© atelier thu




We settle the house angle be faced the path between neighbor houses on the South. For obstructing pedestrian’s sight we placed the wooden fence on south on the land. On the other hand the wooden louver which is designed on the middle of the south wall is control the sight from both inside and outside. So that the Kata can be kept not only open to the public but also high habitability.




© Hrofumi Imanishi




The frame that we designed as same shape as the house protects by sunshine in the summer, but will get warm sunshine in the winter. The sun light from the south will warm the floor and room by direct-gain even the floor heating system is not used. As we consider airtightness we selected the high insulation aluminum frame at the opening part. But those are hide by the structure to not show them up inside. Additionally, Summer strong sunshine will be adjusted to softer by the pleated screen which is themed by Japanese paper.




© Hrofumi Imanishi




The structure is simple wooden frame structure and plan is old style <TA(田) shape of plan> with 500 ages Oregon pine in the middle of the living room. And We use Galvalume steel plate for the outside such as wall and roof top to be weatherproof, for inside we use Japanese cedar to put woody and warm atmosphere. The wall, the louver, the structure be shined by house light will also make lighter and warmer the small public path after sunset.




© Hrofumi Imanishi




삼나무로 만들어진 따뜻한 주거공간, 가타하우스

가타하우스는 남쪽의 이웃집 사이 산책로를 향해 세워진 주택이다. 이 산책로를 지나는 사람들의 시선으로부터 사생활을 보호하기 위해 나무 울타리 같은 입면이 디자인되어 있다. 또한, 남측 입면에 설치된 나무 루버는 집의 안과 밖에 있는 사람 모두의 시야를 제한한다. 이 루버를 통해 가타하우스는 공공에 개방되어 있으면서도 높은 주거 적합성을 가질 수 있게 됐다.




© Hrofumi Imanishi




집과 같은 모양으로 설계된 돌출된 지붕은 여름에는 강한 햇빛으로부터 보호해주고, 겨울에는 반대로 따뜻한 햇빛을 들여준다. 바닥 난방시스템이 사용되지 않음에도 불구하고, 남향의 창을 통해 들어오는 햇빛은 바닥과 공간을 따뜻하게 데워준다. 건축가는 기밀성을 고려하여 개구부에 알루미늄 프레임을 사용했다. 하지만 이것이 내부에서 보이지 않게 하기 위해 목구조로 가렸다. 또한, 일본식 종이를 사용한 주름진 스크린은 집 안에 따뜻한 분위기를 조성하고 여름의 강한 햇빛을 조절하는 데 도움을 준다.




© Hrofumi Imanishi




이 집의 구조는 단순한 목구조이며, 평면은 거실 가운데의 500년 된 오레곤 소나무와 같이 오래된 스타일의 田(밭 전)자 모양이다. 그리고 내후성을 고려하여 벽과 외벽과 지붕은 갈바륨 철판을 사용했으며, 내부에 따뜻한 나무 느낌을 주기 위해 일본의 삼나무를 사용해 마감했다. 낮에는 햇빛에 의해 내부를 따뜻하게 밝히고, 해가 진 후에는 집에서 새어나오는 빛으로 작은 산책로를 더 밝고 따뜻하게 만들어줄 것이다.




© Hrofumi Imanishi


© Hrofumi Imanishi


© atelier thu


© Hrofumi Imanishi







SKETCH




SECTION




1st FLOOR PLAN





Architects   Atelier THU

Location   Kakogawa, Hyogo, Japan 

Program   House 

Gross floor area   109.30m²

Principal architect   Asuka Tsuboi, Takahiro Hosogai, Satoshi Ueda 

Completion   2019. 11 

Photographer   Hrofumi Imanishi, atelier thu




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 9월호(Vol. 472)에 게재 되었습니다.

The project was published in the September, 2020 issue of the magazine(Vol. 472).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

TOLE HOUSE  (0) 2020.11.18
THE SOCIETY HOTEL BINGEN  (0) 2020.11.16
KATA HOUSE  (0) 2020.11.06
KIM RESIDENCE, GANGWHA  (0) 2020.11.05
RIA'S DUPLEX HOUSE  (0) 2020.11.05
A HOUSE IN SARDINIA  (0) 2020.09.28


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기