ⓒ Fernando Guerra [FG + SG]




The new factory was tasked to triple the production capacity of T-HAM. With the goal of entering the export market in 2020, it also needs to meet the hygiene standard for export required by the USA, Japan and Singapore (highest in the industry). This requires the internal layout to strictly separate the movement of people, fluids, gases and goods between the areas working on raw meat and cooked meat. Located in Pingtung Agricultural and Bio-Technology Park (PABP) in the south of Taiwan, strict land use regulation of the PABP was responsible in dictating the vertically stacked massing which is unusual for a meat processing factory. The design concept was to provide as much natural light as possible for the users during their daily work routine. Separating the factory into “front” and “back” zones, the “front” contains the offices, labs, as well as canteens and toilets. Shielded behind a Low-E glass curtain wall, these activities are exposed to abundant natural light and surrounding vistas. In the “back”, protected behind well insulated walls, are the refrigerated production and freezer zones.




ⓒ Fernando Guerra [FG + SG]




The aesthetic of the factory adhere to the principle of “form follows regulation and function”. Where rooms for creativity were identified, spatial features were crafted such as the iconic roof-scape, the entrance tunnel, any opportunities to play with sunlight, as well as maneuvers to off-set the massing blocks in order to “break down” the monolithic mass. Moreover, in homage to the great modernist building icon - the Pompidou center, necessary mechanical ducts, exhausts, pipes and shafts were expressed as ornaments on the façade to express the factory’s nature as a production entity. Following sustainable principles, much of the building materials are recycled or are locally sourced. This LEED Gold certified building also saves substantial amount of water and electricity during production and in maintenance. This factory has given the client an upgraded corporate identity. The smart internal layout has fulfilled export requirements, and increased production efficiency. The ulitisation of natural light and views along the circulation and leisure areas coupled with the improved working conditions has made the employees happier, which in turn have improved the production quality, staff morale, and staff recruitment.




ⓒ Fernando Guerra [FG + SG]




업무 환경을 바꾸는 빛의 공장, T-HAM 육가공공장 

대만 핑둥에 T-HAM의 새로운 공장이 들어섰다. 새롭게 지어진 공장은 이전 공장에 비해 생산력이 3배가 증가됐으며, 2020년 해외 수출을 위해 미국, 일본, 싱가포르에서 요구하는 업계 최고 수준의 위생 기준을 충족하게끔 설계됐다. 이 육가공업체는 생고기와 요리된 고기를 가공하여 판매하는 회사로 생고기 작업 구역과 요리된 고기 작업 구역 사이에서 근무자, 액체, 가스, 물품의 이동이 철저히 분리된 공간이 필요했다. 건축가는 이에 따른 엄격한 내부 배치계획 뿐만 아니라 대지 위치에 따른 규제도 신경써야 했다. 대만 남부의 핑퉁 농업 및 생명공학지구(PABP)에 위치한 공장은 이 지구의 엄격한 토지 사용 규제가 있었고, T-HAM 공장은 육가공공장에서 보기 드문 수직형 공장 건물로 지어졌다. 이렇게 수직 공장의 형태로 지어진 공간은 근무자의 일상적인 작업 중에 사용자에게 가능한 한 많은 자연광을 제공하는 업무 환경을 만들어냈다. 공장은 전면과 후면으로 구분되는데, 전면은 사무실, 실험실, 식당, 화장실이 배치됐으며, 로이 유리 커튼월로 마감되어, 풍부한 자연 채광과 주변 경관들로부터 노출되어 있다. 후면은 이와 반대다. 단단하게 단열된 벽으로 마감됐으며, 냉장 생산 구역과 냉동 구역이 배치됐다.




ⓒ Fernando Guerra [FG + SG]




공장의 형태는 규제와 기능을 따르며 디자인됐다. 모든 규제와 기능을 포함하면서 상징적인 옥상의 풍경과 터널입구, 햇빛과 이동하는 길, 하나의 덩어리를 분절하고 분절된 덩어리를 오프셋(Offset)하는 등, 이 공장만의 특별한 공간들이 만들어졌다. 또한, 프랑스의 퐁피두센터(Pompidou center)처럼 필요한 기계 덕트, 배기구, 파이프, 샤프트가 건물 전면에 표현되어 공장의 특징을 나타낸다. 지속가능한 건축으로 고려되기도 했는데, 자재는 현지에서 조달되거나 재활용된 것이 사용됐고, 이러한 노력으로 LEED Gold 등급 인증을 받기도 했다. 새로운 공장 건물으로 기업은 고객들에게 더 나아진 기업의 정체성을 내세울 수 있었으며, 내부 공간배치로 수출이 가능해졌으며, 뿐만 아니라 생산 효율성까지 높아졌다. 근무자들을 위한 동선이나 휴식공간에는 자연 채광과 넓은 전망으로 근무환경도 크게 개선됐다.




ⓒ Fernando Guerra [FG + SG]


ⓒ Fernando Guerra [FG + SG]


ⓒ Fernando Guerra [FG + SG]


ⓒ Fernando Guerra [FG + SG]


ⓒ Fernando Guerra [FG + SG]


ⓒ Fernando Guerra [FG + SG]






SECTION




1st FLOOR PLAN






Architects   WZWX ARCHITECTURE GROUP

Location   Pingtung, Taiwan 

Program   Factory 

Site area   19,700m² 

Building area   5,253m² 

Gross floor area   16,514m² 

Building to land ratio   27% 

Floor area ratio   84% 

Design period   2015. 2 - 2017. 10 

Construction period   2015. 10 - 2018. 5 

Completion   2018 

Principal architect   Richard Wang 

Project architect   Richard Wang 

Design team   Richard Wang, Phil Kwong, Karen Hsieh, Wenwei Cheng, Kenny Huang, Howard Hsu

Structural engineer   Taiwan Engineering Consultants Group(Factory), Quanovation Construction Consultants Co., Ltd(Restaurant/Shop building, Guard house, Bicycle ports)

Mechanical/Electrical engineer   Ghia Construction Consultants 

Façade engineer   Yulian FacadeConsultants 

Construction   Chuan Hsin Construction(Factory), Luo Yu Interior Construction(Restaurant/shop interior) 

Client   Taiwan Farm Industries Co., Ltd 

Photographer   Fernando Guerra [FG + SG]




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 8월호(Vol. 471)에 게재 되었습니다.

The project was published in the August, 2020 issue of the magazine(Vol. 471).




'Architecture Project > Office' 카테고리의 다른 글

POWERHOUSE BRATTØRKAIA  (0) 2020.10.05
THE MACALLAN DISTILLERY AND VISITOR EXPERIENCE  (0) 2020.10.02
T-HAM PABP FACTORY  (0) 2020.10.02
11 TERRACE  (0) 2020.09.25
REARTH BUILDING  (0) 2020.09.25
B&B TOWER  (0) 2020.09.10


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기