ⓒ Yohan Kim




The owner, who is currently living in a metropolitan area, visited us with a plan to build a neighborhood living facility for rental purposes. In the initial consultation stage, he intended to construct a building with commercial rental shops on the first floor and a single house for his mother and family on the second floor. However, he decided to building a single-story neighborhood living facility because of financial considerations and various conditions.


The site is adjacent to the newly opened two-lane road in Naehok-dong and is located at the corner of the Hanaro Mart’s second entrance, so the area is busy with frequent vehicle traffic. The new road quickly creates a new townscape. Due to the speed of the development, new buildings lose their characteristics and they tend to compete in their rental area. Of course, this project was no exception. So-called prefabricated buildings have been built, and finished with dark grey colored steel panels that aim at “real estate cost-effectiveness.” We thought hard about the prototype for the “rental neighborhood facility,” and we also thought about “lease.” It has been a long time since we went through the industrialization era when we could lease all units as we built buildings. Now, we need to be deeply concerned about “vacancy.” Instead of aiming for “expensive rent,” we think that we should aim for “no vacancy,” which a neighborhood living facility should pursue.




ⓒ Yohan Kim




Retrospection of an Architect


The “Naegok-dong Neighborhood Living Facility” project also tried to actively introduce design devices to increase “lease” rather than “lease area.” In addition, we suggested finish color that would be fresh in the surrounding landscape. Since there was a standard that should basically be followed in terms of size and limited construction costs that fit the conditions of the site, the structure was made with a steel frame and the outer wall was composed of a sandwich panel. Furthermore, the canopy was actively used as a design element and applied equally to the all sides of the building, which not only served a functional role, but also partitioned rest and extra spaces, and further became an important identity of the neighborhood living facility in Naegok-dong. From the planning stage, we proposed a light pink finish color resembling cherry blossom petals, and the owner responded with pleasure. However, it was a shame that the pink was a little darker at the final construction stage than the original intendedl color.


The aim of this project was to propose a new definition for a “neighborhood living facility” like the neighbors that are common around us. “What a pretty rental building is!”




ⓒ Yohan Kim




내곡동 근린생활시설


건축가의 회고 현재 수도권에 거주하고 있는 건축주는, 고향인 강릉에 임대 목적의 근린생활시설을 계획하면서 우리를 찾아왔다. 최초 협의 단계에서 1층은 임대 상가, 2층은 어머님과 가족들을 위한 단독주택이 목표였지만, 재정 및 여러 여건을 고려하여 단층의 근린생활시설을 계획하는 것으로 선회했다.


대지는 내곡동에 새로 개설된 2차선 규모의 도로에 접해 있으며, 하나로 마트 부출입구 코너에 위치하여 차량 통행이 비교적 빈번한 곳이다. 새로운 길은 새로운 동네의 풍경을 만들어 내고, 그 속도는 제법 빠르기 마련이다. 속도에 비해 새롭게 생겨나는 건축물들은 그 개성을 잃고, 오로지 임대 면적으로 승부를 보는 경향이 짙다. 본 프로젝트 주변 또한 예외가 아니었다. ‘부동산적 가성비’를 큰 목표로 하는 진회색 칼라강판 판넬로 마감을 한, 소위 조립식 건물들이 우후죽순 지어졌다. 우리는 “임대용 근린 상가”의 프로토타입에 대해 고민을 하게 되었고, “임대성”이라는 것에 대해서도 함께 생각해 보았다. 짓기만 하면 임대가 되던 산업화 시대를 지난지 오래건만, 여전히 우리는 ‘공실’에 대한 고민을 깊이 하고 있지 않은 듯하다. ‘높은 임대료’를 목표로 하기보다는 ‘공실률 0’를 목표로 해야 하는 게, 오늘날 우리가 흔히 접하는 근린생활시설이 지향해야 할 바라고 생각한다.




ⓒ Yohan Kim




“내곡동 근린생활시설” 프로젝트 역시, ‘임대 면적’보다는 ‘임대성’을 높이기 위한 디자인 장치들을 적극적으로 도입하고자 했으며, 마감의 색 또한 주변에 산뜻한 풍경을 제안할 수 있음을 목표로 하였다. 대지의 조건에 맞는 규모와 한정된 공사비 안에서 효율성 또한 기본적으로 지켜야 하는 기준이었기 때문에 구조는 철골조로 외벽은 샌드위치 판넬을 사용했다. 또한 캐노피를 디자인요소로써 적극적으로 활용하여, 건축물의 사면에 동일하게 적용했으며, 이는 기능적인 역할 뿐만 아니라, 휴식 및 여유 공간을 구획하고, 나아가 내곡동 근린생활시설의 중요한 아이덴티티가 되어 주었다. 계획 단계에서부터 벚꽃 잎을 닮은 연분홍의 마감색을 제안했고, 건축주분들께서 흔쾌히 호응해 주셨다. 다만, 최종 시공단계에서 원래의 의도보다 좀 짙은 분홍이 된 점이 못내 아쉽다.




ⓒ Yohan Kim


ⓒ Yohan Kim


ⓒ Yohan Kim


ⓒ Yohan Kim







SECTION





1st FLOOR PLAN







Architects   designplus Architects

Location   Naegok-dong, Gangneung-si, Gangwon-do, Republic of Korea 

Program   Neighborhood Facility 

Site area   330m²

Building area   193.60m²

Gross floor area   193.60m²

Building scope   1F 

Building to land ratio   58.67% 

Floor area ratio   58.67% 

Design period   2019. 1 - 4 

Construction period   2019. 6 - 10 

Completion   2019. 10 

Principal architect   Seunghwan Lee, Heesun Jun 

Project architect   Heesun Jun 

Structural engineer   Jeong Structural Engineer 

Mechanical engineer   Shin Ho ENG 

Electrical engineer   Shin Ho ENG 

Construction   Jiho CHoi, Heuidong Jang 

Client   Mr. Shim 

Photographer   Yohan Kim






해당 프로젝트는 건축문화 2020년 5월호(Vol. 468)에 게재 되었습니다.

The project was published in the May, 2020 issue of the magazine(Vol. 468).




'Architecture Project > Commercial' 카테고리의 다른 글

NAEGOK-DONG NEIGHBOURHOOD LIVING FACILITY  (0) 2020.07.01
CHODANG LEATHER STUDIO  (0) 2020.06.30
NOAM-DANG SUSHI-HOO  (0) 2020.06.29
NANSHANLI HOTEL  (0) 2020.06.11
MOMA LOTUS RESORT, JIUHUA MOUNTAIN  (0) 2020.06.11
SAN SA VILLAGE  (0) 2020.06.10


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기