ⓒ Tomas Weisser Mengdehl




This house is located in an old sector of Chicureo, municipality of Colina, has a big terrain, which provides freedom of design in terms of the layout and orientation.


From the above, the real challenge is to achieve greater control and efficiency for external factors; as the great thermal oscillations between the seasons of the year, solar radiation, pollution and intrusions of third parties to the property. All this without sacrificing spatial quality, functionality, luminosity, views or ventilation.


The house is arranged crosswise to the ground, orienting its main facade towards the west, which also faces the street.


This façade is made up of walls that are rather hermetic and, very controlled windows, and protected from sunlight after noon; besides minimizing the views from the street.


Contrarily, the east façade opens almost completely towards the garden projecting views of the hills and their natural environment.




ⓒ Tomas Weisser Mengdehl




The main volume already described, at the time, is composed of 4 secondary volumes, each of them is responsible for a specific role, complementing the project as a whole.


The first corresponds to the first level and is made of reinforced concrete, solid and with great thermal inertia. In charge of containing the most "public" enclosures. It is a unique space, where the divisions between programs are given by furniture in work of half height and folding or sliding paraments that give a flexibility in its use.


The second is for services and facilities, also located on the first level in the west zone, protecting the adjacent public spaces.


Another volume corresponds to the complete second level, containing the entire "private" program of bedrooms and bathrooms. This is characterized by being a of low mass construction but with a high thermal insulation.


All its contour is accompanied by a double skin with foldable paraments, which allow to protect and sift the solar radiation, as well as providing greater security, since all its perimeter are unfolded, it does not allow the access of an external person.





ⓒ Tomas Weisser Mengdehl




This structure is suspended by cantilevered metal supports that contain the mechanisms and that hold individual slats of natural wood of 4 meters high vertically arranged around the perimeter of the volume. These are responsible for sifting 50% of the ambient light (which in practical terms is not perceptible) and from 50 to 100% of direct solar radiation, depending on the angle of the incident light, given by the position of the sun in different seasons of the year and time of day.


The above is complemented by a passive circulation and extractions air system in a ceiling, from programmed gates type "freecooling".


The fourth and last volume corresponds to the core of vertical circulation, (scale box) that in addition to its obvious function of connecting programmatically the 2 levels, provides much of the natural lighting to the house. Being recessed with respect to the volume of the second floor, generates a protection from direct radiation and allows only indirect light to pass through.




ⓒ Tomas Weisser Mengdehl




4개의 볼륨으로 만들어진 1채의 주택, T+A 하우스


이 주택은 칠레 콜리나, 치쿠레오의 오래된 구역에 자리했다. 넓은 대지는 배치와 방향을 계획하는 데에 있어서 디자인의 자유를 주었다. 건축가의 도전은 각종 외부 요인에 대한 조정과 효율성을 달성하는 것이었다. 큰 연교차와, 태양 복사, 환경오염과 다른 건물의 침입 등 여러 외부 요인이 프로젝트에 도전해왔다. 이 모든 것으로부터 공간의 질이나 기능, 조도 그리고 시야와 환기까지 지켰다.


T+A 주택은 지면에 비스듬히 배치되었고, 서쪽으로 길을 면해 있다. 전면 파사드는 다소 황폐한 느낌이 드는, 철저하게 통제된 창문으로 구성되었다. 이를 통해 정오 이후에 강하게 내리쬐는 햇빛으로부터 내부를 보호하고 거리에서 집을 바라보는 시야를 최소화할 수 있었다. 반대로 동쪽면은 언덕과 자연환경을 담은 정원을 향해 거의 완전히 열린다.




ⓒ Tomas Weisser Mengdehl




주 볼륨은 4개의 볼륨으로 구성되어 있어 각각이 특정 역할을 담당해 프로젝트 전체를 보완하도록 계획했다. 첫 번째 볼륨은 1층에 해당하며, 철근콘크리트조로 구성되고 가장 많은 공용 단열재를 두어 열저항이 매우 강하다. 이 볼륨은 접거나 미끄러지는 파라멘트를 유연하게 사용하는 독특한 공간이다.


두 번째 볼륨은 서비스와 시설을 위한 볼륨으로, 1층의 서쪽에 위치해 인접한 공용공간을 감싼다. 세 번째 볼륨은 침실과 욕실 등 개인을 위한 프로그램을 가진 2층의 볼륨이다. 모든 겉면은 접이식 파라멘트를 가진 이중 마감으로 덮이는데, 이것은 태양 복사로부터 주택을 보호하고 걸러낼 뿐 아니라, 외부로부터의 시야 또한 막아준다.


네 번째, 마지막 볼륨은 수직 순환의 핵심부로서, 두 층을 프로그램적으로 연결하는 드러난 기능 외에도, 풍부한 자연 채광을 집에 끌어온다. 2층의 볼륨에서 움푹 들어간 부분은 직사광은 막고 간접적으로 반사되는 빛이 들어오도록 하는 장치다.


2층의 볼륨은 캔틸레버 금속지지대에 의해 매달려 있다. 이를 통해 계절과 시간 별로 달라지는 태양의 위치에 따라 태양 복사가 직접적으로 들어오는 것을 유동적으로 막아낸다.




ⓒ Tomas Weisser Mengdehl


ⓒ Tomas Weisser Mengdehl


ⓒ Tomas Weisser Mengdehl


ⓒ Tomas Weisser Mengdehl


ⓒ Tomas Weisser Mengdehl


ⓒ Tomas Weisser Mengdehl


ⓒ Tomas Weisser Mengdehl
















SITE PLAN





EAST ELEVATION


SOUTH ELEVATION


WEST ELEVATION


SECTION 1





SECTION 2


SECTION 3





1st FLOOR PLAN


2nd FLOOR PLAN








Architects   Binden

Location   Chicureo, Chile

Program   Residential

Site area   5,000m²

Building area   500m²

Design period   2017

Construction period   2018

Principal architects   Tomas Weisser Mengdehl

Structural engineer   Binden

Construction   Binden

Photographer   Tomas Weisser Mengdehl




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

CASA 354  (0) 2020.07.27
Whale Island Café House  (0) 2020.07.24
T+A HOUSE  (0) 2020.07.23
CASA REX  (0) 2020.07.21
SV VILLA  (0) 2020.07.20
SENA HOUSE  (0) 2020.07.17


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기