ⓒ Joonhwan Yoon




In November 2016, a request was received from the client to change the elevation design of Eulji Twin Tower. The challenge faced when redesigning the exterior of a building that was once designed by another designer and limited amount of room to change the mass in addition to the demands of the owners who wanted to emphasize the verticality of the building and reveal the symbolism of the tower. And the increase or decrease of the area resulting from this should be similar to the existing plan. We studied alternatives that enhance the verticality of the volume itself through mass deformation within the possible range, and quantified the area increase and decrease of these alternatives from the initial stage of planning to materialize the range of possibilities.


The site faces Euljiro 4-ga Station, which faces Namsan Mountain and Jongmyo in the north and south, and is planned to be an auxiliary facility of Podium that connects the two independent business buildings. In order to offset the pressure that will occur when a large-scale tower is built here, which has long been the center of the city, and to continue the traces of the site, it divided the mass with the motif of the existing Euljiro's diagonal urban pattern and gave a three-dimensional feel to the face through a curtain wall louver that is 30cm deep.


The north side of the tower, adjusted to a gentle angle, gives the building verticality and symbolism with visual richness through various colors and shades that change with viewing location and time. The BIPV introduced to the south of the tower has been regarded as a component that hinders design, but it was actively planned as part of the facade module to become an element that plays an aesthetic role in addition to functionality in the entire facade. The scale of the facade volume at Podium becomes smaller and the reflections and shadows of the diagonal overlapping curtain walls make the visual experience of pedestrians and drivers richer.



ⓒ Joonhwan Yoon




을지트윈타워 입면설계

2016년 11월 발주처로부터 을지트윈타워의 입면 설계변경 의뢰가 들어왔다. 타 설계사에 의해 한 차례 실시설계가 완료된 건물의 외관을 재설계하면서 마주한 과제는, 건물에 수직성을 강조하여 타워의 상징성이 드러나기를 원하는 발주처의 요구에 더해 매스에 변화를 줄 수 있는 여유가 제한적이었고, 이로 인해 발생하는 면적의 증감도 기존안과 유사해야 한다는 점이었다.

우리는 가능한 범위 안에서의 매스 변형을 통해 볼륨 자체의 수직성을 강화하는 대안들을 스터디했고, 계획 초기 단계에서부터 이 대안들의 면적 증감을 수치화하여 가능성의 범위를 구체화했다.


대지는 원경의 남북으로 남산과 종묘를 마주하는 을지로 4가역에 면해있고, 독립된 두 동의 업무용도 타워와 이를 연결하는 포디움의 부대시설로 계획되었다. 오랜 시간 구도심이었던 이 곳에 대규모 타워가 건축되었을 때 발생할 중압감을 상쇄하고 대지의 흔적을 지속하기 위해, 기존 을지로의 사선형 도시패턴을 모티브로 매스를 분절한 뒤 30cm 깊이의 커튼월 루버를 통해 입면에 입체감을 주었다.


완만한 각도로 조정된 타워 북측의 파사드는 보는 위치와 시간에 따라 변화되는 다양한 색상과 음영을 통해, 시각적 풍부함으로 건물에 수직성과 상징성을 부여한다. 타워 남측에 도입된 BIPV는 그간 디자인을 저해하는 요소로 치부되어 왔으나, 이를 적극 파사드 모듈의 일부로 계획하여, 전체 입면에서 기능성 외에도 심미적인 역할을 하는 요소가 되도록 고려하였다. 포디움에 와서 입면 볼륨의 스케일은 작아지고 사선형으로 겹쳐진 커튼월의 반사와 그림자를 통해 보행자와 운전자의 시각적 경험은 더욱 풍부해진다.




ⓒ Joonhwan Yoon


ⓒ Joonhwan Yoon


ⓒ Joonhwan Yoon







SKETCH





WALL TYPE







Architects   designcamp moonpark dmp

Location   170, Eulji-ro, Jung-gu, Seoul, Republic of Korea 

Use   Office, Commercial 

Site area   10,032㎡ 

Built area   6,342.22㎡ 

Total floor area   146,675.88㎡ 

Structure   SRC structure 

Exterior finish   Aluminum curtain wall + THK 28 Low-E Glass 

Lead architect   Peter Choi 

Design team   Ki-Young Kwon 

Photographer   Joonhwan Yoon





해당 프로젝트는 건축문화 2020년 6월호(Vol. 469)에 게재 되었습니다.

The project was published in the June, 2020 issue of the magazine(Vol. 469).




'Architecture Project > Office' 카테고리의 다른 글

2HYUN BUILDING  (0) 2020.08.26
EG BUILDING(PAST, DAEWON BUILDING)  (0) 2020.08.19
EULJI TWIN TOWER FACADE ARCHITECTURE  (0) 2020.08.18
SUSONG SQUARE RENOVATION  (0) 2020.08.18
DAEIL BUILDING  (0) 2020.08.18
MIGHTY BUILDING FACADE ARCHITECTURE  (0) 2020.08.12


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기