© Seungbeom Hur

In Korea’s contemporary architecture, the ‘formation of relationships’ between the interior and exterior is considered important since the context of the exterior is analyzed and applied to the interior. 


© Seungbeom Hur


As a result, the text of the architecture is rather inevitably directed inward in the new construction of lands that lack context. 


© Seungbeom Hur


Mostly, projects in urban areas, where it is full of various contexts and so difficult to accept any one of them, or projects in suburban areas, where both the natural environment and urban functional rerequisites are vague, try to fill the interior with spatial elements through courtyards or atriums. 


© Seungbeom Hur


The Dongbaek-dong Commercial Residential Building new construction project is a project that doesn’t deviate from that category, however, the fact that it obtained a unique structure, where the  ulti-family housings of the upper floors gain a structure similar to that of split-level studio apartments while sharing the house’s front entrance lobby and roof garden, is different. 


© Seungbeom Hur


In particular, the entrance lobby has a form that is open to the south and north. At the north side, there was no landscape since a steep hill is directly  located on the other side of the narrow road, and at the south side, there is a landscape far away, the end of the landscape is obstructed with apartment complexes. 


© Seungbeom Hur


Therefore, only lighting was borrowed from the north side, and from the south, the lacking landscape was borrowed but it was aimed to be drawn deeply to the  interior as much as possible. 


© Seungbeom Hur


As a result, at the north side, lighting was provided to the interior and individuality was given to the exterior through the pattern of bricks, and the front door was pulled to the north side as much as possible so that the residents, when they enter and exit, do not plainly see the southern scenery but observe it along with the building’s frame.


© Seungbeom Hur


동백동 상가주택

한국의 현대 건축에서는 외부의 컨텍스트를 분석하고 내부에 적용시켜 내, 외부간의 ‘관계 맺음’을 중요하게 여긴다. 그러다 보니 오히려 컨텍스트가 부족한 대지의 신축에서 건축의 텍스트는 아무래도 내부를 향하게 된다. 


© Seungbeom Hur


각종 컨텍스트가 난립하여 무엇 하나 받아들이기 힘든 도심지의 프로젝트나 자연환경과 도시기능적 요건, 그 무엇도 애매 한 교외지역의 프로젝트 같은 경우에 대부분 중정이나 아트리움 등을 통해 내부에 공간적 요소를 채운다. 


© Seungbeom Hur


동백동 상가주택 신축 프로젝트도 그 범주에서 크게 벗어나지는 않는 프로젝트이지만, 상층부의 다가구 주택이 복층 오피스텔과 비슷한 구조를 가지면서 주택 현관로비와 옥상정원을 공유하는 특이한 구조를 갖는다. 


© Seungbeom Hur


특히 현관 로비는 남과 북으로 열린 형태인데, 북측으로는 좁은 도로 너머에 바로 가파른 언덕이 있기 때문에 딱히 풍경이라고 할 것이 없었고, 남측으로는 멀리 풍경이 있긴 하지만 풍경의 끝에 아파트가 가로막고 있었다. 


© Seungbeom Hur


그래서 북측에서는 채광만 빌려오고, 남측에서는 없는 풍경이나마 빌려오되 가능한 내부 깊숙이 끌어오고자 했다. 


© Seungbeom Hur


그 결과 북측 면으로는 벽돌의 패턴을 통해 내부에는 채광을 외부에는 개성을 부여하였고, 현관문을 최대한 북측으로 당겨서 거주자가 드나들 때 남측의 풍경을 바로 보지 않고 건물의 프레임과 함께 관망할 수 있도록 했다.


SECTION


FLOOR PLAN



Architects A’DUS [ARCHITECTURAL DESIGNER CLUSTER]

Location Giheung-gu, Yongin-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea 

Program Commercial, Housing

Site area 1,080㎡ 

Building area 215.72㎡

Gross floor area 689.32㎡ 

Building scope B1, 3F 

Building to land ratio 19.91% 

Floor area ratio 45.14% 

Design period 2017. 3 - 2018. 1 

Construction period 2018. 3 - 2019. 1

Completion 2019. 1 

Principal architect Jinho Noh 

Design team Junghwan Koo, Youngjoo Kang, Siman Yoo, Sungjin Kim, Soojung Kim, Taewon Yang, Miyoung Jung 

Construction A'DUS [Architectural Designer Cluster] 

Photographer Seungbeom Hur




해당 프로젝트는 건축문화 2019년 5월호(Vol. 456)에 게재 되었습니다.

The project was published in the May, 2019 issue of the magazine(Vol. 456).







'Architecture Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

DONG-BAEK HOUSE  (0) 2019.07.09
PANORAMA HOUSE  (0) 2019.07.08
Kenzanso  (0) 2019.05.06
Giardini Verona  (0) 2019.05.02
MULTI FAMILY HOUSE PROJECT  (0) 2019.04.18
GYEONGJU BL15-1 BUILDING  (0) 2019.04.16


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기