ⓒ Doublespace Photography




In the City of Toronto, single family detached homes have become out of reach for many, and intensification efforts have come mainly in the form of high-rise condominiums. There is a lack of medium density, ground-related housing options, often referred to as the "missing middle".


Semi Semi is a small-scale residential intensification project, self-initiated by a pair of young architects seeking to put down roots in Toronto. Previously the site of a dilapidated single-family dwelling, the 16’ x 78’ lot on a busy corner in the city’s east end was severed to allow for two 1000 square foot semi-detached homes; one for the married architects to reside, while the other is currently used for long-term rental accommodation.




ⓒ Doublespace Photography




Located along an arterial road adjacent to Toronto’s Greektown, the site is within close proximity to public transportation and a host of other urban amenities; an ideal location for intensification. The corner lot was divided perpendicular to its side lot lines, allowing each frontage to be addressed with an entrance. The massing was organized into three volumes similar in size to the neighbouring buildings, maintaining the rhythm of the street wall. Its semi-detached form, a building type ubiquitous in Toronto, is evident in the subtle symmetry of mirrored white stucco masses on vertical black wood siding, with grey fibre cement panels breaking up the two.


In response to the site’s busy location and limited footprint, the homes are organized vertically in a split-level configuration. Each function-specific level bleeds into the next, with an openness and sequence of space evocative of a much larger home. Open riser stairs and a minimal all-white kitchen blend in seamlessly and reduce visual mass. To ensure acoustic separation between the homes, living spaces are located at either end, with service spaces stacked adjacent to the central party wall.




ⓒ Doublespace Photography




Techniques for natural lighting in an urban environment, while ensuring that a certain level of privacy is maintained, are also explored. Living spaces are elevated from street level, with large west-facing windows located just above passers-by. Perforated anodized aluminum provides screening for the interior, as well as the top-level courtyards, carved out to create outdoor space and secluded light-filled bedrooms.


The architects also acted as the general contractor for the project, and took on some of the construction tasks themselves, including the installation of the fibre cement and wood cladding.


In Toronto's increasingly expensive real estate market it is becoming more and more difficult for young people to get their foot in the door. Through the creation of an additional lot and dwelling unit, and a lot of sweat equity, the couple is able to offset the majority of their expenses and have the flexibility to sell either home in the future. Semi Semi is an example of how modest intensification can be successfully integrated within existing urban neighborhoods, with contextually driven, affordable, spatially rich homes.




ⓒ Doublespace Photography




세미 세미


토론토 시내에 한 세대 용으로 분리된 집들은 많은 사람들에게 손에 닿을 수 없는 대상이 되었고, 강화의 노력은 주로 높은 층의 콘도미니엄 형태로 나타났다. 보통 “잃어버린 중간”으로 언급되는 중간 밀집성을 가진 지대와 관련 있는 주거 옵션은 결여 되었다. 세미 세미는 토론토에 뿌리 내리고자 하는 젊은 건축가 한 쌍에 의해 자체적으로 시작된 소규모의 주거 강화 프로젝트다. 헐어진 한 세대 거주용 대지였던 도시 동쪽 끝 붐비는 모서리의 16’ x 78’ 대지는 두 개의 1000 평방 피트의 반 분리 된 집들을 수용하기 위해 분할되었다. 하나는 결혼 한 건축가들이 거주하고, 다른 하나는 장기 대여 숙소로서 현재 사용되고 있다.


토론토의 그릭 타운과 인접한 간선도로를 따라 위치한 대지는 공공 교통수단에 밀접한 접근성이 있으며, 강화 작용을 위한 이상적인 위치로써 다른 도시적 오락시설들의 중심이 된다. 모서리 대지는 그 옆 대지 선들에 수직으로 분할 되어있다. 이는 각 정면이 입구로 다뤄지는 것을 가능케 한다. 용량감은 거리 벽들의 율동성을 유지하면서 이웃하는 건물들과 크기가 비슷한 세 개의 용적으로 구성되었다. 토론토에서는 보편적인 건물의 형태인 이 반 분리된 형태는 두 개를 가르는 회색 섬유 시멘트 판넬과 함께 수직의 검정 나무 외장재 위에 반사된 흰 치장 벽토 용적들의 미묘한 대칭에서 분명해진다.




ⓒ Doublespace Photography




대지의 번잡한 위치와 한정된 차지 공간에 대응하여 집들은 수직적으로 층 별 높이를 다르게 배치했다. 각 기능이 상세한 층들은 큰 집의 공간을 환기시키는 개방성 및 시퀀스와 함께 후속되는 층들에 스며 든다. 개방된 수직면의 계단과 전체가 흰색으로 된 미니멀 한 주방은 자연스럽게 섞이며 시각적 용적을 감소시킨다. 집들 간 음향적 분리를 보장하기 위해, 서비스 공간들은 중앙의 파티 벽에 근접하게 쌓아 올리고 거실 공간들은 오히려 가장 끝으로 배치시켰다.


현대적 환경에서의 자연 광을 위한 기술 또한 모색되었으며, 동시에 특정 수준의 프라이버시를 유지할 수 있도록 보장 시켰다. 거실 공간들은 보행로 바로 위로 위치한 거대한 서향 창문들과 함께 거리 레벨에서 상승 되어있다. 타공 되어 양극 처리 된 알루미늄은 내부는 물론, 외부 공간을 창조하고 빛으로 가득 찬 은둔 된 침실을 조성하기 위해 트여진 상층의 정원에 차양을 제공한다.




ⓒ Doublespace Photography




건축가들은 전체적인 프로젝트의 계약자로서도 활동했으며, 섬유 시멘트와 나무 덮개를 설치하는 것을 포함하여 몇몇 건설 업무들에 직접 참여했다. 토론토의 점점 비싸지는 부동산 시장은 젊은이들이 집을 마련하는 것을 더욱 더 어렵게 한다. 추가적인 대지와 거주 유닛, 그리고 많은 노동 제공 형 가옥의 창조를 통해, 부부는 그들 비용의 대부분을 상쇄시킬 수 있었으며, 미래에 집을 판매할 수 있는 유연성을 가질 수 있었다. 세미 세미는 어떻게 맥락 상 투자 가능하고, 공간적으로 풍부한 집들과 함께 겸손한 강화 작용이 현존하는 도시의 이웃주민 사이에서 성공적으로 통합할 수 있는지에 대한 예시이다.




ⓒ Doublespace Photography


ⓒ Doublespace Photography


ⓒ Doublespace Photography


ⓒ Doublespace Photography








SECTION PERSPECTIVE

1st FLOOR PLAN

2nd FLOOR PLAN

3rd FLOOR PLAN







Architects  COMN ARCHITECTS

Location   Greektown, Toronto, ON, Canada

Program   Residential

Site area   117㎡

Building area   67㎡ 

Gross floor area   186㎡ for 2 units

Building scope   2 New Semi-Detached Dwelling Units

Building to land ratio   60%

Floor area ratio   160%

Design period   2013

Construction period   2013 - 2016

Completion   2016

Principal architect   Peter McNeil, Clarissa Nam

Project architect   Peter McNeil, Clarissa Nam

Design team   Peter McNeil, Clarissa Nam

Photographer   Doublespace Photography




'Interior Project > Residential' 카테고리의 다른 글

8.5 HOUSE  (0) 2020.07.20
SHELL HOUSE  (0) 2020.07.17
SEMI SEMI  (0) 2020.07.16
HATLEY HOUSE  (0) 2020.07.16
EXPERIMENTAL HOUSING  (0) 2020.07.14
THE WATERFRONT RETREAT  (0) 2020.07.14


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기