ⓒ Jin Weiqi




Real estate sales center is a kind of temporary architecture that can only last several months or few years at most, which is usually dismantled after houses are sold out. The client is an estanciero who pursues high quality of real estate development instead of instant commercial profits. Based on the concept of attracting house buyers through creating a better lifestyle, he has been devoted to operating eco-farms as engaging in property development. A green lifestyle was exactly what he wanted to convey to target consumers through the sales center.




ⓒ Jin Weiqi




Timbers, the green and natural materials that suite the client’s corporation identity, are undoubtedly the most perfect materials for constructing the building. Cost-effective general timber materials that we could purchase were square logs in the length of 3m, 4m or 6m, with a 200mm side length of the cross-section. To build a large solid space and maximize its possible functions, several square timber pillars were combined together to form a “clustered column” instead of using a single wooden pillar as the supporting unit. As forces acting on circle plane are even in different directions, horizontal units of the clustered column were designed in the shape of regular dodecagon, which are nearly round, with a diameter of 1m. The section size of timber pillars of the clustered column is 120mm*180mm. As for vertical units design, we applied the shape of trees. The clustered column was divided into five segments, each with the length of about 2m. These segments extend outward and upward to the ceiling, forming a cubic edge space with a height of 4.5m and a side length of 8m. With such clustered columns, we not only maximized the lower space but also the structural strength.




ⓒ Jin Weiqi




The bottom part of each “clustered column” is in the shape of regular polygon. These “clustered columns” extend upward from the bottom and form a “square” outside edge. Each unit along the edge was horizontally and longitudinally interlined. Just like Lego bricks, each unit is independent or combined with others to create the desired space. The space is extensible. With “continuous arch” between each unit, the overall structure is very stable. And the more it stretches, the more stable the structure is.




ⓒ Jin Weiqi




As designing and constructing the Longfu Life Experience Center, we chose to use standard timbers in China and utilized common processing and construction techniques, with a view to create a “universal space” that boasts infinite possible usages rather than be limited to a certain specific function. The building is a “universal” space, but more importantly it is a “universally-used space”. The whole building or any part of it can be enlarged, cut, replaced or moved based on different needs. What’s more, it can also be completely dismounted and repurposed, and its materials can be reused for other constructions, hence achieving the objective that both the space and materials can be most universally used.




ⓒ Jin Weiqi




접합된 목조 기둥으로 만들어진 부동산 매매센터, 롱푸 체험센터

부동산 매매센터는 통상 집이 판매된 후 해체되는 오직 몇 개월 혹은 최대 몇 년 간만 유지될 수 있는 임시적인 건물이다. 건축주는 단기의 상업적 이익 대신 고품질의 부동산 개발을 추구했다. 더 나은 라이프 스타일을 창조함으로써 집을 구매하고자 하는 사람들을 유인하는 콘셉트를 기반으로 하여, 토지 개발의 일원으로 무공해 농장을 운영하는 데 헌신했다. 자연적인 라이프 스타일이 바로 고객들에게 매매 센터를 통해 전달하고자 했던 것이다. 건축주의 기업 정체성에 적합한 목재들, 그리고 환경적이며 자연적인 자재들은 의심할 여지없이 이 건물을 건설하기 위한 가장 완벽한 재료들이다. 




ⓒ Jin Weiqi




이 건물에 사용된 비용 효율적인 일반 목재들은 사각형 단면의 두께가 200mm인 3m, 4m, 혹은 6m 길이의 통나무들이었다. 거대한 용적 공간을 건설하고 가능한 기능들을 최대화하기 위하여 지지 유닛으로 단일의 목재 기둥을 사용하는 대신, 몇몇의 사각 목재 기둥들이 “집합된 기둥”을 형성하기 위해 함께 결합됐다. 원형의 평면에 영향을 주는 힘들이 심지어 서로 다른 방향이기 때문에, 집합된 기둥들의 평행 유닛은 직경이 1m인 거의 둥근 통상적인 12각형의 형태로 설계되었다. 집합 기둥들을 이루는 목재 기둥들의 단면 사이즈는 120mm*180mm다. 수직 유닛의 설계를 위해 우리는 나무의 형태를 적용했다. 집합 기둥들은 다섯 개의 부분들로 분리되었으며, 각각은 2m 길이를 지니고 있다. 이 부분들은 밖으로, 천장 위로, 연장되어 높이 4.5m, 측면 길이 8m의 육면체의 공간을 형성한다. 그러한 집합 기둥들과 함께 우리는 낮은 공간을 극대화했을 뿐 아니라 구조적 힘 또한 극대화했다.




ⓒ Jin Weiqi




각 “집합 기둥”의 하단 부분은 통상적인 다각형의 형태를 하고 있다. 이 “집합 기둥들”은 바닥으로부터 위로 연장되어 “사각형”의 외부 모서리를 형성한다. 모서리를 따라 각각의 유닛은 평행으로 그리고 세로로 접해진다. 마치 레고 벽돌과 같이, 각각의 유닛은 독립적이거나, 희망하는 공간을 창조하기 위해 다른 것들과 결합된다. 공간은 확장가능하다. 각 유닛 사이의 “연속적인 아치”와 함께, 전반적인 구조는 매우 안정적이다. 그리고 이것이 더 늘어날 수록, 구조는 더욱 견고 해진다.




ⓒ Jin Weiqi




롱푸 체험센터는 중국의 표준 규격 목재들을 사용했고, 특정한 기능으로 제한하기 보다 무한한 활용 가능성을 자랑하는 “유니버설 공간”을 만들기 위해 일반 공정과 건설 기술들을 활용했다. 건물은 “보편적인” 공간이지만, 더욱 중요한 것은 이것이 “보편적으로 사용되는 공간”이라는 것이다. 건물 전체 혹은 건물의 어떠한 부분이든 다양한 수요에 기반하여 확대되거나, 잘리거나, 대체되거나 옮겨질 수 있다. 더 나아가, 이는 완전히 분해되거나 다른 목적에 맞게 변경될 수 있으며, 그 재료들은 다른 건설을 위하여 재사용될 수 있다. 이러한 이유로 공간과 재료를 모두 가장 보편적으로 사용할 수 있게 만들었다.









DIAGRAM





SECTIONAL PERSPECTIVE





1st FLOOR PLAN






Architects   LUO STUDIO

Location   Puyang, Henan, China 

Gross floor area   1,588m²

Principal architect   Luo Yujie 

Design team   Wang Xiaotao, Wei Wenjing 

Construction   Puyang JINGYI Architectural Decoration, Design and Engineering Co., Ltd. 

Completion   2018. 4 

Client   Lai Lijun 

Photographer   Jin Weiqi




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 9월호(Vol. 472)에 게재 되었습니다.

The project was published in the September, 2020 issue of the magazine(Vol. 472).




'Architecture Project > Cultural' 카테고리의 다른 글

MICROLIBRARY WARAK KAYU  (0) 2020.11.16
GINKGO SWAN LAKE TRAIN STATION NO.2  (0) 2020.11.13
LONGFU LIFE EXPERIENCE CENTER  (0) 2020.11.13
ARIAKE GYMNASTICS CENTRE  (0) 2020.11.12
STACKING GALLERY HAUS  (0) 2020.11.11
HHL CERAMIC MUSEUM  (0) 2020.11.09


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기