ⓒ Hanwool Lee


When designing multi-family buildings, the process of finding maximum possibilities within the limits of the building coverage ratio and floor area ratio and unraveling them with design is a difficult but enjoyable experience. The goal of this project was to create a well-rented space and a residential space that the owner wants at a site located in a residential site development district. First, the maximum volume allowed by the floor area ratio was secured while securing the maximum area allowed by the site.


ⓒ Hanwool Lee


The owner wanted a building with a light and clear appearance above all. In order to realize the light and clear appearance of the building that the owner wanted, a perfectly square form and a pine board exposed concrete finish were planned.


ⓒ Hanwool Lee


Since the front and back sides of the first floor are facing roads with different hierarchies, the facade of the shop was planned to face the frontal road as much as possible, and various lease conditions were planned to be satisfied. The parking space was placed to face the back road. The second floor consists of rental households, and the third floor is the owner’s household. Since the land area is smaller than its surrounding and the area of each household is therefore inevitably reduced, there is the disadvantage of the household seeming narrow. In order to overcome this disadvantage, the floor height was raised, and the interior was finished with a white tone to provide the sense of openness.


ⓒ Hanwool Lee


동탄신도시 다가구 프로젝트


다가구 건물을 설계할 때 건폐율과 용적률 제한의 범위 내에서 최대의 가능성을 찾고 그것을 디자인으로 풀어내는 과정은 어렵지만 즐거운 경험이다. 이 프로젝트의 목표는 택지개발지구에 위치한 대지에 임대가 잘되면서 건축주가 원하는 주거공간을 만드는 것이었다. 우선 대지가 허용하는 최대의 면적을 확보하면서 용적율이 허용하는 최대한의 볼륨을 확보하였다.


ⓒ Hanwool Lee


건축주는 무엇보다 담백한 모습의 건물을 원했다. 이러한 요구는 건물의 형태에서 재료에까지 영향을 미쳤다. 건축주가 원했던 담백한 모습의 건물을 구현하기 위하여 네모 반듯한 형태에 송판 노출콘크리트 마감으로 계획하였다.


ⓒ Hanwool Lee


1층은 전후면 위계가 다른 도로에 면해있어 전면도로에 상가 전면이 최대한 면할 수 있도록 하고 다양한 임대조건에 만족할 수 있도록 계획하였다. 주차공간은 이면도로에 면하도록 하였다. 2층은 임대세대로 구성되었으며, 3층은 주인세대이다. 주변보다 택지 면적이 작아 각 세대 면적이 작아질 수밖에 없어 좁아 보이는 세대의 단점을 극복하고자 층고를 높이고 화이트 톤으로 내부마감을 하여 개방감을 느낄 수 있도록 계획하였다.


ⓒ Hanwool Lee

ⓒ Hanwool Lee





2nd FLOOR PLAN





Architect   SAMGONGSA ARCHITECTS

Location   Hwaseong-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea 

Program   Multi family house 

Site area   212.85m2 

Building area   127.10m2 

Gross floor area   360.59m2

Building scope   3F 

Building to land ratio   59.71% 

Floor area ratio   169.41% 

Principal architect   Hyojoung Yoon , Dukho Kim 

Project architect   Hyojoung Yoon, Dukho Kim 

Photographer   Hanwool Lee



해당 프로젝트는 건축문화 2019년 2월호(Vol. 453)에 게재 되었습니다.

The project was published in the Feb, 2019 issue of the magazine(Vol. 453).








'Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

Kenzanso  (0) 2019.05.06
Giardini Verona  (0) 2019.05.02
MULTI FAMILY HOUSE PROJECT  (0) 2019.04.18
GYEONGJU BL15-1 BUILDING  (0) 2019.04.16
STELLA FIORE  (0) 2019.04.11
ALLEY HOUSE  (0) 2019.02.15


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기