ⓒ Marià Castelló




Ca l’Amo is a plot of 42,385m² located at the north end of the San Mateo plain on the island of Ibiza. In it there is an area of pronounced topography and fanned by stone walls that generate an iconic landscape of the countryside of Ibiza. Over time and the progressive abandonment of agricultural activities, the terraces have been ambushed and today it is a forest area where mainly pine and juniper coexist.




ⓒ Marià Castelló




The intervention has been located taking advantage of the last of the terraces, between two existing dry stone walls and on the border between the rugged part of the plot and a flat and low area to the south west. This pre-existence in the territory has conditioned the disposition of the functional program and the adjacent free spaces, concentrating the intervention on it and leaving the rest in its natural state, unaltered.




ⓒ Marià Castelló




The house has been organized in five clearly differentiated volumes, generating between them spaces of relation, services, visual connection with the outside and ventilation. The first three volumes house the program for a large family with an intense social activity. The fourth volume is intended for a large area of outer shade, while the fifth houses an annex with independent access for guests. Between the fourth and fifth volume is the pool and the main leisure and relationship area. The length of the five volumes is conditioned by the depth of the terrace on which the dwelling sits, which helps to integrate the intervention into the landscape.




ⓒ Marià Castelló




For the materialization, dry construction systems have been chosen, with a widespread presence of wood and breathable and healthy solutions. The structure of panels of counter-laminated wood (CLT) has been left visible inside, concentrating on a single constructive element the structure, enclosure and finishing. An attitude of constructive sincerity, but that generates at the same time comfort and environmental warmth.


All the facades are ventilated and breathable, with two differentiated solutions manifesting their finish: the transverse, opaque and in contact with the dry stone walls that make earth containment have been finished by means of slats of thermo-treated ood, while the longitudinal ones where the openings and patios are concentrated have been executed with synthetic mineral-based panels of large format.




ⓒ Marià Castelló




All interior pavements, wetland coverings, pool and practicable terraces are made of natural limestone with different formats and surface finishes. The exterior carpentry has been carried out with laminated wood of the same characteristics as the CLT structure, diluting the boundaries between enclosure and carpentry, while generating greater material harmony.


Passive bioclimatic systems have been implemented through the correct arrangement of the openings, generating air circulation with natural ventilation, taking advantage of the shade and freshness of the natural vegetation that surrounds the building and with simple strategies of proven effectiveness in these latitudes. On the other hand, the house also uses rainwater by storing it in a cistern of more than 200 tons that makes it almost self-sufficient in terms of water. Much of the furniture has been custom designed specifically for this project. Other pieces that are also found are the Xamena sofa by Jose Gandia Blasco and Ramón Esteve for Gandía Blasco or pieces from the D12 Collection designed by Marià Castelló and Lorena Ruzafa for the editor Diabla Outdoor.




ⓒ Marià Castelló




까 라모는 산 마테우 삼림에서도 남서쪽의 평평하고 낮은 지역 사이의 경계에서 계단식 농지의 끝 부분에 들어섰다. 집이 들어서기 전에는 두 개의 마른 석조벽과 고르지 않은 땅이었다. 건축가는 대지에 원래 존재하는 것을 기능적 프로그램과 여유 공간을 활용하여 새로운 볼륨(건축물)의 세우면서, 이 외의 것들은 자연 상태 그대로 두고자 했다.


까 라모는 5개의 명확하게 구분된 볼륨을 가지고 있다. 분리된 볼륨 사이의 공간들은 모임 공간, 서비스 공간으로 쓰이며, 외부를 바라볼 수 있는 공간이기도 하다. 이러한 빈 공간은 공기의 순환을 도와 자연스러운 환기도 일어나도록 돕는다. 붙어있는 네 개의 볼륨 중 세 개의 볼륨은 대가족이 이용할 수 있는 공간이며, 네번째 볼륨은 개방된 곳으로, 외부 공간이면서도 햇볕을 피하는 공간, 그늘을 만들어 주는 공간이다. 다섯 번째 볼륨은 다른 볼륨들과 떨어진 곳에 위치하는데, 손님을 위한 독립적인 별관이기 때문이다. 네번째와 다섯번째 볼륨 사이는 수영장과 휴식 공간, 친목 활동 공간으로 쓰인다. 다섯 개 볼륨들이 늘어선 길이는 주거 공간 사이사이 마련된 테라스로 조율되고, 이러한 공간 배치로 까 라모는 주변 조경과 어우러진다.




ⓒ Marià Castelló




또한, 주변 환경과의 조화를 위해 목재와 통기성있는 건식 건축 시스템이 이용되기도 했다. CLT(Counter-Laminated Wood) 판낼은 구조, 울타리, 마감재에 사용되며 전체적으로 통일된 느낌과 동시에 안락하고 따뜻한 공간을 만들어 낼 수 있었다. 넓게 펼쳐진 공간의 배치는 원활한 통풍을 일어나게 한다. 개구부와 파티오가 집중되어 있는 종단면은 큰 형태의 판낼로 마감됐다. 모든 내부 마감재나 수영장 덮개, 테라스는 각각 다른 천연 석회암으로 만들어졌다. 건축물 외벽에 사용된 목재는 주변을 둘러싼 나무처럼 보이도록 라미네이트 된 목재가 사용됐다. 친환경적인 설계도 주택에 적용됐다. 일렬로 배치된 개구부는 자연스러운 환기와 공기 순환을 건축물 전체에 일어나도록 도우며, 건축물을 둘러싸고 있는 자연의 삼림은 그늘을 만들어주고, 이 곳을 선선한 기온으로 만들어준다. 뿐만 아니라, 200톤 이상의 물통에 빗물을 저장하여 물을 거의 자급자족할 수 있도록 설계되기도 했다. 대부분의 가구는 맞춤으로 제작됐으며, 요셉 간디아 블라스코(Jose Gandia Blasco)나 라몬 이스티브(Ramón Esteve), 마리야 까스텔로 & 로레나 루사파(Marià Castelló & Lorena Ruzafa)가 제작에 참여했다.




ⓒ Marià Castelló


ⓒ Marià Castelló


ⓒ Marià Castelló


ⓒ Marià Castelló


ⓒ Marià Castelló








SECTION



FLOOR PLAN








Architects   Marià Castelló Architeure

Location   Sant Mateu d’Aubarca, Ibiza, Spain

Building area   332m² 

Design period   2013 - 2017

Construction period   2017 - 2020

Principal architect   Marià Castelló

Project architect   Marià Castelló

Design team   Lorena Ruzafa, Marga Ferrer, Natàlia Castellà, Elena Vinyarskaya 

Construction manager   Lorena Ruzafa + Marià Castelló

Building engineer   José Luís Velilla Lon

Structure engineer   Miguel Rodríguez-Nevado

Facilities engineer   Javier Colomar Riera

Subcontractor   Creaciones PARMA (fachada ventilada), VELIMA System (Estructura CLT)

Construction   M+M Proyectos e Interiorismo

Client   Enrique González Medina

Photographer   Marià Castelló




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 6월호(Vol. 469)에 게재 되었습니다.

The project was published in the June, 2020 issue of the magazine(Vol. 469).




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

FLYING FAIRY  (0) 2020.08.26
DLN PENTHOUSE  (0) 2020.08.25
A HOUSE IN SANT MATEU, CA L’AMO  (0) 2020.08.10
ALLEY IN THE HOUSE  (0) 2020.08.05
BARTOLOMEU DIAS BUILDING  (0) 2020.08.04
Casa PLC  (0) 2020.07.28


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기