ⓒ Wojciech Kryński


The complex of multi-family houses in Wrocław - Oporów was designed and built in a linear arrangement delineated by the view on the Mountain Ślęża. 


ⓒ Wojciech Kryński


The estate is composed of three lines of buildings (each containing three independent parts), outside drive-foot runs which are parallel to them and internal footpaths. 


ⓒ Wojciech Kryński


These open at some places and locally create common spaces - small squares with greenery and the co-called small architecture. The before existing, grand trees were left in the northern part of the plot and lawns were founded there while the southern part contains a planned bosquet created from transferred oak-trees which had grown in the area before.


ⓒ Wojciech Kryński


The ground floor of the segments (especially in their front parts) holds a possibility of placing small shops, other service premises, which are not troublesome for neighbours, or offices.


ⓒ Wojciech Kryński


Not a very high budget provided for the investment encouraged using simple shapes, finishings and details, hence the setting is a composition of rational prisms, the simplest balconies and railings, drain pipes and downpipes, windows and specially underlined entrance parts. 


ⓒ Wojciech Kryński


Everything was built soundly but with the use of the cheapest materials: plastering in three colours, painted concrete, coated sheets and ending up with PVC windows. 


ⓒ Wojciech Kryński


At the same time the complex of houses optimizes such values as privacy (each staircase serves no more than two apartments on each floor), insolation (thanks to eastern and western orientation all apartments have sunshine in all seasons) and a possibility of using outside space (private gardens on the ground floor and balconies on the upper floors  and of semi-public paths, small squares and vast green areas in the southern and northern parts of the plot).


ⓒ Wojciech Kryński


브로츠와프에 있는 다가구 주택 복합단지는 슬레자 산 전망을 기술할 수 있는 직선 배치로 설계되고 세워졌다. 평행하게 놓인 활주로의 바깥과 안쪽 오솔길이 있는 사유지는 세 열의 건물로 구성되어 있다.(세 개의 독립된 구역을 각각 포함하고 있음). 


ⓒ Wojciech Kryński


이 복합단지는 열려 있고 녹지가 있는 작은 광장과 소위 작은 건축물들이 있는 지역적 공유 공간을 만든다. 기존에 존재하던 커다란 나무들은 이 구획의 북쪽에 남았고 이곳에서 잔디도 찾아볼 수 있다. 남쪽 지역은 이전부터 자라고 있던 이전된 오크나무로 만들어진 계획된 숲을 포함하고 있다.


ⓒ Wojciech Kryński


특히 전면 부분에 있는 그라운드 층에는 위치한 작은 가게, 이웃 또는 사무실과 문제가 되지 않을 다른 서비스 부지의 가능성을 가지고 있다.


ⓒ Wojciech Kryński


단순한 형태, 마감재 및 세부사항을 사용하도록 장려하는 투자가 높은 수준의 예산으로 제공되지 않으므로 설정은 합리적 프리즘, 가장 단순한 발코니와 난간, 배수 파이프와 하향 파이프, 창문과 특히 강조된 입구로 구성된다. 


ⓒ Wojciech Kryński


모든 것은 견실하게 지어졌지만 3가지 색의 석고, 컬러 콘크리트, 코팅된 시트와 PVC로 마감된 창문과 같이 가장 저렴한 재료들을 사용했다. 


ⓒ Wojciech Kryński


동시에 복합단지는 사생활 보호, 분리(동쪽과 서쪽 모두 모든 계절 동안 햇빛이 잘 비치는 덕분에), 바깥 공간 사용의 가능성(그라운드 층에 있는 개인 정원과 위 층들에 있는 발코니, 반공공 산책로, 작은 광장, 구획의 남쪽과 북쪽 부분에 있는 거대한 녹지)같은 가치들에 최대한 적합하게 만든다.


ⓒ Wojciech Kryński





Architects   Biuro Projektow Lewicki Łatak

Location   Ul. Honoriusza Balzaka 4, 52-437 Wrocław, Poland

Site area   26,183.00㎡

Building area   7,430.00㎡ 

Gross Floor Area   14,351.15㎡ 

Design period   2008 - 2017

Construction period   2011 - 2018

Principal architects   Piotr Lewicki, Kazimierz Łatak

Authors & Interior design   Biuro Projektów Lewicki Łatak, architects Piotr Lewicki, Kazimierz Łatak

Collaborators   architects Mateusz Albricht, Piotr Łosek, Mateusz Manecki, Marek Sanecki, Agnieszka Zajączkowska

Structural design   Biuro projektowe PROINWES

General contractor   BESTA Przedsiębiorstwo Budowlane sp. z o.o.

Client   Verona Building Sp. z o.o.

Photographer   Wojciech Kryński








'Architecture Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

PANORAMA HOUSE  (0) 2019.07.08
Kenzanso  (0) 2019.05.06
Giardini Verona  (0) 2019.05.02
MULTI FAMILY HOUSE PROJECT  (0) 2019.04.18
GYEONGJU BL15-1 BUILDING  (0) 2019.04.16
STELLA FIORE  (0) 2019.04.11


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기