ⓒ Kyung Roh




The site is located in line with its adjacent sites and roads, and the north side faces a 6m road while the south and west sides face a park site. Since the Hangang Ecological Park is formed and the Han River flows on the other side of the northern road, a good view can be gained from a two-story height. A reed field beautifully stretches out to the south, however, since the park’s trail is located through it, the entire interior of the house can be seen by the people taking a stroll nearby. Therefore, through appropriate opening and closing, the privacy of the client family must be protected from external gazes, and at the same time, the natural landscape that surrounds the site had to be brought into the house.




ⓒ Kyung Roh




Ria’s Duplex House is composed of two generations and in-laws, which is unusual in these times. The family consists of five adults and one toddler. As they have each lived in different types of houses thus far, their demands were vastly different from each other. Each living and courtyard spaces were separated to keep each person’s private life independent, and a shared yard where family members can optionally gather when necessary was planned. The masses of the house were planned into the parking lot and the spaces where the in-laws will separately live in, according to the circulation as well as the shape and function of the site, and in the process of overlapping, meeting and dividing the spaces, exterior spaces such as the yard or the courtyard were naturally created.




ⓒ Kyung Roh




The arrangement of the house’s interior space reflected the demands for the age and view of the family members. The main living space of the elderly parents was arranged on the first floor considering the convenience of movement and accessibility of the exterior courtyard space, etc., and a narrow wooden porch was planned facing each bedroom. The second floor was planned as a space where the young couple and their toddler will live in, and it was made to have different views depending on the location of each bedroom and the location of living room. From one room, the Han River can be seen, from another, the scenery of the reed field stretches out, and from the corridor, the inner courtyard and the neighboring park are faced. The variously divided demands of the family members were able to be included in a single house through spaces of different personalities, each with different directions of views, sizes, heights, etc.




ⓒ Kyung Roh




Architect wanted this house to find its place in a neighborhood with a concise and simple appearance amid the unpredictable changes of the surrounding by only combining box-shaped masses of different sizes depending on the scale to accommodated the internal program. In order to better reveal this concise appearance, the finishing material of the external wall was simplified with exposed concrete and similar colored bricks. Through this, we hoped that this house would become an emptied background among the surrounding houses that will be diversely built, and harmonize with the the shade of the trees in the park.




ⓒ Kyung Roh




두 가구를 위한 집, 운양동 리아네

대지는 인접 대지 및 도로와 평평하게 조성되어 있으며, 북측은 6m 도로에, 남측과 서측은 공원 부지에 면해 있다. 북측의 도로 너머로는 한강생태공원이 조성되어 있고, 한강이 흐르고 있어 2층 정도의 높이에서는 좋은 조망을 가질 수 있다. 남측으로는 갈대밭이 아름답게 펼쳐져 있지만, 그 사이로 공원 산책로가 있어 주변을 산책하는 사람들에게 주택 내부가 훤히 들여다보일 수 있는 상황이다. 이에 적절한 열림과 닫힘을 통해 대지를 둘러싸고 있는 자연 풍경들은 주택 내부로 끌어들이면서, 외부의 시선에 대해서는 건축주 가족들의 사생활이 보호받을 수 있도록 해야 한다.



ⓒ Kyung Roh




운양동 주택은 요즘같은 시대에 흔하지 않은 삼대와 사돈으로 구성되어 있다. 가족은 성인 다섯 명과 유아 한 명으로 구성되어 있다. 그동안 서로 다른 주택의 유형에서 지내왔던 터라 새로 짓는 주택에 대한 요구사항도 가지각색이었다. 각자의 사생활은 독립적으로 유지할 수 있도록 각각의 거주 및 중정 공간은 분리하고, 필요에 따라 선택적으로 가족 구성원들이 함께 모일 수 있는 공유 마당을 계획했다. 주택의 매스는 동선 및 대지의 형상과 기능 등에 따라 주차장 그리고 사돈들이 나뉘어 사는 공간들로 계획했으며, 각각의 공간들이 중첩되거나 만나고 나뉘는 과정에서 자연스레 마당 및 중정 등의 외부 공간들이 만들어졌다.




ⓒ Kyung Roh




주택 내부의 공간 배치는 가족 구성원들의 나이 및 조망에 대한 요구사항을 반영했다. 연세가 있으신 부모님들의 주생활 공간은 이동의 편리성 및 외부 중정 공간의 접근성 등을 고려하여 1층에 배치하고, 각각의 침실에 면해 툇마루를 계획했다. 2층에는 젊은 부부와 유아가 머무는 공간으로 각각의 침실 위치 및 거실의 위치에 따라 서로 다른 조망을 가질 수 있도록 했다. 어느 방에서는 한강이 보이고, 어느 방에서는 갈대밭의 풍경이 펼쳐지며, 복도에서는 내부 중정과 이웃 공원과 마주하게 된다. 서로 다른 방향의 조망과 크기와 높낮이 등이 다른 성격의 공간들을 통해 여러 갈래로 나눠졌던 가족 구성원들의 요구사항을 하나의 주택에 담아낼 수 있었다.




ⓒ Kyung Roh




내부 프로그램을 수용하는 규모에 따라 서로 다른 크기의 박스 형태 매스만으로 조합하여, 예측할 수 없는 주변의 변화 속에서도 이 집이 간결하고 단정한 모습으로 동네 한 곳에 자리 잡기를 원했다. 이렇게 간결한 형상을 보다 잘 드러내기 위해 노출콘크리트 및 그 색상과 유사한 콘크리트 벽돌로 외벽의 마감재를 단순화했고, 이를 통해 각양각색으로 만들어질 주변의 집들 가운데 하나의 비워진 배경이 되면서도 공원의 녹음과도 어우러지는 집이 되기를 기대했다.




ⓒ Kyung Roh


ⓒ Kyung Roh







SECTION




1st FLOOR PLAN






Architects   SEOGA ARCHITECTS

Location   Wunyang-dong, Gimpo-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea 

Program   Multi-family House 

Site area   406.40m²

Building area   195.39m²

Gross floor area   224.30m²

Building scope   2F 

Structure   Reinforced Concrete 

Principal architect   Seunghyun Oh, Heasun Park 

Design team   SEOGA ARCHITECTS 

Construction   JIUM CM Corporation 

Photographer   Kyung Roh




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 9월호(Vol. 472)에 게재 되었습니다.

The project was published in the September, 2020 issue of the magazine(Vol. 472).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

KATA HOUSE  (0) 2020.11.06
KIM RESIDENCE, GANGWHA  (0) 2020.11.05
RIA'S DUPLEX HOUSE  (0) 2020.11.05
A HOUSE IN SARDINIA  (0) 2020.09.28
THE STAIR  (0) 2020.09.24
Las Golondrinas  (0) 2020.09.15


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기