ⓒ Joonhwan Yoon




Susong Square, which was reborn as a new face in the city with a new face as the front of an old building used by Samsung Life Insurance Co. for 15 years, the Susong Square was completed through various elevation review processes to create an elevation that connected dizzily mixed urban streets in a continuous context. Based on the stone texture and proportions of the stone walls of the nearby palaces, it was intended to be a model that incorporates transparent and shiny glass masses in a light and sharp angled stone frame.


Through the mock-up test, we continuously managed the construction process and persuaded the contractor to the end, and we put our best effort into completing the complex details of the massive stone wings protruding by 60cm on the wall of the curtain wall with open joints and high quality. In particular, the granite on the exterior wall is treated with a water-jet finish, so it will be a rare elevation case for a domestic outer wall stone with gray properties close to the darkest black in matte.


The stubbornness and commitment to elevation design eventually resulted in a remarkable result of being bought at an incredible price, recognized for its future value through an international investment company, and it was a chance to realize once again that design is an important tool to boost economic value.




ⓒ Joonhwan Yoon



Stable structural reinforcement was also one of the major concerns for the expansion. With horizontal expansion, with spare floor area ratio, the existing 16 floors and the first and second floors of the ground were treated with piloti and extended to the front road side up to 14 floors above the ground, and the lower part of the expansion section had existing underground floors, which involved stable structural reinforcement of the lower part of the expansion, including the lower six basement floors. Therefore, the conditions of the existing building were carefully checked through structural safety diagnosis and additional ground investigation of the existing building, and the stability of the lower ground was verified, considering the most optimal stable and economical structural plan.


Susong Square is the background of the historical site of the statue of the girl in front of the building, but rather it is a positive and exemplary city that expresses the development of the Republic of Korea, which grows well over the painful history and becomes a new face that encompasses the surrounding context and connects the past and the present.




ⓒ Joonhwan Yoon




수송스퀘어 증축공사

삼성생명이 15년간 사용하던 낡은 건물의 전면을 증축하면서 새로운 입면으로 도심의 새로운 얼굴로 다시 태어난 수송스퀘어는 어지럽게 혼재된 주변 도심 가로를 연속적인 맥락으로 이어주는 입면을 만들기 위해 다양한 입면 검토과정을 통해 현재의 모습으로 완성되었다. 인근 궁궐의 석축과 돌담의 묵직한 질감과 비례를 바탕으로 가볍고 날렵한 다양한 각도의 석재 프레임 안에 투명하게 빛나는 유리 덩어리를 집어넣은 조형이 되도록 의도하였다.


목업 테스트를 통해 시공과정을 꾸준히 관리하고 시공자를 끝까지 설득하여 커튼월 벽면에 60cm만큼 돌출된 육중한 석재 날개의 복잡한 디테일을 오픈조인트와 높은 퀄리티로 완성하도록 최선의 수고와 노력을 함께 기울였다. 특히 외벽의 화강석은 Water-Jet 마감으로 처리하여 무광으로는 가장 진한 검정에 가까운 회색의 물성을 갖는 국내 외벽 석재로는 드문 입면 사례가 될 것이다. 입면 디자인에 대한 고집과 노력이 결국은 국제적인 투자사를 통해 미래적 가치를 인정받아 엄청난 가격에 매입되는 놀라운 성과를 거두었고, 디자인이 경제적 가치 또한 끌어올리는 중요한 도구인 것을 다시 한번 깨닫는 계기가 되었다.




ⓒ Joonhwan Yoon




이번 증축공사는 안정적인 구조보강 또한 중요한 고민 중에 하나였다. 수평증축으로 여유 용적률 범위 안에서 기존의 16개 층에서 지상 1, 2층은 필로티로 처리하고 지상 14개 층까지 전면도로 측으로 증축하였고 증축 부분의 하부에는 기존의 지하층이 존재하여 최하층 지하 6층 바닥을 포함하여 증축부분 하부에 대한 안정적인 구조보강이 수반되었다. 따라서 기존 건물의 철저한 구조안전진단과 추가 지반조사를 통하여 기존건물의 상태를 꼼꼼히 체크하고 하부 지반의 안정성을 확인하여 가장 최적의 안정적이고 경제적인 구조계획을 고려하여 시공하였다.


수송스퀘어는 건물 앞 소녀상의 역사적 장소의 배경이 되고 있지만 오히려 주변의 맥락을 아우르고 과거와 현재를 잇는 새로운 얼굴이 되고 아픈 역사를 잘 딛고 우뚝 성장하고 있는 대한민국의 발전을 당당히 드러내는 긍정적이고 모범적인 도시의 얼굴이 되길 기대한다.




ⓒ Joonhwan Yoon


ⓒ Joonhwan Yoon








DESIGN PROCESS




URBAN CONTEXT








Architects   designcamp moonpark dmp

Location   19, Yulgok-ro 2-gil, Jongno-gu, Seoul, Republic of Korea 

Use   Office, Retail 

Site area   5,275.00m²

Built area   2,233.17m²

Total floor area   50,313.04m²

Floor   B6F, 16F 

Structure   Steel Reinforced Concrete 

Exterior finish   THK24 Low E Glass(low iron glass), THK25 Granite(Machine Stone Water Burner) 

Interior finish   Ecopaint on Gypsum board, THK20 Granite(Machine Stone Water Burner) 

Lead architect   Ho-Keun Oh 

Design team   Joon-Sang Park, Do-Hyoung Kim, Ji-Hee Han, Ji-hye Seo 

Cooperation   Dongyang Structure Co. Ltd., Hanil Mech.Elec.Consultants 

Construction   TAEYOUNG E&C

Photographer   Joonhwan Yoon






해당 프로젝트는 건축문화 2020년 6월호(Vol. 469)에 게재 되었습니다.

The project was published in the June, 2020 issue of the magazine(Vol. 469).




'Architecture Project > Office' 카테고리의 다른 글

EG BUILDING(PAST, DAEWON BUILDING)  (0) 2020.08.19
EULJI TWIN TOWER FACADE ARCHITECTURE  (0) 2020.08.18
SUSONG SQUARE RENOVATION  (0) 2020.08.18
DAEIL BUILDING  (0) 2020.08.18
MIGHTY BUILDING FACADE ARCHITECTURE  (0) 2020.08.12
JEON BLDG  (0) 2020.08.10


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기