ⓒ Gergo Gosztom




The objective of the project was the complete renovation and redesign of a bourgeois apartment located in downtown Budapest. During the design process, a clear and fresh layout was planned from a maze-like, narrow and dark property with its aim to be used as a short- and also long term rental apartment. This duality required adaptive and multi-functional spaces for a 2+2 person occupancy. Instead of the current dark, enclosed and narrow spaces a single 40㎡ common space was opened up that creates a generous, adaptive function-system. The necessity of the gallery was important but instead of having a confined, cave-like element it was put in the middle of the space as an estrade. At the same time, it has the opacity to let through natural light, has the airiness to leave the surrounding functions working properly and also serving as a separation piece between functions. This space-inside-aspace system provides simultaneously an elevated private space on the gallery, a lounge area underneath it, and a semi-private part behind it. It does not weight on its functions with its massiveness and lets the user perambulate around it while allowing the spaces and functions to flow into each other. The service functions take place on the opposite side of the living area, by the side of the building courtyard. It is separated by an enclosed bathroom block and a corridor from the large living space on side of the street. As a result, the apartment can utilize the natural sunlight on both sides.




ⓒ Gergo Gosztom




An important concept was the consistent use of the natural wooden material throughout the spaces. The colour scheme (wood, white, grey) reflects simplicity and clarity that is complemented by a few natural brick surfaces. The powerful green motives of the bathroom appear gently in the other rooms, which joins the relatively disconnected design of this space with the other rooms. The architectural approach and the conceptual coherence played an important role in the styling of the flat. Architres Studio selected all the accessories according to this philosophy, so these objects could complete the design in a wider context.




ⓒ Gergo Gosztom




아파트 V

이 프로젝트의 목적은 부다페스트 시내에 위치한 고급 아파트의 완전한 개보수와 재설계였다. 단기 및 장기 임대 아파트로 활용할 목적으로 미로처럼 좁고 어두운 건물에 선명하고 새로운 배치를 계획하였다. 2+2인실에 적합한 다기능 공간이 필요했다. 기존의 어둡고 밀폐된 좁은 공간 대신에 넉넉하고 조절이 가능한 기능 시스템을 가진 40㎡의 공용 공간을 만들었다. 동굴과 같은 폐쇄된 요소 대신, 가운데 단을 만들었다. 그것은 자연광을 통과시키며, 동시에 경쾌함도 준다. 또한 기능 간의 분리 역할을 하기도 한다. 이‘ 공간 내 공간 시스템’은 갤러리 위로 개인 공간을 올리고, 그 아래 거실, 그리고 그 뒤에는 반 사적 공간을 제공한다. 기능에 무게를 두지 않고 공간과 기능이 서로 흐르면서 사용자가 주위를 거닐게 한다. 서비스 기능은 거실 반대편인 집의 안쪽에서 이루어진다. 그것은 욕실과 복도로 분리되어 있다. 결과적으로, 이 아파트는 양쪽으로부터 햇빛이 들어올 수 있게 되었다.




ⓒ Gergo Gosztom




중요한 개념은 공간 전체에 걸쳐 천연 목재를 일관성 있게 사용하는 것이었다. 색상(나무, 흰색, 회색)은 단순성과 선명함을 반영하고, 천연 벽돌로 보완한다. 욕실의 강렬한 녹색 모티브는 다른 공간에서 부드럽게 나타나는데, 이 공간은 다른 공간과 상대적으로 단절된 디자인을 갖는다. 건축적 접근법과 개념적 일관성이 스타일링에 중요한 역할을 했다. 아키트레스 스튜디오는 이 철학에 따라 모든 부수적인 것들을 선택했고, 그러기에 더 폭넓은 컨텍스트의 디자인을 완성할 수 있었다.




ⓒ Gergo Gosztom


ⓒ Gergo Gosztom


ⓒ Gergo Gosztom


ⓒ Gergo Gosztom


ⓒ Gergo Gosztom








DIAGRAM

SECTION

FLOOR PLAN




Design   Architres Studio 

Design team   Daniel Kis, Laszlo Csizinszky 

Location   Budapest, Hungary 

Built area   60㎡

Completion   2019 

Photographer   Gergo Gosztom




해당 프로젝트는 BOB 2019년 11월호(Vol. 184)에 게재 되었습니다.

The project was published in the November, 2019 issue of the BOB magazine(Vol. 184).




'Interior Project > Residential' 카테고리의 다른 글

MASK HOUSE  (0) 2020.05.29
LOFT  (0) 2020.05.28
APARTMENT V  (0) 2020.05.27
MARTINA  (0) 2020.05.26
APARTMENTS IN SENRI  (0) 2020.05.25
LESS IS MORE  (0) 2020.05.22


마실와이드 | 등록번호 : 서울, 아03630 | 등록일자 : 2015년 03월 11일 | 마실와이드 | 발행ㆍ편집인 : 김명규 | 청소년보호책임자 : 박소정 | 발행소 : 서울시 마포구 독막로2길 12 2층 | 발행일자 : 매일



MasilWIDE News










위로가기