ⓒ do mal o menos




This is an upstream project in a time when the city has been gradually emptied from its inhabitants under the pressure of tourism and real estate speculation. In this scenario, this is a project of resistance since it grows from the desire of a family to remain in its own neighbourhood, place for their closer relations. This will guided even the way the project was shaped.


A really small lot has to answer to the contemporary programmatic needs, not losing the relation of its building with the urban context, with the city and the street where it is placed. This continuity with the context can make the building seems quite anonymous, while a second glance gives the possibility to recognize the stratification of in the intervention: the overlay of the ampliation on the top of the original building.


Small and modest lots of uni or pluri-familiar typology still exist among the city. Their dimension makes them less appealing for the estate and therefore free to be stage for architectural operation as this.




ⓒ do mal o menos




Adapting the building to the new, contemporary needs -comfort, resistance and safety- requires strong programmatic creativity and adaptability, it requires the openness from the owner to experiment non common way of living. This building is thus an explicative example of how, the private initiative resolving its housing needs, can represent an important contribution for urban rehabilitation, maintaining the city’s plurality and identity, and so keeping the difficult balance with strong urban operations, surely less sensitive to the social context where they operate.


This is a modest and vacant building, bought by a family with the wish of rising their own home here.


The main façade overlooks Bartolomeu Dias street, an important axe running parallel to the riverside, that starts from Alcantara, crosses Belem’s monumental area and ends in Pedrouços street. This is a lively street, mostly residential, with some ground floor services and shops. The rear elevation, instead, overlooks Beco da Ré, a narrow and pedestrian street, surrounded by irregular blueprinted buildings. For its higher level of privacy, the inhabitants appropriate this street with chairs and drying clothes hanging outside, bringing in mind the typical atmosphere of the countryside villages. The difference of scale and use between the main road and the rear one stands out, becoming a driving line in the design process.




ⓒ do mal o menos




The building, 60 meters squares and two floors, is highly degraded, making the demolition of the whole inside mandatory.  In order to respond to the programmatic needs, specifically a permanent residence for a 5 members family, it was strictly needed to make a two floors ampliation, aligning the building volume with the dominant height of the built surrounding. The project aims at underling the contrast between the existing and the new. The new floors, indeed, uses a contemporary architectural expression, result of the new constructive technology, and creates dialogue with the existing ones. Therefore, the tension between two different construction times becomes the main identity trace for the building.


The internal spatial organization is reversed, going from more private spaces at the bottom floors to social ones at the top, in order to take advantage from the better view on the Tejo river. The living area is privileged, at the expense of the rooms, that has a more punctual use. So, the rooms are organized in the first two floors, and the living areas are organized in the last three ones. In this way, starting from the entrance and following the internal circulation of the staircase, the spaces are firstly more compartmentalized, then gradually becoming bigger and more open, culminating with the terrace, that is south-oriented and inserted in the two-pitched roof.


Along this same path, the relation with southern light and the river sight is a crescendo too. The position of the stairs in the different floors changes accordingly to the floor spatial organization needs, establishing double or triple height visual relation with the different floors.




ⓒ do mal o menos




바르톨로메우 빌딩


이 프로젝트는 관광과 부동산 투기의 흐르메 따라 도시에서 주민들이 점차 떠나는 시대를 대비한 '위를 향한' 프로젝트다. 그 가정된 시나리오에서, 이 프로젝트는 저항을 의미한다. 빌딩은 거주자들이 이웃들과 더 가까운 관계를 맺는 곳에 머무르도록 하기 때문이다.


도시의 맥락과 관계, 도시와 도시 사이의 거리에서 나오는 관계들을 잃지 않고 현대적인 프로그램적 요구에 부응할 아주 적은 수의 사람이 필요하다. 맥락들의 연속성은 건물이 사생활을 보호하게 하는 한편, 개입의 층화를 인식할 수 있게 한다.


도시에는 작고 소박한 유닛들의 유형이 여전히 많이 남아있다. 그들은 이로 인해 부동산에 대한 매력을 덜 느끼게 되고, 이 소박한 건축을 위한 무대를 만들어 준다.




ⓒ do mal o menos




안락함, 안정성과 같은 새로운 요구에 건물을 적응시키려면 강혁한 프로그램의 창의성과 적응성이 필요했다. 건축주는 이를 위한 비일반적인 생활방식을 실험할 개방성을 허락했다. 이런 일련의 과정들 속에서 이 건물은 민간 주도로 주택수요를 해결하고, 도시재생에 어떠한 기여를 할 수 있는지, 도시의 다원성과 정체성을 유지하고 균형을 유지할 수 있는지, 다양한 사회적 맥락을 보여주는 탐구적인 사례가 되었다.


대부분 주거지로 지상에 서비스와 상점이 있는 활기찬 거리에 위치한 평범하고 텅 비었던 건물은 성능이 크게 저하돼 내부 전체를 펄거해야 했다. 5인 가족을 위한 영구적인 거주지를 만들기 위해서 주변 건물에 맞추어 기존의 2층 건물은 3개 층을 증축했다. 이를 통해 새로운 층과 기존층, 두 개의 다른 시간을 보낸 공간은 긴장과 대비를 자아낸다.


내부 공간 구성은 맨 아래층의 개인적 공간에 맨 위층의 사회적 공간가지 자연스럽게 이어진다. 기존 층에 방들이, 거실과 같은 공동영역이 추가 층에 정리되었다. 이를 통해 입구에서부터 시작되는 계단의 내부 순환을 따라, 공간은 구획되었다가, 커지고, 점점 열리면서 지붕 밑 테라스에서 절정을 이룬다.




ⓒ do mal o menos


ⓒ do mal o menos


ⓒ do mal o menos


ⓒ do mal o menos


ⓒ do mal o menos


ⓒ do mal o menos











SECTION




1st FLOOR PLAN



2nd FLOOR PLAN



3rd FLOOR PLAN






Architects   Aurora Arquitectos

Location   Lisbon, Portugal

Building area   229m²

Completion   2019

Design team   Sérgio Antunes, Sofia Reis Couto, Carolina Rocha, Bruno Pereira, Tânia Sousa, Rui Baltazar, Dora Jerbic.

Buolding supervision   Gesconsult

Engineering   Zilva, Global, LDA

Construction   Mestre Avelino

Photographer   do mal o menos




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

A HOUSE IN SANT MATEU, CA L’AMO  (0) 2020.08.10
ALLEY IN THE HOUSE  (0) 2020.08.05
BARTOLOMEU DIAS BUILDING  (0) 2020.08.04
Casa PLC  (0) 2020.07.28
Castaños House  (0) 2020.07.27
CASA 354  (0) 2020.07.27


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기