ⓒ Gushang Culture




Ginkgo Swan Lake is located in the Xiushui New District of Jiaxing. Based on the natural ecological landscape, it uses abundant water resources and integrates rich traditional culture. At the same time, it introduces unique projects such as ginkgo forest, small train tour around the lake, art museum, ecological bird island, and water village. It is committed to build a new city to experience future life with harmonious coexistence of ecology and nature, wisdom and technology, integration of art and humanity. The second train station is the end of an wonderful journey, and is also a complex space that integrates programs such as children’s club, reception, and exhibition.




ⓒ Gushang Culture




If children were architects, design will be a game. Use wooden sticks to prop up a big roof, let the train drive into. Fold the roof diagonally, there would be a more wonderful space underneath. Coat the roof surface with a layer of silver, which then reflects the changing sky. Beneath the large roof on the south side is children’s club. Jumping platforms connect the site in front of the building to the site on the back, which are on different levels. With all of the ancillary functions being placed under it, the jumping platforms merge into one continuous ground. The spatial experience in between the folded roof and the jumping platforms is constantly changing. It also extends from the transparent facade and the overhanging eaves to the outdoor platform and the landscape.




ⓒ Gushang Culture




Under the large roof on the north side is a flexible complex space. We built two “white towers” on both sides as back of houses, creating a flexible large space in between them, to afford programs such as reception, exhibition, pop-up stores, forum. Following the curved staircase to the top of the “White Tower”, there is a loft close to the roof, giving a surprising scale jump from the large space below. It’s cozy here, you can “overlook” the busy hall and the quiet “white tower” on the other side. Following the rhythm of the wood structure, the ceiling extends to the outside, tends to touch the opposite one, turns the platforms and rail into a patio. When the train stops, it looks like a bigger toy is placed in the patio, giving the space a surreal scale reference.




ⓒ Gushang Culture




We have been experimenting with more environmentally friendly and sustainable construction methods in our design. Replacing steel or concrete with wood can reduce the carbon emissions per square meter to one-tenth. At the same time, wood is a natural renewable resource, and its growth is a “carbon reducing” process. In this project, we make two large space with wood structure to break a common misunderstanding in China that “a wooden building is either an ancient building or a small building”. Electricity, pipelines, and air-conditioning equipment are all hidden, only the stacked wooden structures are exposed. This is also to let people understand the construction process and feel the beauty of the wooden structure.




ⓒ Gushang Culture




나무 기둥과 큰 지붕으로 만들어진 문화플랫폼, 자싱 모노레일 간이역

자싱 신도시는 자연 생태 경관을 바탕으로 풍부한 수자원을 사용하고 풍성한 전통문화가 접목된 곳으로, 특히, 백조의 호수 근처는 동시에, 은행나무 숲, 호수 주변을 도는 작은 기차 여행, 미술관, 생태 조류 섬, 수중 마을과 같은 독특한 환경이 만들어져 있다. 이곳의 모노레일 간이역은 어린이 놀이 공간, 로비, 전시 등의 프로그램이 통합 문화 공간으로, 건축가는 친환경적이고 지속 가능한 시공 방법 실현시키기 위해 목재로 설계했다.




ⓒ Gushang Culture




나무 기둥이 큰 지붕을 지탱하는 두 플랫폼 사이로 모노레일이 정차한다. 지붕을 대각선으로 접으면 아래에 더 멋진 공간이 나타난다. 지붕 표면을 은색으로 코팅하면 이는 변화하는 하늘을 반영한다. 남쪽의 큰 지붕 아래에는 어린이 놀이 공간이 있다. 점핑 플랫폼은 건물 앞의 대지를 다른 층에 있는 뒤편의 대지와 연결한다. 모든 보조 기능이 그 아래에 배치되면 점핑 플랫폼이 하나의 연속된 땅으로 합쳐진다. 접힌 지붕과 점핑 플랫폼 사이의 공간 경험은 끊임없이 변화하고 있다. 또한, 이는 투명한 파사드와 돌출된 처마에서부터 야외 플랫폼과 풍경까지 확장된다.




ⓒ Gushang Culture




북쪽의 큰 지붕 아래에는 유연한 복합 공간이 있다. 우리는 로비, 전시, 팝업 스토어, 포럼과 같은 프로그램을 제공하기 위해 두 개의 “화이트 타워”를 집 뒤편 양쪽에 건설하여 그 사이에 유연하고 넓은 공간을 만들었다. 구부러진 계단을 따라 “화이트 타워”의 꼭대기까지 가면 지붕에 가까운 로프트가 있어 아래의 넓은 공간과 비교되어 놀라운 스케일을 경험하게 된다. 이곳은 아늑하며, 분주한 복도와 반대편에 있는 조용한 “화이트 타워”를 “바라볼” 수 있게 한다. 나무 구조의 리듬에 따라 천장은 바깥쪽으로 확장되고 반대쪽에 닿는 듯하며 플랫폼과 난간을 테라스로 변신시킨다. 기차가 멈추면 테라스에 더 큰 장난감이 놓여있는 것처럼 보여, 공간에 초현실적인 스케일감을 제공한다.




ⓒ Gushang Culture




강철이나 콘크리트를 목재로 대체하면 평방미터당 탄소 배출량을 10분의 1로 줄일 수 있다. 동시에 목재는 재생 가능한 천연자원이며 그 성장은 “탄소 감소”의 과정이다. 이 프로젝트에서 우리는 “목조 건물은 고대 건물이거나 작은 건물이다”라는 중국의 일반적인 오해를 깨기 위해 목재 구조로 두 개의 큰 공간을 만들었다. 전기, 파이프라인, 에어컨 장비가 모두 숨겨져 있고 쌓인 목재 구조물만이 노출되어 있다. 이것은 사람들이 건축 과정을 이해하고 나무 구조의 아름다움을 느낄 수 있도록 위한 것이다.




ⓒ Gushang Culture


ⓒ Gushang Culture


ⓒ Gushang Culture


ⓒ Gushang Culture








SECTION






1st FLOOR PLAN







Architects   HEXIA ARCHITECTS

Location   Jiaxing, Zhejiang, China 

Program   Reception, Exhibition, Children’s club 

Building area   1,980m²

Completion   2020 

Project architect   Hexia Architects 

Design team   Hexia Architects 

Construction   SHANGHAI T-DECO CONSTRUCTION CO.,LTD. 

Client   Huazhang Real Estate CO.Ltd 

Photographer   Gushang Culture




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 9월호(Vol. 472)에 게재 되었습니다.

The project was published in the September, 2020 issue of the magazine(Vol. 472).




'Architecture Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

MICROLIBRARY WARAK KAYU  (0) 2020.11.16
GINKGO SWAN LAKE TRAIN STATION NO.2  (0) 2020.11.13
LONGFU LIFE EXPERIENCE CENTER  (0) 2020.11.13
ARIAKE GYMNASTICS CENTRE  (0) 2020.11.12
STACKING GALLERY HAUS  (0) 2020.11.11
HHL CERAMIC MUSEUM  (0) 2020.11.09


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기