ⓒ Rajeshwar Singh, Tanishq Ostwal




The site is located at Pohegaon in Ahmednagar district of Maharashtra, India. Client approached us to design a shelter where one could have food and rest for a while.  Evolution of this design started with understanding and evaluating various contemporary ideas for dwellings with multiple activities in the region. As this shelter is rendered to derive a unique identity for the dwelling and it is to be associated with multiple activities like storing, packing and selling goods cultivated in farmland, cooking facilities and providing temporary shelter for laborers working in farms with a needful services.  


In the beginning survey was conducted to find house form of the region. This resulted us to understand evolution of house form from Dhaba (mud slab) house with verandah to Present day gated bungalows (exclusive artifacts) and low cost shelter typology built in concrete and tin roof.   After this survey of existing houses and their technology of construction, it resulted us to make use of thin concrete wall with metal pre-fab skeleton lined with the galvanized roof. 




ⓒ Rajeshwar Singh, Tanishq Ostwal




Talking about these shelters, currently they consist of a dwelling (to stay) with semi open space attached to it. But there is no connection between both spac¬es. This resulted into disintegration in terms of activities in these houses. The whole process of design started with the question


What should be the nature of design assembly, which will accommodate a temporal character and will occupy various numbers of people?




ⓒ Rajeshwar Singh, Tanishq Ostwal




In search of a typological prototype the key elements of buildings like a base (platform), skeleton (metal frame work), roof (corrugated GI sheet) and skin (concrete envelope) are generic materials, which formed, in a way as a design tool and design regulatory principle. While executing the idea of dwelling for tomorrow, the envelope is separated from skin, which has created gap to form visual connection and physical connection with the surrounding. The security is taken care by the perforated gate, which allows an uninterrupted visual connection. A utility and cooking space is accommodated   in the center of the shelter, which separated living and resting area. Where living space function as a multiple space, dynamic in nature with the activities. It further extends to the court formed by the separation of concrete envelope. While in resting area court function as connector between resting space and washroom.


This place is influenced by old regional typology proposed on land parcel availed by demise of trees. Manifestation began with proposed block, which houses two spaces- living and resting which extends in court with concrete envelope around and a pantry in center. Design evolved contains a narrow linear space, where verandah wraps around living block, which connects farm on both sides. This forms an identity of assembly of house form termed as, ‘living –verandah’.




ⓒ Rajeshwar Singh, Tanishq Ostwal




농토 속, 전통을 잇는 쉼터


프로젝트는 인도 마하라슈트라주 포헤가온에서 진행되었다, 건축주가 제안한 것은 음식과 휴식을 취할 수 있는 쉼터의 설계였다. 이 디자인의 진화는 지역에서 다양한 활동을 지원하는 주거지를 위한 다양한 현대적 아이디어를 이해하고 평가하는 것에서 시작되었다, 이 쉼터는 주거시설의 정체성을 위해 농지, 취사시설, 농장 노동자에게 필요한 서비스를 제공하는 등의 다양한 활동을 지원해야 했다.


초기 조사를 통해 그 지역의 주택 형태를 찾았다. 지역에는 베란다를 갖춘 다바(진흙 슬라브) 주택부터 방갈로와 콘크리트, 양철 지붕을 사용한 저비용의 피난처 형식 주택 까지 주택 형태의 진화 과정이 담겨 있었다. 기존 주택과 건축 기술에 대한 고민 끝에, 아연 도금 지붕에 금속 골격을 덧댄 얇은 콘크리트 벽체를 프로젝트에 사용하도록 결정됐다.




ⓒ Rajeshwar Singh, Tanishq Ostwal




주택은 반개방 공간이 딸려 있는 주거시설이었다. 그러나 두 공간 사이의 연관성이 없어 내부 활동이 부드럽게 이어지지 않았다. 이에 대해 설계의 모든 과정은 한 질문으로부터 시작됐다. "시간적인 특성을 수용하고 다양한 인원을 수용할 수 있는 어셈블리 주택의 성격은 어때야 할까?"


기초, 골격, 지붕, 그리고 외피 등 건물의 구성 요소는 설계 도구로서 형성되는 일반적인 재료다. 외피는 구조체로부터 분뢰되어, 시각적 연결과 주변 환경과의 물리적 연결을 형성하는 간격을 만들어낸다. 생활과 유식공간이 분리된 쉼터 중앙에는 각종 유틸리티 공간과 조리공간이 마련되어 있다. 생활공간이 여러 기능을 가진, 자연과 활동이 함께 역동적으로 작용하는 공간을 만들었다.


진화한 디자인은 좁은 선형 공간을 포함하고 있는데, 베란다가 양족의 농장을 연결하는 살아있는 블록을 감싸고 있다. 이것은 '살아있는 베란다'라고 불리는 주택의 정체성을 형성한다.




ⓒ Rajeshwar Singh, Tanishq Ostwal


ⓒ Rajeshwar Singh, Tanishq Ostwal


ⓒ Rajeshwar Singh, Tanishq Ostwal


ⓒ Rajeshwar Singh, Tanishq Ostwal









MODEL





AXONOMETRIC





SECTION





FLOOR PLAN









Architects   Atelier Shantanu Autade

Location   Pohegaon, Maharashtra, India

Program   Facility

Site area   16,187m²

Building area   35m²

Scope   1F

Completion   2018

Principal architects   Shantanu Autade

Project architects   Shantanu Autade

Design team   Rajeshwar Singh, Shivani Prasad, Maitreyi Joshi, Priyanka Kale

Photographer   Rajeshwar Singh, Tanishq Ostwal




'Interior Project > Residential' 카테고리의 다른 글

Brick Vault House  (0) 2020.07.24
WILLA FRAME  (0) 2020.07.24
ASSEMBLY AND RURAL HOUSE  (0) 2020.07.23
CHAPEL  (0) 2020.07.21
GIRLS HOME  (0) 2020.07.21
DAN DAN DAN HOUSE  (0) 2020.07.20


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기