© Sungjun Yoon




Designed at the request of the nation's largest collector of ceramic art, the HHL Ceramic Museum will be located on a site overlooking the heart of Heyri Village. The client had already run two private art galleries (Contemporary Ceramic Museum and Hanhyangrim Onggi Museum), which requested space design to display additional ceramic works accumulated for about 30 years. The museum, located on the southwest-facing slope facing the Reed Square, has entered a slope with a height difference of 20m. Buildings built in Heyri should meet the conditions that the height of the building should not exceed 12m at all points based on the existing natural ground, and the museum was given the same conditions. The architect laid out the museum by cutting out the least amount of ground, maintaining as much natural terrain as possible.




© Sungjun Yoon




The building has three white masses, largely divided by topography and view direction. The square of the long-winded direction, which is stacked in a different way, creates a view and program-specific space that fits the terrain, and the interior space also varies according to the direction and angle of the mass. The outer space is created as the upper part of the mass piled up from the naturally made floor, and the exhibition space is expanded to the outside landscape and nature. In this method of stacking, the architect's concerns are contained, creating a program-specific separate space called exhibition and space management, along with a flexible flow to the core and a hall encompassing three floors where the mass on each floor intersects.




© MasilWIDE(Yongsu Kim)




The first basement floor, which is used as the main entrance, has an art shop and a children's ceramic experience center, and is a space where collections of architects are displayed from the first to second floors. The third floor, the top floor of the museum, has an open view from Heyri Village to Odu Mountain Unification Observatory and Han River. It is a rest and cafe for visitors. Visitors will be able to view the exhibition space with natural flow from the moment they enter the museum, and then create an experience that is completed with a wide stretch of Heyri scenery on the third floor. In addition, there is a movement line connected to existing exhibition facilities (Hanhyangrim Onggi Museum) through the rear, adjacent to the museum's dead-end alley, and it can also be linked to a nearby land park to be built later.




© MasilWIDE(Yongsu Kim)




한향림세라믹뮤지엄

국내 가장 큰 규모의 도자예술의 수집가의 의뢰로 설계된 한향림세라믹뮤지엄은 헤이리마을 중심부를 바라보는 부지에 자리잡고 있다. 건축주는 이미 사립미술관 2개소(현대도자미술관, 한향림옹기 박물관)를 운영하고 있었는데, 본 박물관은 약 30년간 축적된 도자작품들을 추가로 전시하기 위해 공간 설계를 요청으로 지어졌다. 박물관은 20m의 등고 차이를 가진 경사지에 들어섰다. 헤이리에 세워지는 건축물은 기존의 자연 지반을 기준으로 모든 지점에서 건축물의 높이가 12m를 넘지 않아야 하는 조건을 만족해야 하는데, 박물관 역시 동일한 조건이 주어졌다. 건축가는 최소한의 지반만을 절토하고, 자연으로 이뤄낸 지형을 최대한 유지하며 박물관을 배치했다.



© Sungjun Yoon




갈대광장을 바라보고 있는 남서향의 사면에 위치한 건축물은 크게 지형과 조망 방향에 따라 나뉘는 3개의 흰색 매스를 가진다. 어긋나도록 쌓인 장방형의 사각형은 지형에 맞는 조망과 프로그램 별 공간을 만들어내는데, 내부 공간 역시 매스의 방향과 각도에 따라 변화되고 변주된다. 자연스레 만들어진 층위에서 쌓인 매스의 상단부로 외부 공간이 만들어지고, 외부의 풍경과 자연으로 전시 공간을 확대한다. 이 적층의 방식 속에서는 건축가의 고민이 담겨있는데, 각 층 매스가 교차되는 곳 마다 코어와 3개층에 아우르는 홀(Hall)로 유연하게 흐르는 동선과 전시와 공간 관리라는 프로그램별 분리된 공간을 만들어냈다.




© MasilWIDE(Yongsu Kim)




주 진입부로 쓰이는 지하 1층은 아트샵과 어린이도자체험장이 있으며, 1층부터 2층까지 건축주의 수집품이 전시되는 공간이다. 박물관의 최상층인 3층은 헤이리마을부터 오두산 통일전망대와 한강에 이르는 탁트인 뷰를 가진다. 이곳에는 방문객들을 위한 휴식 및 카페로 조성되어 있다. 방문객들은 박물관에 들어서는 순간부터 자연스러운 흐름에 따라 전시 공간을 관람한 후, 3층의 넓게 펼쳐진 헤이리의 풍경으로 완성되는 경험을 만들 수 있게 된다. 이 외에도 박물관의 막다른 골목과 인접한 후면을 통해서 기존의 전시시설(한향림옹기 박물관)과 연계된 동선이 마련되어 있으며, 추후 조성될 인근 대지의 공원과도 연계될 수 있을 것이다.




© Sungjun Yoon


© Sungjun Yoon


© MasilWIDE(Yongsu Kim)







SECTION





B1 FLOOR PLAN







Architects   9DIRECTORS&COMPANY + 9ARCHITECTUS

Location   Heyrimaeul-gil, Tanhyeon-myeon, Paju-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea 

Program   Museum 

Site area   1,795.10m²

Building area   661.71m²

Gross floor area   1,690.91m²

Building scope   B2, 3F 

Building to land ratio   36.86% 

Floor area ratio   50.34% 

Design period   2015. 12 - 2016. 6 

Construction period   2016. 6 - 2018. 5 

Completion   2018. 5 

Principal architect   Joori Chun, Sungjun Yoon 

Project architect   Jiyoon Park 

Design team   Yeongjin Jeon 

Structural engineer   STENC 

Mechanical engineer   Corporation Kunchang Engineering 

Electrical engineer   Corporation Kunchang Engineering 

Construction   Sunnie International Ltd. Client HHL CERAMIC MUSEUM

Photographer   MasilWIDE(Yongsu Kim), Sungjun Yoon





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 9월호(Vol. 472)에 게재 되었습니다.

The project was published in the September, 2020 issue of the magazine(Vol. 472).




'Architecture Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

ARIAKE GYMNASTICS CENTRE  (0) 2020.11.12
STACKING GALLERY HAUS  (0) 2020.11.11
HHL CERAMIC MUSEUM  (0) 2020.11.09
THE TRIANGLE  (0) 2020.11.06
BARDALES – URBAN TRAINING CENTER  (0) 2020.09.17
SOWEOL KYOUNGAM LITERARY MEMORIAL HALL  (0) 2020.09.11


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기