓒ Masao Nishikawa


Instead of maximizing the building-to-land ratio or floor-area ratio, I left as much open ground as possible. The design takes advantage of the L-shaped lot with roads on two sides by lacing the property with several meandering foot paths that connect to the city streets, turning the site into a public space that anyone can use and seamlessly integrating it with the city.
These garden-like paths are not necessarily easy to walk on, due to the use of rocks and hard-packed earth. They twist and turn considerably because existing trees and other plants were maintained, evoking mountain trails created by chance.


ⓒ Masao Nishikawa


Each unit has a different layout to ensure the fullest connection possible to the gardens, but measures were also taken to maintain an appropriate degree of privacy from these public spaces, such as enclosing balconies with walls and setting back ground-floor rooms. The exterior walls therefore have many protruding and recessed areas which are intricately interwoven with twelve exterior staircases. Because the upper and lower floors are not structurally aligned, numerous independent columns are visible both inside and outside.  


ⓒ Masao Nishikawa


After construction was completed, I happened to see a child try to run down one of garden paths, only to have her mother tell her she mustn’t go onto someone else’s property. I wanted to shout out that it was perfectly fine to run down those paths. The aim of the project, after all, was to experiment with a design that changed the boundary line severing the property from the surrounding community into a more ambiguous outline by harmonizing architecture and landscaping, and in doing so, gently connect building and city, public and private space.


ⓒ Masao Nishikawa


켄잔소


몇 년 동안, 타키카와 도시는 도쿄의 외곽 지역의 기능을 해왔으나 최근 주요 기차역을 중심으로 이루어진 재개발은 이곳을 현대 도시 지역으로 바꿔 놓았다. 켄잔소의 주위도 예외 없이 모두 임대 아파트가 과잉 공급 상태이다. 건축가의 접근법은 경제적 이익을 추구하는 것이 아닌 사람들이 따뜻한 분위기와 많은 화초가 있는 밝은 공공 공간과 같이 그들의 주거 환경으로부터 받기 원하는 것을 제공하고자 하였다. 용적률 혹은 건폐율을 최대화하는 대신, 건축가는 공지를 가능한 많이 남겼다. L 모양의 대지는 이면도로와 맞닿아 구불구불한 오솔길을 통해 도시 거리, 공공 공간과 연결되어 누구나 도시와 원활하게 연결될 수 있는 장점을 가지고 있다.


ⓒ Masao Nishikawa


각각의 유닛은 다른 구성으로 모두 최대한 정원과 교류를 만들 수 있도록 하였으나 공적 공간으로부터 어느 정도의 사생활을 유지하기 위해 벽으로 발코니를 감싸고 1층 방들을 뒤로 거리를 띄워 배치하였다. 공사가 끝난 후, 건축가는 한 아이가 정원길로 달려나가고 아이의 엄마는 아이에게 다른 사람 집으로 가지 말라고 말하는 것을 보았다. 건축가는 그 길을 따라서 뛰어가도 된다고 소리치고 싶었다. 결국 이 프로젝트의 목표는 주위 사회로부터 자산을 잘라 버리는 경계선을 건축과 경관의 조화를 통해 그 선이 흐릿한 경계로 바뀌어 건물과 도시, 공공 그리고 사적 공간이 함께 자연스럽게 연결되는 것이다.




Architects   Love Architecture Inc. 

Location   Tokyo, Japan 

Site area   558.67㎡

Total floor area   706.23㎡ (1F 255.76㎡, 2F 227.99㎡, 3F 222.48㎡) 

Principal architects   Yukio Asari 

Structural engineer   Nakamura Tsuguho

Mechanical engineer   Hiroyuki Sakamaki 

Photographer   Masao Nishikawa




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 2월호(Vol. 453)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Feb, 2019 issue of the magazine(Vol. 453).










'Architecture Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

DONG-BAEK HOUSE  (0) 2019.07.09
PANORAMA HOUSE  (0) 2019.07.08
Kenzanso  (0) 2019.05.06
Giardini Verona  (0) 2019.05.02
MULTI FAMILY HOUSE PROJECT  (0) 2019.04.18
GYEONGJU BL15-1 BUILDING  (0) 2019.04.16


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기