ⓒ Ran Hong




Milestone SG, which is located at the entrance of Taekwang Country Club, is a place where one can get away from the urban landscape of everyday life and spend time for joy and rest in beautiful nature. The site has a three-way intersection, and it is shaped like a long, narrow ark that rises with a tall retaining wall to the main road. In order to generally utilize the unique shape and locational aspect of the site, the architect chose a method of forming and arranging the architecture in three buildings. Milestone is divided into a total of three buildings: Building A, the main building composed of bakery cafes, restaurants and single-family houses, Building B, which will be used for coffee shops as well as the main entrance of Building A, and Building C, which will be used as a parking space and gallery. The three separated buildings are naturally connected in a functional way.




ⓒ Ran Hong




Building A, which is the main building, is located at the innermost site from the main road. From this location, which meets the Country Club and has a height difference of more than 10m from the entrance road, a beautiful view that embraces the entire golf course of the Country Club as well as Gwanggyo New Town can be enjoyed. In Building A, various spaces are created in response to the conditions of the natural environment as well as the unique terrain. In particular, since the terraces that allow one to naturally walk to the outside from the inside are each arranged at different locations on each floor, they become trails where different natural landscapes can be enjoyed.




ⓒ Ran Hong




신갈동 근린생활시설, 마일스톤 SG

마일스톤 SG는 태광컨트리클럽 초입에 자리 잡은, 일상 속 도시 풍경을 벗어나 아름다운 자연 속에서 즐거움과 안식을 위한 시간을 보낼 수 있는 곳이다. 대지는 삼거리 코너에 위치하고 방주형상으로 좁고 길게 뻗어 있으며 주변 도로레벨 위로 높이 솟아 있는 흥미로운 조건을 가진다. 건축가는 독특한 대지의 형상과 입지적 측면을 효과적으로 활용하기 위하여 3개의 동으로 건축물을 구성해 배치하는 방법을 선택했다. 마일스톤은 베이커리 카페와 레스토랑, 단독주택으로 구성된 메인 건물인 A동, 커피숍과 A동의 주 출입구로 사용될 진입부 B동, 주차공간과 갤러리로 사용될 C동까지 총 3개의 구역으로 구분된다. 3개의 구분된 건물은 대지의 가파른 경사를 극복하며 기능적으로 자연스럽게 연결된다.




ⓒ Ran Hong




주 건물인 A동은 주 도로에서 가장 안쪽의 대지에 자리한다. 진입도로로부터 10m 이상의 높이 차이가 나며, 컨트리클럽과 맞닿아 있는 이 위치에서는 태광컨트리클럽의 전체 골프 코스와 광교 신도시를 한 눈에 아우르는 아름다운 조망을 품게 된다. A동에는 천혜의 주변 여건과 독특한 지형에 대응하여, 다양한 공간들이 계획됐다. 특히, 내부에서부터 자연스럽게 밖을 거닐도록 만드는 테라스는 층마다 엇갈린 위치에서 각기 다른 주변 풍경을 즐길 수 있는 산책로가 된다.




ⓒ Ran Hong


ⓒ Ran Hong


ⓒ Ran Hong









B1 FLOOR PLAN_BUILDING A





Architects   de ZIGN Partnership

Location   Wonyang-ro, Singal-dong, Yongin-si, Gyeonggi-do, Republic of Korea 

Program   Neighborhood Living Facilities 

Site area   3,616.00㎡ 

Building area   668.88㎡ 

Gross floor area   2,153.01㎡ 

Building scope   B1, 4F 

Building to land ratio   18.50% 

Floor area ratio   35.73% 

Design period   2016. 5 - 2018. 4 

Construction period   2017. 4 - 2019. 12

Completion   2019. 12

Principal architect   Daegyo Jeong, Kyeongseok Oh 

Project architect   Daegyo Jeong 

Design team   Jaeyoung Lee, Soyul Jeon, Hakseob Shin 

Structural engineer   Dong-in Structure Tech. Co 

Mechanical engineer   Taeyoung emc 

Electrical engineer   Taeyoung emc 

Construction   JH Construction, Dasan ENGINEERING 

Client   Eunseok Choi 

Photographer   Ran Hong




해당 프로젝트는 건축문화 2020년 5월호(Vol. 468)에 게재 되었습니다.

The project was published in the May, 2020 issue of the magazine(Vol. 468).




'Architecture Project > Multifamily' 카테고리의 다른 글

SUNGIN SPACE  (0) 2020.06.17
WOLJEONG-SOGUL  (0) 2020.06.05
MILESTONE SG  (0) 2020.06.04
GOLMOG HOUSE  (0) 2020.05.29
SAM YEON JAE  (0) 2020.04.16
BLUE OLD BRICK HOUSE  (0) 2020.04.14


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일

MasilWIDE News










위로가기