ⓒ takeshi noguchi




Small earth house with local wood, clay and traditional  techniques in contemporary environment performance.


 It is a small villa in the forest of Nagano Pref. located centre of Japan. A client's request that "architecture that is unusual, beautiful, and does not make you feel old in time" and strict condition of the retreat line by the landscape regula-tion and the building volume ratio of 20% of 290m² site were design requirements.




ⓒ takeshi noguchi




Following that, close the north / west side that lots of passengers, waterway flows, and a large opening to take in sunlight and heat. Think about the or-ganic shape of "totally blend into the surrounding forest" which it has on the east and south side. To be a model of house less environmental impact, with local FSC wood, earth and people's hands without petrochemical materials.


 All the interior rooms are finished with local earth and wood. The earth wall of the curved surface gently stretches across the whole. When drawing in the southeast wooden fittings, it becomes integrated with the forest through the wood deck.  On the first floor, change with a stepped up, with sanitary and restroom in the back of continuous wooden doors. 




ⓒ takeshi noguchi




This house is designed according to passive design. Outside wall, roof and ceiling average heat transmission coefficient UA = 0.49(W/m²·K), Japanese environmental assessment CASBEE S ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ and satisfying the primary energy consumption standards in Japan reduction of 11%. The earth wall is combined with 180mm wool insulation U = 0.207 (W/m²·K).


Seven beams born from the organic earth wall are expressed the cycle of life of the human and universe. And the two inscribed circles represent the correspondence of them. It is the architecture talked to human born from and return to Earth.




ⓒ takeshi noguchi




지역을 담아낸 흙집


이 프로젝트는 나가노 숲에 위치한 작은 별장이다. 일본의 중심에서 "특이하고 아릅다고 시간을 따라 늙지 않는 건축"이라는 요청 아래에서 진행되었다.


이를 위해, 우선 출입이 많은 북쪽과 서쪽 측면을 최대한 닫았다. 물길이 흘러가고, 햇빛과 열을 흡수할 수 있는 큰 구멍이 있다. 반대편인 동쪽과 남쪽으로는 주변 숲에 완전히 섞여들어갈 수 있도록 생명을 담은 모양을 건축에 적용했다. 이와 함께 석유화학 물질이 없는 지역소재 FSC목재, 흙, 사람들의 손으로 직접 짓는 시공법 등의 환경에 영향을 덜 주는 건축물을 계획했다.




ⓒ takeshi noguchi




모든 인테리어는 흙과 나무로 마감했다. 부드럽게 휜 흙벽이 전체 공간을 감싸며 펼쳐진다. 목조로 지어진 남동부는 목재 데크를 따라 자연스럽게 숲과 이어진다. 가볍게 1층에 들어서면 욕실과 화장실이 연결된 나무문 뒤로 배치되어있다.


이 집은 패시브 디자인을 따라 디자인되었다. 일본환경평가에서 CASBEE S ☆☆☆☆☆ 등급을 받았고, 외기와 맞닿는 외벽, 지붕, 천장은 열전달계수 0.49W/m²·K으로 특히 지면과 맞닿는 벽은 열전달계수 0.207W/m²·K의 180mm 울 단열재가 사용되었다. 이를 통해 일본의 1차에너지소비량 기준치보다 11%나 절감한 에너지절약형 주택을 디자인할 수 있었다.




ⓒ takeshi noguchi




흙벽에서 뻗어나오는 일곱 개의 보를 통해 일본 전통 신앙에서 인간과 우주의 생명의 순환을 표현하고, 두 개의 원을 새겨 그들이 전하고자 하는 의미를 담았다. 건축가는 우주와 인간의 순환으로 땅에서 태어나 땅으로 돌아가는 인간을 이야기하는 건축을 이야기하고자 했다.




ⓒ takeshi noguchi


ⓒ takeshi noguchi


ⓒ takeshi noguchi


ⓒ takeshi noguchi








CONSTRUCTION



MODEL 1


MODEL 2




CONCEPT SKETCH 1


CONCEPT SKETCH 2


SITE PLAN


ELEVATION & SECTION












Architects   Tono Mirai Architects

Location   Nagano, Japan

Program   Residential

Site area   290.94m²

Building area   37.80m²

Gross floor area   58.04m²

Building scope   2F

Design period   2011.10 - 2016.04

Construction   2016.04 -2018.7

Complete   2018

Principal architects   Tono Mirai

Structure   Wooden

Photographer   takeshi noguchi




'Interior Project > Residential' 카테고리의 다른 글

DAN DAN DAN HOUSE  (0) 2020.07.20
8.5 HOUSE  (0) 2020.07.20
SHELL HOUSE  (0) 2020.07.17
SEMI SEMI  (0) 2020.07.16
HATLEY HOUSE  (0) 2020.07.16
EXPERIMENTAL HOUSING  (0) 2020.07.14


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기