ⓒ Joonhwan Yoon




This project is to demolish and rebuild an existing building, and the site is located in the rear block, which is one step back from Teheran-ro, Seoul, where high-rise office buildings are packed. Therefore, the main objectives of this project are to make the building relatively suitable for sun exposure and optimal environment, while recognizing the business performance and the building of the site considering the rental efficiency higher than the previous building.




ⓒ Joonhwan Yoon




The main programs to be introduced in the building are a cultural platform for interaction and exchange, and a rental space and are largely composed of a commercial space, a coworking space for startups, an office, and a space specialized in business centers and lounges. These four programs are the starting points of the idea constructing vertically stacked architectural masses, and at the same time, they are expressed by the identity of the building, which is different from the surrounding vertical office buildings. In particular, taking into account the accessibility and awareness of Teheran-ro, the corner of the building faces to the Teheran-ro and it makes the stacked programs and a concept of masses further strengthen through deep external terraces and landscape lighting. For a luxurious image, the material uses a dark tone that contrasts with the surroundings, but creates a new urban landscape while harmonizing with the surrounding buildings through repeated images of a graceful vertical pattern.




ⓒ Joonhwan Yoon




EG빌딩(구, 대원빌딩)

본 프로젝트는 기존 건물을 철거하고 재건축하는 사업으로서, 부지는 고층 오피스들이 즐비한 서울 테헤란로에서 한 켜 뒤인 이면블록에 자리하고 있다. 따라서 건물은 이전의 건물보다 높은 임대효율을 고려한 사업성과 부지의 건물을 잘 인지하면서도, 건물 내부에서도 비교적 일조와 최적의 환경을 만들어주는 것이 본 프로젝트의 과업이었다.




ⓒ Joonhwan Yoon




건물에 들어설 주요 프로그램은, 소통과 교류를 위한 문화플랫폼이자 임대공간으로, 크게 상업공간, 스타트업을 위한 코워킹 공간, 오피스, 그리고 비즈니스센터와 라운지 등이 특화된 공간으로 구성된다. 이 네 개의 프로그램은 수직적으로 적층되는 건축매스 구성 아이디어의 출발점이 되며 동시에 주변의 수직적인 오피스와 차별되는 본 건물만의 정체성으로 표현된다. 특히, 테헤란로의 접근성과 인지성을 고려해, 테헤란로 방향으로 건물 코너부를 열어 깊숙한 외부 테라스와 경관조명을 통해 적층되는 프로그램과 매스의 개념을 더욱 강화해준다. 재료는 고급스러운 이미지를 위해, 주변과 대비되는 다크한 톤을 사용하되, 전체적으로 단아한 수직적 패턴의 반복된 이미지를 통해 주변건물과 조화되면서 새로운 도시경관을 만들어준다.




ⓒ Joonhwan Yoon


ⓒ Joonhwan Yoon






SKETCH




1st FLOOR PLAN






Architects   designcamp moonpark dmp

Location   11, Teheran-ro 98-gil, Gangnam-gu, Seoul, Republic of Korea (946-18, Daechi-dong) 

Use   Office, Retail 

Site area   1,249.10m²

Built area   743.10m²

Total floor area   13,621.63m²

Floor   B4F, 15F 

Structure   Reinforced concrete & Steel Reinforced concrete 

Exterior finish   THK24 Low E Glass, Granite(Goheung-Stone) 

Interior finish   Eco-paint on Gypsum board, Painted rear on Glass 

Lead architect   Gee-Doo Bae 

Design team   Se-Hwan Park, Jin-Ho Song, Yong-Bum Kim, Soo-Kyung Lim 

Construction   EAN R&C Inc.

Photographer   Joonhwan Yoon




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 6월호(Vol. 469)에 게재 되었습니다.

The project was published in the June, 2020 issue of the magazine(Vol. 469).




'Architecture Project > Office' 카테고리의 다른 글

ATELIER ALICE TREPP  (0) 2020.09.04
2HYUN BUILDING  (0) 2020.08.26
EG BUILDING(PAST, DAEWON BUILDING)  (0) 2020.08.19
EULJI TWIN TOWER FACADE ARCHITECTURE  (0) 2020.08.18
SUSONG SQUARE RENOVATION  (0) 2020.08.18
DAEIL BUILDING  (0) 2020.08.18


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일














위로가기