ⓒ Adrià Goula




In an unbeatable urban environment, on the hillside of Tibidabo, with incomparable views over all Barcelona, we find SV Villa. This house enjoys the advantages of the city with the privileges of a country house. A project in which traditional production methods have been used (tile roofing, the use of stone, manual bricks, selected and treated solid wood beams, etc.). Likewise, energy-passive solutions were used, taking advantage of local resources. As well, materials to generate an authentic, pleasant and natural space.




ⓒ Adrià Goula




Program


The SV Villa distributes its more than 1,000 square meters on three levels. On the ground floor, there are the common areas, living room, kitchen and dining room. On the basement floor is the service area with independent access from the ground floor. As well the guest bedroom, a multipurpose room, bathrooms with access to the garden and the garage. On the upper floor are the children's bedrooms sharing bathrooms, a library in the larger modules and a suite at the opposite end.


The unity of the brick and its dimensions determine the size of the spaces and the modules of the metal frames that rest on top of the brick walls. This metallic grid modulates the project in an elastic way according to the needs and desired limits. It is a flexible systematization that gives an implicit order to the entire project.




ⓒ Adrià Goula




Connection with the environment 


The spaces of the house are open to the outside. On the façade, the perpendicular walls and the planters cross the limits. The relationship between the interior and the external areas blurs the limits of the house. It is also reinforce the relationship with the flight of the great cantilever on the southern facade. The external elements take part in the internal order of the project.




ⓒ Adrià Goula




Energy efficiency. Passive construction systems.


Passive energy solutions are used. The spaces are oriented and the cantilever on the southern façade provides a shade that regulates the entry of the sun's rays in summer and allows direct thermal gain in winter. A continuous skylight on the top floor of the house supports the natural ventilation system, which is practicable and in summer uses thermal circulation. Thus the whole house has a good natural ventilation system. Also, it allows natural lighting throughout the entire floor. This skylight is oriented so it does not receive the direct incidence of solar radiation. The house enclosures provide thermal insulation and the installed air conditioning equipment is efficient.




ⓒ Adrià Goula




Attention to details. Design and choice of materials


The House SV project is unique. All the elements have been designed with the utmost attention to detail at all scales. From the construction system to the furniture. Each part of the project has been considered to establish order and coherence in the whole. Also, taking into account the needs of the owners.


The bricks handmade in a local factory were produced by master craftsmen and designed by Jofre Roca arquitectes. The measurements of the bricks that determined the dimensions of the spaces were decided, while allowing specific wall solutions. For which special molds were built for the project. A special sludge mix provided the corresponding flexibility and hardness. Following an artisanal process, they were baked by burning crushed olive stones for ten days and depending on their exposure to the flames. Each unit acquired a more or less reddish hue, achieving the whole the desired texture. Although this procedure was manual, its cost was lower than if you would have buy a special-sized bricks of a manufactured, with industrial processes.


The oak wood beams were chosen and sawed by a local sawmill and allowed to dry in the sun for three months to stabilize their movements. Once they were manipulated, specific fittings were made to make them flush with the metal profiles. These elements are part of the structural and aesthetic system, interesting textures and finishes in both interior and exterior spaces.




ⓒ Adrià Goula




티비다보 산의 열린 집, SV 빌라


티비다보 산의 한 비탈에서, 바르셀로나 전역을 바라보는 경치를 가진, 완벽한 도시의 환경에서 SV 빌라를 발견할 수 있다. 이 주택은 시골집의 장점을 누리면서 도시의 장점을 함께 누리고자 계획됐다. 전통적인 타일이나 수제 벽돌, 석재나 목재 등을 사용하면서 에너지-패시브 솔루션이 사용하고 지역의 자원을 활용했다. 이는 진정성 있고 쾌적하며 자연적인 공간을 만들어 내는 재료다.




ⓒ Adrià Goula




프로그램


SV 빌라는 1,000m²가 넘는 면적을 3개 층에 나누어 할당했다. 1층에는 거실, 주방, 식당 등의 공용공간이 배치되었고, 지하 1층에는 1층과 독립적으로 연결된 객실, 다목적실, 정원이나 차고와 연결되는 욕실 같은 서비스공간이 있다. 2층에는 아이들의 침실과 연결된 욕실과 커다란 모듈을 할애해 도서관과 반대편의 스위트룸을 배치했다.


