ⓒ Jaeyoun Kim




Gaepyeong-ri, where Space ZIIN is located, is a village in which single-story hanoks are situated in front of Dosoongsan mountain, which surrounds the village from a distance. There is a small stream as well, like in simple old stories. It is a village where the warm and cool breezes of spring and fall would flow between the walls that are not high, and the not too loud monsoon rain and not too cold winter chill would fall on the low roofs. In such an environment, communication with the surrounding environment can easily emerge as one of the main topics so far as conditions permit.




ⓒ Jaeyoun Kim




Architecture can be considered as an act in which the necessity of communication is inherent from the moment of planning the division to protect human life in the natural environment. In particular, the change of space that unfolds through the opening and closing of windows, which is frequently referred to in relation to hanoks, was designed as a way to enjoy nature in a relatively calm scenery while responding to the distinct four seasons. We tried to apply these techniques, which are accompanied by images of penetration, continuity and flow, to Space ZIIN.




ⓒ Jaeyoun Kim




The interior space, which gradually rises from the entrance to the cafe space’s attic, is connected with the condition of the site that is tilted from left to right. The small level difference was revealed not only due to the external factor of a cultural asset preservation area, but also as a result of the visual continuity from the interior space that continues to the semi-basement book cafe space. The bookcases made of lightweight square pipes and wire mesh were also designed under such consideration.


Folding doors were actively applied to the front and back of the cafe space. This was to allow active communication with the environment by creating a different elevation with the opening and closing of windows, as the scenery stretches to the interior and exterior, and as one can see and walk the front and back. In order to avoid contradicting these intentions the backyard was planned with low stylobate, walls and entrance.




ⓒ Jaeyoun Kim




소박한 함양 풍경 속 한옥 북카페, 지인공간

경상남도 함양군 개평리는 마을을 감싸고 있는 도숭산을 등진 채 단층의 한옥들이 자리 잡은 마을로, 소박한 옛날 이야기같은 작은 개천이 흐른다. 봄 가을의 따뜻하고 시원한 바람이 높지 않은 담장 사이로 흐르고, 요란하지 않은 장맛비와 냉혹하지 않은 겨울 한기가 낮은 지붕에 내리는 듯한 곳이다. 이런 환경에 지인공간은 주변 환경과의 소통하는 자세로 자리 잡고 있다.




ⓒ Jaeyoun Kim




지인공간은 단층의 한옥으로 만들어진 북카페로, 건축가는 관통, 연속성, 흐름의 이미지를 건축물에 적용했다. 건축과 자연환경은 인간의 생활을 보호하기 위한 구획을 계획하는 순간부터 소통의 필요성이 내재한 행위이며, 특히 한옥에서 크게 드러나는 공간의 변화는 창호의 개폐로 드러난다고 할 수 있다. 지인공간은 주변 온화한 강산 안에서 뚜렷한 사계절에 대응하는 자연을 음미하는 공간을 만들기 위한 건축가의 노력이 반영된 작품이다.




ⓒ Jaeyoun Kim




내부의 공간은 책을 읽을 수 있는 책상이 놓여진 북카페 공간, 대지의 살짝 높은 단차를 이용하여 만들어진 누마루 공간, 책꽃이로 둘러싸인 반지하의 작은 방으로 크게 구분된다. 특히, 현관에서 카페공간 누마루로 차츰 높아지는 내부 공간이 반지하 공간까지 일련으로 이어지며, 공간을 시각적으로 연속시킨다. 북카페에 걸맞게 책장도 디자인됐는데, 경량의 각파이프와 와이어메시로 만든 책장이 이 곳만의 분위기를 더한다. 카페 공간 정면과 후면의 폴딩도어는 개폐를 용이하게 하며, 계절을 바라보게 만드는 한옥의 특징을 더욱 살린다.


변화하는 입면 속에서 개평리의 풍광이 내외부에 넓게 펼쳐지고 자연스러운 시선의 교환과 이동 동선을 연결한다. 앞과 뒤를 넘나들어 환경과 적극적으로 소통하며, 뒷마당의 낮은 기단과 담장 또한 어우러지는 곳이다.









SECTION




1st FLOOR PLAN




Architects   EDAM Architects & Associates

Location   Byeonggokjigok-ro, Jigok-myeon, Hamyang-gun, Gyeongsangnam-do, Republic of Korea 

Program   Neighbourhood living facility 

Site area   1,540.00㎡ 

Building area   125.47㎡

Gross floor area   149.77㎡

Building scope   B1, 1F 

Building to land ratio   8.15% 

Floor area ratio   9.73% 

Design period   2016. 5 - 2017. 10 

Construction period   2017. 10 - 2019. 7 

Principal architect   Bongchan Jeong 

Project architect   Bongchan Jeong, Jeongil Seo 

Mechanical engineer   Seungin MEC 

Electrical engineer   Seungin MEC 

Construction   Chulmin Kim 

Photographer   Jaeyoun Kim




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 8월호(Vol. 471)에 게재 되었습니다.

The project was published in the August, 2020 issue of the magazine(Vol. 471).




'Architecture Project > Commercial' 카테고리의 다른 글

SPACE ZIIN  (0) 2020.09.28
BENEPIA  (0) 2020.09.11
NAEGOK-DONG NEIGHBOURHOOD LIVING FACILITY  (0) 2020.07.01
CHODANG LEATHER STUDIO  (0) 2020.06.30
NOAM-DANG SUSHI-HOO  (0) 2020.06.29
NANSHANLI HOTEL  (0) 2020.06.11


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기