© Ken’ichi Suzuki




Reminiscent of a wooden vessel floating in the bayside landscape   The Ariake Gymnastics Centre is designed to function in two phases; initially as a temporary international sports competition facility, then, after taking out the temporary spectator stands, it will be converted into a permanent exhibition hall. A unique feature of this facility is its extensive and generous use of timber throughout the building. The material was selected to express the memory of the site which was once a timber storage pond. Timber is used wherever possible, specifically in the roof frame structure, facade, spectator seats, exterior walls, etc. while carefully considering the characteristics of wood in each application. The arena ceiling is a wood frame structure designed to reduce the weight of the overall structure. The concourse space, where spectators approach the arena, defines the main facade of the building following the shape of the spectators’ seats structure. Function, structure, and space are tightly combined to achieve beauty and richness in simplicity, which is the essence of Japanese traditional wood architecture that we hope spectators and athletes from all over the world will experience.




© Ken’ichi Suzuki




Expansive Semi-Outdoor Public Space Well Suited to the Bayside Setting   The site is located in the midst of a vast, wide-open landscape along a canal. Yet the design also needed to take into account the residential environment of the medium-rise and high-rise condominium buildings in the vicinity. The horizontally long and flowing lines were achieved by keeping the building height as low as possible, reducing the overall volume and controlling the height of the eaves. By positioning the circulation concourse on the outside of the building and creating an open and broad approach space, the design attempts to avoid the impenetrable exterior typically found on large-scale sports facilities created by the monolithic walls that tend to surround them.




© SS




Building for the Advantages and Potential of Wood   Glued laminated timber made of Japanese larch was used for the roof structure, not as facing material or members auxiliary to a steel frame, but as the structure itself, leaving them exposed in the ceiling over the arena. With the 12,000 bench seats surrounding the arena also constructed using laminated Japanese cedar, the warm hues of wood envelop the interior space.




© Ken’ichi Suzuki




Serving the roles of both heat and sound insulation, the exterior walls curving out over the exterior concourse are clad with slender timbers milled from trees cut in the thinning of cedar forests. The concourse floor is covered with high water-retentive wood-chip paving utilizing scrap wood. Also, in the interior court linking the upper and lower levels, laminated Japanese cypress wood is used for the stairway treads. Throughout the building, the types of wood and construction methods used are carefully weighed according to need, and every possibility was explored for various uses of wood, from small scale to large, in ways possible only in a facility of this magnitude.




© SS




나무그릇을 닮은 대형 목조 경기장, 아리아케 체조경기장

나무 그릇을 닮은 형태의 아리아케 체조 경기장은 2020 도쿄 올림픽의 국제 스포츠 행사의 무대 중 하나로, 약 12,000명을 수용하는 대형 건축물이다. 이 대형공간을 이루는 대부분은 목재로 이뤄져 있는데, 이는 도쿄 2020 올림픽·패럴림픽 개최지 선정을 위한 발표에서 강조된 ‘지속가능성을 겸비한 시설의 목재화’를 구체적으로 실현한 사례다.




© Ken’ichi Suzuki




경기장은 도쿄의 완간 지구(도쿄만 연안의 매립지역을 통틀어 이르는 명칭)에 세워졌는데, 실제 부지는 목재를 이용 전까지 저장하기 위해 마련해 놓는 장소였던 저목장이었던 곳이다. 건축가는 이러한 부지에서 ‘완간지구에 떠오른 나무 그릇’이라는 콘셉트와 목재라는 조건 아래 아리아케만의 특별한 경기장을 만들어냈다.




© SS




경기장은 일본 전통적인 목재 건축 특유의 간결한 볼륨을 가지고 있는데, 이는 90m의 스팬으로 지지되는 목구조를 통해 구현됐다. 또한, 주변 부지에서 주거환경에 대한 정비사업이 진행되고 있음에 따라, 경기장이 들어설 부지의 기존 풍경을 해치지 않기 위해 경기장의 높이를 최대한으로 낮추면서 전체적인 볼륨이 축소되도록 설계됐다. 이 외에도 차양을 위해 수평으로 넓게 펼쳐지는 경기장의 형태와 경기장의 접근성을 높이는 개방적인 입구를 향하는 외부 콩코스 또한 폐쇄적이고 거대한 느낌을 주는 일반의 대규모 경기장과는 다른 노선을 취하고 있다.




© Ken’ichi Suzuki




내부로 들어서면 경기장의 낙엽송의 대단면 집성재로 만들어진 골조가 고스란히 노출된 모습을 볼 수 있다. 이러한 지붕의 경량화는 매립지 부지에 세워지는 대규모 공간의 구조적 해결 방안으로 사용됐다. 또한, 경기장을 둘러싸고 있는 삼나무 집성재로 만들어진 관객석은 내부 공간의 따뜻한 분위기를 만들어낸다. 또한, 단열과 차음 성능을 겸비한 삼나무의 간벌재가 외부 콩코스를 덮고, 폐목재로 만들어진 우드칩이 바닥면을 포장하며 방수성을 높였다. 상하층을 연결하는 중정의 계단은 노송나무 집성재로 제작되어 있다. 아리아케 체조경기장은 전체적인 공간에 걸쳐 수종과 구법에 따라 사용된 목재로 대규모 목재 건축의 가능성을 보여주는 우수한 사례다.




© Ken’ichi Suzuki


© Ken’ichi Suzuki







SKETCH





SECTION




2nd FLOOR PLAN







Architects   NIKKEN SEKKEI + SHIMIZU CORPORATION

Location   Tokyo, Japan 

Program   Sports Stadium, Exhibition hall 

Site area   96,433.50m²

Building area   21,261.30m²

Gross floor area   39,194.30m²(at the time of games) 

Building scope   3F 

Height   30m 

Building to land ratio   80% 

Floor area ratio   200% 

Design period   2015. 6 - 2016. 11 

Construction period   2017. 11 - 2019. 10 

Completion   2019. 10

Schematic design, Design development, Supervision for Construction documentation and Construction   (Nikken Sekkei Ltd) Hidemichi Takahashi, Takeyuki Katsuya, Takuya Oba, Keita Takahashi 

Design development, Construction documentation, Construction   (Shimizu Corporation)Masayuki Ishihara,Hiroshi Nagamine,Shinichiro Ishikawa,Kojiro Suzuki, Engineering Adviser_Masao Saitoh 

Structure   Steel construction, Wooden roof 

Construction   Shimizu Corporation 

Client   The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Games 

Photographer   SS, Ken'ichi Suzuki





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 9월호(Vol. 472)에 게재 되었습니다.

The project was published in the September, 2020 issue of the magazine(Vol. 472).




'Architecture Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

GINKGO SWAN LAKE TRAIN STATION NO.2  (0) 2020.11.13
LONGFU LIFE EXPERIENCE CENTER  (0) 2020.11.13
ARIAKE GYMNASTICS CENTRE  (0) 2020.11.12
STACKING GALLERY HAUS  (0) 2020.11.11
HHL CERAMIC MUSEUM  (0) 2020.11.09
THE TRIANGLE  (0) 2020.11.06


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기