벽돌의 결합과 그 치수에 따라 벽돌 벽 위로 설치되는 금속 프레임 모듈의 크기가 결정된다, 이 금속으로 만들어진 그리드는 필요와 요구, 한계에 따라 탄력적으로 프로젝트를 변조할 수 있게 한다. 이렇게 만들어진 시스템은 프로젝트 전체에 걸쳐 암묵적인 질서를 부여하는 유연함을 가져다 준다.




ⓒ Adrià Goula




환경과의 연결


주택은 외부에 적극적으로 열려 있다. 파사드에서는 수직 벽체와 평면이 일상적인 한계를 넘는 모습을 볼 수 있다. 내부와 외부의 연계 또한 일반적인 집의 그것보다 한계가 확장된 모습이다. 이러한 연결이 남쪽의 거대한 캔틸레버가 비행하는 모습을 더 극적으로 보이게 만든다. 외부의 요소들은 내부의 공간과 순서대로 짜맞추어 연결된다.




ⓒ Adrià Goula




에너지-패시브 구조 시스템


패시브 에너지 솔루션이 사용되었다. 공간은 방향성을 가지고, 캔틸레버는 여름에는 태양광의 진입을 조절해 그늘을 제공하면서 겨울에는 직접적으로 열 이득을 얻을 수 있도록 한다. 최상층에 설치된 천창은 자연적인 환기 시스템을 지탱한다. 자연환기시스템은 실용적이면서 여름에는 내부의 열을 외부로 순환시켜 준다. 천창은 바닥 전체에 자연광이 풍부히 들어오게 하면서 직접적으로 태양 복사의 영향을 받지 않도록 방향을 조절했다. 외부 마감은 보온성이 뛰어나며 효율성을 고려해 공조 설비가 설치됐다.




ⓒ Adrià Goula




디테일. 재료의 선택과 디자인.


SV 빌라는 모든 요소와 모든 규모에 대해 최대한 주의를 기울여 디테일을 설계했다. 건축 시스템부터 가구까지 모두. 프로젝트의 각 부분은 질서와 일관성을 유지하면서 건축주의 요구를 고려해 마무리지었다.


현지 공장에서 손으로 만든 벽돌은 건축가가 직접 디자인하고 장인이 제작했다. 벽체의 솔루션을 위해 새로운 치수를 결정했고, 프로젝트만을 위한 특수 금형이 제작되었다. 유연성과 경도를 위해 만들어진 특수 슬러지를 장인이 열흘 동안 태우고 구워, 다소 붉은 색조를 띄며 원했던 질감을 가진 벽돌 유닛이 만들어졌다. 수작업으로 진행되었지만 새로운 산업 공정을 가진 특수 벽돌보다 비용을 절감할 수 있었다.


참나무 기둥은 지역 제재소에 의해 선정되고, 잘리고, 건조되었다. 준비 작업 이후엔 금속 프레임에 맞게 다시 조정되었고, 이러한 재료들이 모여 구조적이고 미적인 시스템의 일부를 구성했다. 결과적으로 내부와 외부 양면에서 흥미로운 질감을 가진 마감재를 얻을 수 있었다.




ⓒ Adrià Goula













AXNOMETRIC DIAGRAM








B1 FLOOR PLAN

1st FLOOR PLAN



2nd FLOOR PLAN













Architects  Jofre Roca Arquitectes SLP

Location   Sarrià Sant Gervasi, Barcelona, Spain

Program   Single family house

Gross floor area   1,088.82m²

Complete   2019

Principal architects   Jofre Roca Calaf

Design team   Laura Molina Calventos, Sara Agúndez Mosquera

Technical architects   Magí Cuberta Crespiera

Structural engineer   Jordi Gendrau Julià

Construction   Construcciones Caler, SA

Client   Private

Photographer   Adrià Goula




'Architecture Project > Single Family' 카테고리의 다른 글

T+A HOUSE  (0) 2020.07.23
CASA REX  (0) 2020.07.21
SV VILLA  (0) 2020.07.20
SENA HOUSE  (0) 2020.07.17
NEMO : HOUSE BY THE LAKE  (0) 2020.07.16
STONE HOUSE  (0) 2020.07.15


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기